torsdag 16 augusti 2012

Girardin Faro

Igår kom den beklagliga nyheten att Jan Girardin, mannen bakom Brouwerij Girardin nyligen avlidit i en ålder av 55. Förstås alltid lika tråkigt att läsa sådana nyheter. Igår hann jag inte men idag kändes det rätt att rota fram en flaska Girardin Faro som en liten hyllning. Flaskan är av årsmodell 2010 och den köptes på Ølbutikken i Köpenhamn för ett par år sedan.

Faro är verkligen en ovanlig typ av lambik. På Ratebeer finns det endast 15 stycken "levande" sorter av ölet, av dem hade jag druckit fyra. Girardin Faro blir alltså mitt livs Faro nummer fem. Faro är typ av lambik som är sötad med kandisocker eller bränt socker. Faro var förr en mycket populär typ av lambik i Bryssel med omnejd. Det var förr en vanlig syn (har man tur kan man fortfarande se någon göra det) att se gäster krossa socker som sedan blandades i ölet, syftet med det var att göra ölet mer lättdrucket.

Ölet var lätt disigt, kopparfärgat med ett litet skum som dock var kvar länge. Doften var mild, jäst, lite toner av ek och aningen frukt. Inte alls syrligt.

Smaken var helt klart söt, men inte sockersött. Aningen vinäger, ek och en citrusbeska. Lätta vibbar av lambik, men förstås en helt annan sorts smak jämfört med en gueuze, inte alls samma syrlighet. Tyckte mig även ana en lätt kryddighet, men kan inte riktigt beskriva den smaken.

Ingen makalös öl men helt klart duglig.

3.3/5

Bara att hoppas att bryggeriet trots allt lever vidare, ju fler riktigt stabila lambikbryggerier det finns desto bättre är det för mänskligheten.

Inga kommentarer: