måndag 12 januari 2015

Årets första provning

I lördags var gänget samlat hemma hos Eddan för årets första provning. Som vanligt var det en blandad kompott som skulle provas, även om fokuset låg på Mikkeller. Sex för mig nya Mikkeller provades under kvällen.Fyra av Mikkellerölen var ur den omfattande spontanserien. En av dessa var Mikkeller SpontanBlackthorn (slånbär). Slånbär är något som jag inte är så bekant med. Alltså var det svårt att säga att ölet smakade just slånbär men helt klart fanns det spår av bär. En trevlig öl det var det, rejält syrlig med nämnda bär liksom lite funk, citrus och något som påminde om torra corn flakes.Mikkeller Spontansourcherry var även den riktigt trevlig. Syrligare än förstnämnda, skönt uppfriskande och med en stor körsbärston. Det är nog läge att skaffa sig några flaskor till skafferiet.

Mikkeller Spontanredgrape och Spontanwhitegrape var båda bra men de kom inte upp i samma klass som de två ovanstående mycket på grund av att de var "snällare" och inte lika busiga.

Mikkeller Beer Geek Dessert är verkligen en öl för gottegrisen. Doften tyckte jag var ljuvlig med främst vanilj och choklad. Smaken var bra men inte riktigt lika bra som doften. Skrev jag att ölet var mycket sött?Mikkeller Foret du Centre (Light toasted) är en tung Barley wine på hela 19,3%. Alkoholen den kändes, ja ölet var värmande. Fyllig och med mycket malt och kola. Tyvärr fanns det en svag ton av något störande som påminde om gummi. Ett litet glas var fullt tillräckligt.

Kvällens tråkigaste öl var en Saison från Belgien, vem hade kunnat tro det? Ölet i fråga var Blaugies Saison d´Épeautre. Tyckte att det fanns något saffransliknande i både doft och smak. Liksom gräs, jäst och lite såpa. Tunn och intetsägande.


Inga kommentarer: