fredag 22 april 2011

København, lørdag

Lördagen i Köpenhamn började med en sedvanlig bastant frukost. Mikkeller Bar öppnar 12:00 på lördagar, vår ambition var att vara där då de öppnade då vi inte visste hur fullsatt det skulle vara på en lördag, särskilt då de så passande hade sin Single Hop Event förra lördagen. Det rörde sig alltså om 19 stycken enkelhumlade öl som var så färska som de kunde bli, tappade veckan före nere i Belgien. Dessa öl handlade det om:
Tickelitack, förmodligen lär jag aldrig mer prova 19 för marknaden helt nya öl på en och halvtimme igen, galet det var det men skoj. Förstås intressant att notera hur stor skillnad det var mellan vissa av humlesorterna.Mina favoriter bland ölen blev Super Galena och Centenniel. Minst tyckte jag om Willamette och Tettnanger. Odrickbara var de sistnämnda inte men inte direkt märkvärdiga heller. Efter galenskapen med de 19 ölen var det hög tid att rensa paletten och dricka något annat. Vad kunde vara mer passande än Nøgne Ø First Edition. Verkligen ett enastående gott öl, nu har jag druckit det vid två tillfällen, bägge gånger på Mikkeller Bar. Inte undra på att jag blir varm inombords då jag tänker på det stället.
Efter First Edition var det egentligen läge för lunch och lite vila men det fick allt dröja ett tag då vi även passade på att beställa in en flaska Mikkeller Vesterbro Cassis Lambic med den synnerligen enkla etiketten eller vad man nu ska kalla det, det var något vi inte behövde ångra. Underbar öl även det!Fint syrlig och uppfriskande. En del bär i smaken och förstås annan frukt. Ja, Mikkeller kan verkligen det mesta, vilken lirare!

Kvällspasset började vi med att knalla till Barley Wine, men de hade stängt för dagen eller i alla fall stängt tidigare än 18:00 vilket är deras officiella stängningstid. Nåväl, så kan det gå. Lord Nelson ligger ett par stenkast ifrån Barley Wine så paniken var inte alltför svår. Ett stycke öl drack jag där, Hornbeer Fødselsdagsfest. En ganska beskedlig IPA, inte så fruktig med däremot bär, jord och kola.

Därefter gick vi till Ørsted Ølbar & Cafe, första ölet blev Beer Here Smokestack Porter. Trevlig rökig och en väldigt drickbar rökporter. inte alls tung på något sätt utan slank ner lekande lätt. Undrar förresten vad Kjell Lönnå gör idag? De Molen Rook & Vuur dracks också, ok men inte så märkvärdig. Kände inte så mycket av chilin som ölet delvis var kryddat med. En flaska BrewDog Atlantic IPA blev det också lite på vinst eller förlust.Mycket malt i både doft och smak, inte så humlig. Vet inte hur gammal flaskan var men helt purfärsk var den då inte. Dock inte odrickbar utan rätt god ändå.

Det började bli mycket folk på Ørsted såhär dags eftersom de skulle visa den sena kvällsmatchen mellan Real Madrid och Barcelona. Vi hade inga ambitioner att se matchen så det var läge att runda av med en sista öl, valet föll på Cigar City Sea Bass.En typisk sour ale, både skum, klurig och rätt god. Uppfriskande och inte så farlig syrlig, påminde en hel del om Rodenbach men inte lika syrlig.

Nu var det läge att retirera tillbaka till hotellet, där dracks det några sista avslutande öl på lördagen. Mitt livs första öl från Shorts Brewing, Shorts Aorta Ale.Helt klart en drickvänlig öl utan några alltför större krusiduller.

Kvällens sista öl blev Mikkeller Hop Bomb Challenge, där snackar vi om humle!Väldigt trevlig öl! Som sagt rejält välhumlad men ändå balanserad tyckte jag, inte heller så farligt bitter. Skulle gärna dricka igen.

Väskan packades omsorgsfullt och vår SAS-flight på söndagen till Arlanda hade avgångstid 17:10 så vi hade lite tid för allmänt flanerande i trevliga Köpenhamn.
Av flanerande blir man lite hungrig så det var inte helt fel att knalla in på Plan B och beställa en bit enklare mat och dricka resans sista öl. Plan B är verkligen ett avslappnat ställe, det känns som att sitta hemma hos en god vän. En hel del intressanta öl har de också till bra priser. Men allra mest intressant med Plan B är nog ändå taklampan, mycket mycket dyr sådan.
En Beer Here Påske beställde jag in. En mycket sympatisk och fint fruktig "påsköl". Söt men härligt drickbar, ja det var en schysst bira helt enkelt men inte resan sista. Utan det sista ölet blev en hembryggd som hette "Zeppelin March Attacks", ett öl framtaget av två bröder som bor i Köpenhamn. Måste säga att det var udda att dricka hembryggd öl på en officiell bar, aningen osvenskt vill jag påstå. Ölet var en udda veteöl som jag mig vissa vibbar av lambic. Får se om de blir ett officiellt bryggeri i framtiden.

Det var verkligen ännu en härlig helg i Köpenhamn, på heder och samvete lovar jag att det inte var mitt livs sista. Känner jag de bägge lirarna Eddan och Eirik rätt så lär de följa med även nästa gång.

Några svenska öl blev det inte under denna resa, så några sådana kan jag ej rapportera om. Däremot blev det 42 andra öl samtliga nya för mig, de flesta av dem goda eller rentav bättre än så. De två största höjdpunkterna var 3 Fonteinen Hommage och Nøgne Ø Dark Horizon First Edition.

4 kommentarer:

Weine sa...

Kul event där på Mikkeler Bar och underbar stad.

Vad det gäller Brewdogs Atlantic IPA så bör den vara ca 2 år då jag tror att de endast har gjort den vid ett tillfälle. De slängde några tunnor på en båt som seglade över världshaven likt originalet gjorde en gång i tiden till de brittiska imperiets kolonier. Väl tillbaka tappade de upp på flaskor och ut i butikerna. Jag köpte en flaska på Ölbutikken i okt 2009.

Gyllenbock sa...

Det var verkligen ett kul event, saknar liknande i Sverige.

ca 2 år är förklaringen till att ölet smakade som det gjorde, visste att det inte var helt färskt men inte riktigt hur gammalt.

Eddan sa...

Singelhopparna var lite av en besvikelse för mig. Alldeles för snarlikt blev det. Trodde det skulle vara mer bredd på dom olika sorterna. Jaja, men kul var det att börja kl.12 med 19 olika öl, hehe

Gyllenbock sa...

Eddan: ja det var rätt lika, fast stor skillnad på nummer ett och nitton förstås. Jävligt kul var det, tycker också att prisnivån i Köben är helt ok numera. Det blir en tur till i år va, plus USA och Belgien. :)