lördag 16 maj 2009

Gueuze kontra champagne.

Hade en enklare tillställning igår tillsammans med Eddan och Silenzi.



Kvällens första dryck blev en flaska cider, nämligen en Cidre Brut Tendre. Helt klart en trevlig bekantskap. Torr och fin med en tydlig smak av äpple. Ja det kändes nästan som att bita i ett äpple. Helt klart borde cider drickas oftare, snacka om perfekt dryck på sommaren. Uppfriskande!



Efter cidern var det dags för en intressant jämförelse mellan gueuze och champagne, i vårt fall en Gueuze Girardin 1882 Black Label och en Alfred Rothschild, den sista inköpt i Paris 2005. Som kuriosa kan det vara kul att veta hur man på flamländska uttalar ordet gueuze, eller gueze som det också kan stavas. Gueuze är en blandning av äldre och färsk spontanjäst öl (lambic), tackvare blandningen sker en fortsatt jäsning i flaskan då det finns jäst i flaskan. Försiktigt öppnade jag de bägge flaskorna men inget dramatiskt inträffade. Vilken grej det vore att behöva besöka sjukan efter att ha skadeskjutit sig själv då man öppnat en flaska spännande dryck.

Silenzi tyckte att skumpan var sämst av de tre dryckerna, fast att gueuzen inte var så spännande. Enligt Eddan doftade inte gueuzen särskilt gott, typ som sur strumpa.

För egen del tyckte jag att gueuzen var mer intressant och godare än champagnen. Champagnen doftade lite "gammalt" på något sätt, smakade dock stabilt. Doften på gueuzen var verkligen speciell, svår att beskriva. Lite jäst fanns där samt en del citrus men även något unket, inte som gammalt piss riktigt men kanske som en väl använd hästfilt? Vinäger kanske? Ointressant var det sannerligen inte, en väldigt säregen doft.

De bägge flaskorna var snarlika, men färgen på dryckerna skillde sig markant, dessutom bildade gueuzen ett vackert skum som dock försvann ganska fort.

Efter att ha sniffat på gueuzen var det dags att smaka. Hade jag inte tidigare druckit lambic hade jag förstås blivit chockad över surheten, för surt det är det dock inte för surt. Smaken innehöll en hel del gröna äpplen, citrus och en viss sötma. Vätskan var ganska torr och halten av kolsyra hög. Inte alls olikt champagnen men roligare på något sätt. Om champagnen var en belevrad aristokrat så var gueuzen en ungtupp som fortfarande kunde tillåta sig att busa. Väldigt uppfriskande och kul öl som borde provas av alla.

Betyg: 4,25/5



Snake Dog IPA (7,1%) från Flying Dog stod näst på programmet, inköpt på Vinmonopolet i Grimstad. (Tack Eirik!) Trevlig orangebrun färg på ölet, vitt skum. Skön doft med mycket tropisk frukt, humle och citrus.

Smaken, ja den innehöll mycket humle med en ganska rejäl dos beska. Inte sådär råbrutal som några andra rackare dock en väldigt trevlig och uppfriskande öl. Hyfsat fyllig med en skön eftersmak som satt i länge. Flying Dog är verkligen ett trevligt bryggeri. Synd att inget av deras öl finns på ordinarie hyllan. Just ja, om någon undrar över vad Snake Dog kostar i Norge så kan jag meddela att det handlar om ungefär 50 svenska kronor.

Betyg: 4/5



Kvällens sista öl, Norse Porter från HaandBryggeriet, var också inköpt på Vinmonopolet. Fint svart utseende med ett smutsigt skum. Doften hade brända toner med tydliga inslag av choklad och kaffe. Tyckte mig även finna lite spår av soja.

Norse Porter smakar choklad och espressokaffe. Lite fruktiga toner fanns där också liksom rostad malt. Kroppen var hyfsad och vätskan ganska len. Bitterheten var inte alltför våldsam utan ganska snäll utan att för den delen vara mesig. Vi snackar inte om tung motorolja. Eftersmaken var torr och satt i ett tag, ja det var en trevlig avslutning på fredagskvällen. En inte alltför avancerad porter men lite småtrevlig sådär.

Betyg: 3,75/5

4 kommentarer:

ricke sa...

Kul jämförelse mellan champagne och gueuze. Blev rätt sugen på att testa det själv.

Carl sa...

Ja, verklien en klockren jämförelse. Kul!

Christer sa...

Har inte ens tänkt på det innan, men man kanske ska bjuda vännerna på suröl i stället för champagne på nyårsafton?

Gyllenbock sa...

Har länge tänkt jämföra en gueuze med champagne, när väl paketet från Amsterdam var det äntligen läge att slå till.

Christer: det tycker jag att du skall göra, alltid skoj att prova lite nya grepp.