fredag 30 januari 2015

En liten runda på Kungsholmen

I lördags gjordes det fatala misstaget att försöka handla en ny jacka och skor. Det sägs att januari är en lugn månad i Stockholms klädbutiker men det märktes sannerligen inte i lördags. Jag har alltid ogillat att trängas bland folk så det tog inte lång tid innan det gavs upp. Mycket bättre är det att göra ärenden på en ledig vardag, ja visst är det så.

Då jag ändå var inne i stan så var det läge att hitta på något. Det är sällan jag är på Kungsholmen så det fick bli ett besök dit, tanken var att besöka två för mig nya pubar. Förövrigt årets två första pubbesök, ja januari är en slö månad. Började med Flying Scotsman som ligger på Fleminggatan 28. Ett ganska litet ställe visade det sig vara. Trots det relativt tidiga eftermiddagen var det mycket folk i salongen, merparten tycktes vara stammisar.Ölutbudet var stabilt, finns ställen med ett större utbud men det fanns en hel del för den intresserade. Två öl blev det, först ut var Oppigårds Dalalager. Det är Oppigårds första ekologiska öl. Tyckte att den var ok men inte så mycket mer än så. Brödig och med lite gräs och karamell. Medelbitter och med vissa spår av kokta grönsaker.Öl nummer två blev en Macken Wowoka, mitt första öl från Mackan, ett bryggeri som tycks ha sin bas i Älvsjö strax söder om Stockholm. Åt det söta hållet med grapefrukt, aprikos och lite kaffe. Avslutningen var bitter och det fanns vissa spår av värmande alkohol. En duglig öl även om jag provat betydligt bättre i stilen. (DIPA)

Från Flying Scotsman tar det ungefär 6-7 minuter att gå till Café Proviant som är beläget på Arbetargatan 33. Lokalen var ganska stor med en restaurangdel och en hyfsat lång bar. Det intressanta med Café Proviant är att de har ett litet mikrobryggeri vid entrén. Vad jag kunde se hade de sex fatöl och ett 15-tal flaskor. Två av faten innehöll deras egna produkter. Under mitt besök var en cider och en rökporter påkopplade.Blev nyfiken på cidern så en sådan beställdes. Café Proviant ÄppelCider var uppfriskande och god. Förstås mycket äpple. Torr och inte söt, skönt!Som första ställe i världen kunde man på Café Proviant dricka Sundbybergs Ingefära Ale. Anledningen till det är att de bägge ställena har ett gott samarbete då ägarna är gamla kompisar. Några av Café Proviants tidigare flasköl är dessutom bryggda på Sundbybergs Köksbryggeri. Ingefära Ale dominerades förstås av ingefära. Fanns även bröd, gräs och en lätt fruktighet. Snäll och med en låg bitterhet. Ingefära är väldigt nyttigt så varför inte?Om Flying Scotsman kändes som en klassisk pub så kändes Café Proviant betydligt mer trendigt och hippt. Åt inte på något av ställena men särskilt sistnämnda verkar intressant då hungern slår till. Vid nästa besök får det allt bli en bit mat.

2 kommentarer:

Nisse666 sa...

Proviant, nästa gång Sto / Nisse666

Gyllenbock sa...

Det låter som en bra idé! Missa inte heller Katarina Ölcafé på Söder. Kul att det hela tiden dyker upp nya ställen även om det börjar bli svårt att hänga med.