söndag 17 maj 2009

Erik De Noorman



Kände att det var dags att avsluta denna lediga vecka på ett värdigt sätt, ja genom att dricka en öl. Såhär på syttende mai borde man egentligen dricka något norskt, men lat som jag är orkade jag inte gå ner till förrådet och rota fram något öl från Norge.

Istället blev det en Erik De Noorman från det nederländska bryggeriet Klein Duimpje. Ölet har ju anknytning till Norge med tanke på namnet, Erik De Noorman var en norsk kung, iallafall i sagornas värld.

Nu ska inte denna text handla om sagor och liknande utan det är dags att skriva om ölet. Erik De Noorman är en belgian strong ale med en alkoholhalt på stabila 9,5%. Första gången som jag dricker något från Klein Duimpje, alltid kul och intressant med nya bryggerier.

Färgen är grumlig bärnsten, med ett ganska stort skum som lägger sig sakta men säkert.

Doften får anses vara mild med malt, jäst, koriander och en viss fruktighet. Tycker mig även känna lite vibbar av metall, obehagligt är det ej men inte heller alltför spännande.

Helt klart trodde jag att ölet skulle smaka mer, om inte annat med tanke på alkoholhalten. Visst finns där en kryddighet, främst koriander, jäst och lite citrus men någon smakexplosion rör det sig inte om. Den relativt höga alkoholhalten är välmaskerad, ja den ger sig inte alls till känna. Visst är de luriga dessa belgiska filurer. Det kan smälla till snabbt om man inte är påläst.

Kroppen är lite tunn på något sätt. Helt klart skoj att ha provat men till de högsta höjderna når inte detta öl.

Betyg: 3/5

3 kommentarer:

Marcus sa...

Tycker att holländska öl faktiskt många gånger är bättre än belgiska. De Molen är ju alltid bra och även De Prael gör riktigt bra öl. Synd att "norrmannen" inte kom upp i de högsta nivåerna, men som du säger - kul att ha provat!

Anonym sa...

Vi (de) norrmännen är generellt lite instabila. Det är all oljan vet du...
Har btw skapat min egen lilla blogg, http://jakoshadows.blogspot.com, så tack för inspirationen.

Jag skriver nog om lite andra grejer oxo, men det slinker in lite (och mer blir det) öl-inlägg lite nu och då.
Den är på norska, men det hajar du väl :p

Gyllenbock sa...

Marcus: jag har inte sådär jättebra koll på holländsk öl, några från De Molen har jag provat men långtifrån alla. Kul att de har ett eget trappistbryggeri.

Eirik: kul med din blogg! Norska hajar jag hyfsat, vissa ord har jag ingen aning om men då är det bara att gissa. :)