tisdag 19 april 2011

Köpenhamn, fredag

Såhär ett par dagar efter hemkomsten från Köpenhamn längtar jag redan tillbaka, det är verkligen en härlig stad för en weekendresa i ölets tecken, för öl det blev det både i fredags och i lördags. Nedan följer några rader om vad jag drack i fredags.

Det hela började med lunch på relativt nyöppnade hamburgarrestaurangen Burger & Bun, ett ställe med helt fantastiska hamburgare, kanske den godaste jag någonsin ätit och då har jag ätit många hamburgare. Inte så billiga kanske då de kostade 125 DKK plus 35 om man ville ha dess hemmagjorda pommes men ack så prisvärt ändå med tanke på hur stora de var och hur de smakade. Rekommenderas verkligen! Fiffigt nog kommer nya Ølbutikken ligga på Istedgade, det vill säga samma gata som Burger & Bun ligger på. Kommer garanterat att besöka Burger & Bun nästa gång jag är i Köpenhamn.
Burger & Bun har ett eget husöl bryggd av Mikkeller, självklart provades den. Dracks på lokalt vis, dvs utan glas. Det visade sig vara en mycket god lageröl som verkligen passade fint till hamburgaren. Vet inte om jag druckit en såpass fruktig och fräsch lager tidigare, rekommenderas även den. Då jag drack ölet tänkte jag på vilket schysst sommaröl det skulle vara då man själv grillar burgare.

Efter lunchen shoppade vi öl vilket jag tidigare skrivit om, sedan lämnade vi flaskorna på hotellrummet och begav oss till Mikkeller Bar. Blott mitt andra besök på Mikkeller Bar men jag måste säga att stället var lika bra som vid första besöket, eller bättre denna gång då det var tidigare på dagen och inte alls lika fullsatt.

Jag började med att beställa in en Evil Twin Soft Dookie, bryggd av Evil Twin Brewing, ett företag som Mikkellers bror står bakom. Jag missade att ta en bild på ölet men gott det var det. Fint rostad men en hel del choklad, kaffe och vanilj. Mycket espresso i smaken, god sipparöl som jag hade kunnat sitta länge med men det hade jag inte tid med då det fanns andra öl som jag ville prova.

Nästa öl blev en Saison som hette Stillwater/Mikkeller Two Gypsies Our Side.Mycket ananas både i doften och den söta smaken, högst drickbar men jag blev inte sådär otroligt förtjust. Kanske var det någon krydda som störde lite, inte dålig men inte super som sagt.

Nästa öl tyckte jag var liknande, inte alls fel men inte heller helt superb. Revelation Cat Single Dry Hop Series Boon Sterling Lambik pratar jag om, ett öl från Bella Italia.Relativt mild syrlighet och brett, grape och äpplen. Torr avslutning och hyfsat uppfriskande, ja det var något som jag antecknade om det ölet.

Nästa öl bara visste jag att jag skulle beställa in, även om jag inte visste vad det kostade. Ölets namn var 3 Fonteinen Hommage och det visade sig kosta 500 DKK för en flaska, men jag var på generöst humör och bjöd Eddan, Eirik och mig själv på en butelj. Det visade det sig vara värt, oj vilken goding!Underbar syrlig doft med mycket bär och frukt, även träd och kryddor. Skön syrlighet och verkligen mycket, mycket drickvänlig. En flaska till vore inte dumt, verkligen inte. På Ratebeer gav jag betyget 4.6/5 vilket är bland det högsta jag givit ett öl.

Efter den upplevelsen kände vi att det började bli dags att avsluta besöket på Mikkeller Bar, men en sista öl fick det allt bli, Mikkeller Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA, en så kallad "kaffe-ipa". Det finns två varianter från Mikkeller och jag tror att det är denna som kommer till Systembolaget i maj. Då kommer jag att köpa en flaska eller två för jag gillade ölet. Smakade mycket kaffesump men även lite te. Fanns även något "jordigt" i smaken. Inte särskilt bitter. Udda och skoj öl enligt mig.

Jaha, sedan blev det några minuter på hotellrummet innan kvällens sista anhalt skulle besökas, Ørsted Ølbar & Cafe.Ørsted är det ställe i Köpenhamn som jag besökt flest gånger i ölets tecken, vet inte riktigt varför men det är trivsamt och utbudet av öl gör att man aldrig kan ha tråkigt där.

