söndag 13 december 2009

Whiskyprovning samt Bush Prestige och BORIS.

Igår var det whiskyprovning hemma hos Silenzi, förutom han var Eddan, Eirik och jag närvarande.

Innan provningen spisade vi gott, till maten drack jag en Sierra Nevada ESB. En öl som brukar dyka på bolaget då och då, senast bland nyheterna i juni.



ESB:n var lätt grumlig, färgen var koppar. Litet vitt skum. Doften var fortfarande fräsch och blommig. Smaken var ganska mild, en hel del citrus och kåda. Eftersmaken var krispig. En trevlig öl som inte var lika besk som några av de andra från samma bryggeri. 3,7/5



Förr i tiden drack jag mer whisky än öl, numera blir det inte särskilt många centiliter whisky under ett år. Rätt intressant att jämföra några olika whiskys, mycket svårare att hitta specifika smaker i en whisky jämfört med en öl.

Vår lilla provning slutade såhär:

Talisker 14,5p
Mortlach Na Flir Chlis 12,5
Arran 11,0
Redbreast 9,5
Singleton 9,5
Aberlour 8,0
Dalmore 8,0

Talisker var även min etta, inte särskilt förvånande då den verkligen hade en helt annorlunda smak jämfört med de andra, en klassisk Islay-whisky helt enkelt.

Efter den trevliga whiskyprovningen avslutades aftonens övningar med ett par trevliga bira.



Bush Prestige var en öl som jag verkligen var nyfiken på att prova. Innehållet i den eleganta flaskan passade väl att dela på fyra personer.

Grumlig brunaktig vätska med ett mycket litet skum. Väldigt intressant doft som var lite lätt syrlig, inslag av citrus, portvin, socker, äpplen och en del alkohol. En trevlig doft men ännu trevligare smakade ölet.

En sådan där härlig smak som man bara inte kan annat än gilla. Smaken var ganska söt, frukt, jäst, äpplen, russin, träd och en aningen peppar. En trevlig blandning av mycket. Ölet låg fint i munnen, halvfyllig känsla. Löjligt lättdrucken med tanke på den hyfsade alkoholhalten på 13%. Utan tvekan en öl med klass.

4,2/5



Sist men inte minst dracks Hoppin Frog BORIS The Crusher. BORIS visade sig också vara en öl som man inte kan annat än älska. Mycket fin, nästan svart vätska. Skummet var mycket tunnt och brunt.

Underbar arom av kaffe, rostad malt, choklad, nötter och röda bär. Ölet kändes väldigt fint i munnen, lent och bara sådär underbart som riktigt goda öl gör. Kakor, nötter, kaffe, choklad, karamell, rostad malt. Kroppen var ganska så kraftfull, halten kolsyra låg. En fint balanserad öl som var trevlig att dricka från första till sista stund. Eftersmaken var söt och lång. Klass!

4,3/5

8 kommentarer:

Jonte sa...

Boris är grymt bra. Har du testat den eklagrade nån gång?

Talisker är ingen Islaywhisky, utan destilleriet ligger på ön Skye. Fast god är den ändå ;)

Yury sa...

Drack boris rätt så nyligen också. Bra öl :)

Victor Dahlberg sa...

Vardet Bushen som släpptes på bolaget detta året ni testade?

Gyllenbock sa...

Jonte: tyvärr har jag inte haft tillfälle att prova den eklagrade. Tack för informationen om Skye, antar att det var den rökiga smaken som jag förknippade med Islay.

Yury: japp, väldigt bra öl. :)

Viktor: yes, det var den vi testade. Undrar hur den utvecklas efter några års lagring?

Eddan sa...

Det var en trevlig afton vi hade! Inte så ofta man dricker whisky som sagt. Öl känns mer komplex (eller hur man ska uttrycka det).
Väldigt bra klass på dom ölen vi drack. Tack för det!

fajanen sa...

Såg trevligt ut. Själv så är mitt whisky intresse fortfarande stort. Däremot så köper jag och dricker kanske lite mindre än förut.

Årets SBWF var första gången jag inte ens provade en centiliter whisky. Men i januari ska jag på Cinderellas whiskymässa.

Håller med att det är lite klurigare att beskriva smakerna i en whisky.

Stefan - Beer Drivel sa...

Härlig provning, Boris och Prestige är väldigt bra öl. Har du provat De Nuits från samma släpp förresten?

Whisky är något jag aldrig riktigt fastnat för. Jag gillar det, men det finns alltid så mycket god öl som drar mitt intresse åt annat håll.

Gyllenbock sa...

Eddan: det var verkligen en trevlig kväll i all enkelhet. Bara att hoppas att det inte var vår sista kväll med fokus på trevliga drycker och gott att äta. :)

fajanen: aha så du ska åka med Cinderella. Låter inte helt fel med whiskymässan ombord.

Stefan: hoppade över De Nuits, har provat den förut. Småtrevlig bira även den.