tisdag 9 februari 2010

Händer inte varje kväll.

Sannerligen händer det inte varje kväll att jag dricker två nya öl från Nynäshamns Ångbryggeri men ikväll skedde det. Platsen var Glenfiddich Warehouse 68 i vackra Gamla Stan i Stockholm. Nu på lördag är det sista dagen för de nuvarande ägarna, därefter tar andra över.

Frågade en av de anställda om framtiden, tydligen ska stället drivas vidare i ett ungefär liknande koncept men de nya ägarna vill försöka "hotta" upp stället några steg. Vidare skulle Carlsberg bort och istället skulle Spendrups in med sex "pizzeriakranar". Vad mig anbelangar är det egalt, Carlsberg eller Spendrups. Har aldrig köpt någon av deras öl på Glenfiddich och kommer aldrig att göra det.

Ölen från Nynäshamns skulle vara kvar liksom andra mikroöl om jag förstod saken rätt.



Den första ölen som jag provade ikväll var Specialbrygd #5 med namnet Nynäshamns MHMM (Mindre Humle Mera Malt).

Givetvis en katastrofal bild då jag bara hade mobilen med mig, men bättre än inget kanske.

I vanlig ordning en fin skumkrona, på Glenfiddich vet de hur öl skall hällas upp. Det får ta den tiden det tar. Färgen var för övrigt bärnsten.

Doften var maltig, väldigt fräsch. En del torkad frukt, karamell, nötter och bröd. Smaken var också maltig med en del karamell och frukt. Torr avslutning med vissa rostade toner. Inte så väldans besk. En trevlig och lättdrucken öl som jag gärna skulle testa till sommarens grillpartyn, eller varför inte ute på någon ö i Mälaren?

3,7/5

Kvällens andra nykomling var Nynäshamns Dragets Kanal Dubbel IPA, en öl som kommer att besöka Systembolaget i juni. Då är det den söta 25 centilitersflaskan som gäller.

Även den hade en fin skumkrona, något större än föregående öl. Färgen var bärnsten men lite mörkare om jag nu såg rätt i den ganska mörka lokalen. Någon bild behagade jag inte att ta.

Inbjudande arom med en fräsch fruktighet, särskilt ananas och en del citrus. Smaken var åt samma håll, fruktig och schysst. Lite över medelkropp, halten kolsyra var också kring medel. Lättdrucken och uppfriskande och rätt söt öl. Tror inte att det skulle varit några större problem att dricka en till. Trots att det var en dubbel-ipa upplevde jag bitterheten som snäll. Dessutom en hel del malt.

Betyget blir bra.

3,9/5

Två stabila öl från Nynäshamns Ångbryggeri. En sak kan man säga om dem, de håller en väldigt jämn kvalitet och ägnar sig inte åt att åka berg- och dalbana som vissa andra bryggerier.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ser ut att ha varit en skön lördag! Dom där två skulle jag gärna dricka. Snyggt namn på den första ölen också.

Får verkligen hoppas att Glenfiddich kommer att servera svensk mikroöl på samma sätt även i fortsättningen. Gillar lokalen även om den kanske är lite stel sådär.

Gyllenbock sa...

Lokalen är som den är.

Helt klart är det bara att hoppas att stället behåller nuvarande status eller blir rentav bättre.

Anonym sa...

Nya ägare igen?

Ja, ja blir spännande att se hur det blir då.

Fredrik sa...

Verkar trevligt.

Anonym sa...

Apan går illa som en gorilla,
rapporten var dock god när jag väl stog (egentligen ska det stå stod), men..är man orangutang har man inget nödvändigt slang.

Bra skrivet igen från en lian nära ditt hem :)

/ Apan - som hellre är öldrickare ibland