Började med en Rækker Mølle Papsø Panzer Pöck, ett hyllningsöl till dansken Henrik Papsø som nyligen betygsatte sitt öl nummer 20000 på Ratebeer. Jä jädrans där ligger man i lä!

Som väntat en väldigt söt öl med stort fokus på malten, fanns även karamell och mörka torkade frukter. Gick ner men ett glas till hade jag artigt tackat nej till.

Beer Here Lupulus fanns också på fat och den dracks också. En helt ok American Pale Ale som hade en behaglig fruktighet. Hög drickbarhet på den vill jag påstå.

Därefter var det dags att dricka ett par flasköl, Lost Abbey Red Poppy Ale och AleSmith Horny Devil.
Förstnämnda öl var en högst förtjusande sak. Väldigt uppfriskande och skönt syrlig, mycket körsbär och smak av ek och annat smått och gott. Tummen upp!

AleSmith Horny Devil däremot var en stor besvikelse, det blev inte ett totalt haveri i munnen men nej, det ölet vill jag ej dricka igen. För spritig och med jobbiga kryddor som tex koriander. 2.5/5 blev mitt betyg.

Nu började kvällen kännas så vi bestämde oss för att bege oss mot vilohemmet. Innan vi anlände dit tog vi en burgare. På hotellet delade vi på ytterligare några öl. Två av dem från 3 Fonteinen, dock inga av deras underbara lambics men däremot 3 Fonteinen Beersel Lager och 3 Fonteinen Beersel Bio.Inga höjdaröl, förstår inte riktigt varför de börjat brygga de ölen plus några andra icke-lambics.

Nøgne Ø Two Captains Double IPA skall enligt uppgift bort från marknaden så det var läge att prova ölet.God, men det märktes att ölet var "bättre begagnat" som det heter. En hel del citrus och gräs liksom malt. Bra balanserad men det var inte längre någon fruktbomb. Fast å andra sidan vet jag inte hur en färsk flaska smakade. Inte så farligt bitter heller utan riktigt rumsren.

Frågan är hur rumsrena vi var vid det här läget, egentligen var det nog fel att korka upp en AleSmith Speedway Stout men gjort är gjort.Första gången jag drack det ölet och jädrans vad gott! Härligt rostad med mycket smak av en massa gottgott, särskilt då kaffe. Härlig maffig kropp och en len och fin munkänsla. Alkoholen hade en skönt värmande effekt. Ja jävlar, kan inte förstå att inga fler flaskor köptes, ibland är man bra dum i huvvet.

Efter det vad det dags att lämna grabbarna åt deras vidare öde, tack och godnatt!


8 kommentarer:

Jimmy sa...

Jag köpte och drack en Nögne Ö 2 captains i slutet på förra sommaren och även om jag gillade det var det ingen fruktbomb då heller. Men god var den ändå.

-Jimmy

Fredrik sa...

Det verkar som att ni haft en mycket trevlig dag i Köpenhamn. :)

Kristopher sa...

ørsted ølbar är kanon, får bli ett besök där när dom öppnat uteserveringen :)

Gyllenbock sa...

Jimmy: intressant att höra, då kanske ölet aldrig var någon extrem fruktig sak?

Fredrik: det var väldigt trevligt, en del två kommer kanske senare idag eller imorgon.

Kristopher: ja verkligen ett trevligt ställe. Kanske inte så spektakulärt men skönt avslappnat. Ett ställe jag själv skulle vilja driva.

Johan sa...

Ni slår på stort som vanligt ser jag :) Verkar ha varit en riktigt härlig helg. Kul att höra goda ord om Red Poppy, jag har nämligen en flaska hemma och min surölssmak brukar vara relativt lik din.

Anonym sa...

Nøgne Ø Two Captains er faktisk en klone av Pliny the Elder. Når bryggeren vant Hjemmebrygger NM 2010 het øllet Humlehelvete/Pliny goes to Telemark.

Gyllenbock sa...

Johan: ibland måste man unna sig lite godsaker. :) Blir intressant att läsa om vad du tyckte om Red Poppy.

Anonym: intressant att höra men inte smakade ölet som Pliny. Hur var den som helt färsk?

Anonym sa...

@Gyllenbock:
Absolutt en kurrant og god iipa. Veldig balansert og lettdrikkelig, full av de klassiske vestkyst ipa smakene.

Jeg har dog ikke smakt Pliny så jeg kan dessverre ikke samenligne.

Nøgne Ø brygger 4000 nye liter hvis denne gruppen:http://www.facebook.com/TwoCaptains?ref=ts
får 4000 ''likes''.