tisdag 26 maj 2009

Nils Oscar SaisonIkväll var det som bekant Sverigepremiär för Nils Oscar Saison, ja en liten tjuvstart på tre Stockholmskrogar. Öltypen Saison är för mig tämligen okänd, har nog inte druckit öltypen vid fler än 10 tillfällen. Saison har sina rötter i vallonskt bondgårdsöl, så vitt jag vet är Nils Oscar bryggeri nummer två i Sverige som brygger Saison, först ut var Slottskällans i Uppsala.

Nyfiken som jag är var jag tvungen att prova ölet ikväll, ja Nils Oscar är trots allt det svenska bryggeri som verkligen visade vägen vad gäller mitt intresse för öl. En privat visning av bryggeriet då de huserade på Kungsholmen i Stockholm glömmer jag aldrig, det var sannerligen en fin känsla att greppa tag i en flaska innan den ens hade fått på sig en etikett.

Jag valde att besöka Glenfiddich Warehouse i Gamla stan, 72 kronor kostade ölet för 40 cl. Typsikt krogpris kan man ju säga.

Nils Oscar skriver på sin hemsida att ölet är kryddat med vitpeppar och timjan, att humlesorterna Saaz, Amarillo och Styrian Goldings använts. Vidare innehåller ölet både kornmalt och vetemalt, russin och oraffinerat socker från paradisön Mauritius. Jästen är en blandkultur med en Saison-jäst och en belgisk ale-jäst. Det låter väl spännande?

Ölets färg påminner en hel del om veteöl, grumligt gult. Ganska stort fast skum som ligger kvar länge, det ser verkligen inbjudande ut.

Doften, ja väldigt kryddig med inslag av malt och frukt. Vitpeppar och apelsin var de mest dominerande dofterna, fanns även lite toner av jäst och bröd i bakgrunden. En småtrevlig doft helt klart.

Smaken dominerades av vitpepparn samt av en trevlig fruktighet, främst då apelsin. Timjan tyckte jag mig också känna. En viss syrlighet, kroppen var lätt och halten kolsyra ganska hög. Någon beska fanns det inte att tala om. Eftersmaken innehöll väldigt mycket apelsin.

Helt klart ett uppfriskande öl, skulle vilja påstå att det är ett perfekt sommaröl. På måndag, 1/6 släpps 4200 flaskor på Systembolaget. En sak är säker, jag kommer att köpa ett par flaskor.

Betyg? 3,75/5

Mer Saison åt folket!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att den verkar bra! Som saisonälskare blir man riktigt sugen på att dricka den.

andersand sa...

Jag vet inte varför jag inte kan låta bli att vara skeptisk.. Ska bli kul att prova hursomhelst!

Jag antar att man inte vågar prova hur den är i jämförelse med Fantomes Saison? ;)

Gyllenbock sa...

hirigalzkar: den är bra, inte super men bra.

andersand: jag har ju alltid gillat Nils Oscar, så nog spelade det in i min bedömning, det går liksom inte att låta bli. Men den är uppfriskande, vitpepparn kändes verkligen.

Ni får ta min bedömning för vad den där, någon expert på saison är jag verkligen inte.

Marcus sa...

Saison är väl inte min absoluta favorittyp, men det ska bli mycket roligt att prova denna. Nils Oscar gör ju aldrig en dålig öl (även om jag personligen inte var så förtjust i rökportern) så det ska bli mycket intressant att prova!

En liten fråga bara - känns den igen direkt som en Nils Oscar? Samtliga Nils Oscar har ju en väldigt distinkt smak och jag undrar lite stilla hur den typiska Nils Oscar smaken passar i en Saison?

Fredrik sa...

Jag gillar också Nils Oscar skall bli mycket spännande att prova denna även om saison inte är min favorit stil.

Drack föresten Farm Ale i måndags det fanns 4 flaskor kvar på Backafallsbyn (på Ven) tänkte att lika bra att passa på det blir nog sista chansen, det var gott.

Gyllenbock sa...

Marcus: jag tycker inte att deras Saison smakade så mycket "Nils Oscar".

Annat är det då jag dricker något från Nynäs, då känner man det direkt.

Fredrik: oj, Farm Ale var det länge sedan jag drack. Förmodligen lär det aldrig hända igen, inte för att det är någon större katastrof.