torsdag 14 maj 2009

Aptitretare



Givetvis måste dagens paket firas med en liten aptitretare före lunch.

Smörpundet lagrad årgångsporter 2007, stark italiensk salami, parmesanost samt svartbröd från Åland. Möjligtvis en smått makaber uppställning, men vad tusan. Jag kör på!

Som de flesta känner till återfanns den lagrade Smörpundet bland Systembolagets nyheter i maj.

Ölets utseende håller högsta internationella klass, verkligen en fröjd att se på det fina, chokladbruna skummet. Doften, ja den innehåller föga oväntat en hel del choklad, kaffe, rostade toner samt en svag kryddighet. Trevligt är det.

Smaken? Kaffe och choklad men även en del lakrits samt russin. I bakgrunden finns något som kan kallas för Nynäshamns "hussmak", vattnet kanske? Behaglig eftersmak. Ganska fylligt. En trevlig porter på alla sätt. Vilka tider det var förr då det producerades makalösa mängder porter i vårt avlånga land. Jag gillar verkligen porter, det är inte för mycket och inte för lite av saker och ting.

Senast jag drack en vanlig Smörpundet var i december, skulle nog vilja påstå att den lagrade är snäppet godare. Lite elegantare, lite mjukare. Enligt information från bryggeriet tål portern ytterligare lagring, det måste förstås göras.

Ölet passar fint till svartbrödet, även till den hyfsat starka salamin.

Betyg? Hmmm, en stabil fyra, låter det bra?

Åh vad härligt det är att vara kompledig en dag som denna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Finfin bild från ditt bord från en som inte gillar kött, däremot svartbröd som är sött.
Sirap är gott enligt mig, säger TV 1 till dig ;)

/ Apan

Gyllenbock sa...

Svartbröd är verkligen gott! Vore kul att försöka baka det själv, men då ställs man verkligen inför en utmaning.