söndag 1 juli 2012

Nynäshamns Ångbryggeri fyller moppe

Tidigare har jag bara besökt Nils Oscar (då de låg på Kungsholmen) och Slottskällans Bryggeri i Uppsala, när jag läste att Nynäshamns Ångbryggeri bjöd till 15-årsfest 29-30/6 var det inget att tveka om, dags att besöka bryggeri nummer tre i Sverige.

För mig som bor strax norr om Stockholm är det en lång resa med pendeltåg till Nynäshamn, 1 timma och 25 minuter. Fast i dagens moderna värld är det inga problem med tanke på internet i mobiltelefonen och musik i hörlurarna.

Ångbryggeriet i Nynäshamn har alltid tillhört mina favoriter i Sverige, minns fortfarande det första ölet jag drack från dem, Yttre Gaarden år 2003. Kom nu på att jag glömde fråga dem igår om de har några planer på att brygga det ölet igen, jag saknar det. Jag tror inte att jag överdriver då jag kallas bryggeriet för en av pionjärerna bland de bryggerier som föddes på 1990-talets andra hälft. Bryggeriet har funnits i de nuvarande lokalerna sedan 2006.

Biljetten till kalaset kostade 280, i det ingick ett jubileumsglas, jubileumspin, ett för evenemanget unikt jubileumsöl, tre ölbiljetter, mat och tilltugg samt visning av bryggerier. Inte så mycket att bråka om tycker jag. Ville man ha fler öl kostade de 25 för ett glas på 25 cl.

Lördagens första pass var mellan 11:00-16:00, då jag kom dit strax efter 11:30 var det redan en hel del folk på plats. Inte helt oväntat träffade jag på Jonas med fru och andra galningar i det sällskapet. Jag passade på att tillbringa en hel tid med dem då det per automatik alltid blir roligt.

En hel del andra ölprofiler var förstås på plats, bland några som jag pratade mycket med var Matt (SaintMatty) och Per (omhper) från Ratebeer. Per har som bekant betygsatt flest öl i Sverige, just nu 16034. Respekt!

Vid entren fick man sitt glas och en flaska med jubileumsölet, vilket visade jag vara en Heller Bock med namnet Nynäshamns Jubileumsbock. Ölet var gott, inte alltför sött och välbalanserat. Förstås fokus på malten med även en gnutta gräs. 3.5 fick ölet som betyg. Andra bryggerier hade säkert tagit fram någon fatlagrad imperial stout eller liknande som jubileumsöl men Nynäshamns Ångbryggeri går sina egna vägar vilket förstås är befriande.

Själva bryggerivisningen gick jag på egen hand, men det fanns folk från bryggeriet vid olika ställen och de svarade gärna på frågor. Jag passade på att fråga om vad de trodde om kommande öltrender. Mindre extremt och tillbaka till välsmakande och "lättdrucka" öl var spådomen. Jag passade även på att fråga om de någon gång hade funderat på att göra en "suröl"? Inte för tillfället men man vet aldrig vad som kommer i framtiden var svaret. Helt klart var det kul att gå omkring i bryggeriet och titta på utrustningen och lyssna på folk frågor om både det ena och det andra.

På övervåningen fanns bryggeripuben, det var ett imponerande antal utmärkelser som prydde väggarna längs trapporna upp till puben. 

Sammanlagt tror jag att det fanns 15 olika öl på plats, två av dem hade jag inte druckit tidigare, Jubileumsbocken som jag redan nämnt och Nynäshamns Dundermörk Dedikerad IPA som normalt hittas på The Rover och Ölrepubliken i Göteborg.

Dundermörk Dedikerad IPA var en stabil Black IPA. Både arom och smak av grape, citrus, lite lakrits och rostad malt. Inte direkt extrem utan skönt drickbar. Jag passade på att dricka två glas av det ölet, totalt sätt orkade jag med att dricka åtta olika öl från Nynäshamn.

Helt klart några väldigt trevliga timmar på Nynäshamns Ångbryggeri, evenemanget var välorganiserat, det var en bra stämning, många bra öl, schysst mat och underhållning. Både ung som gammal trivdes. Jag ser fram emot att besöka bryggeriet då det är dags att fira 25 år.


Inga kommentarer: