fredag 25 december 2009

Lukulliska njutningar



Julafton förflöt som vanligt, väldigt traditionellt och lugnt. Lukulliska njutningar kan man lugnt säga att det rörde sig om, min ömma moders julbord är det ingen som slår. Svågerns inlagda sillar är också de otroligt goda. Kul också med en vit jul, de fem senaste har varit gröna i Stockholmsområdet så det var på tiden med snö.



Till julbordet drack jag Nils Oscar Kalasjulöl samt julmust. Stabila drycker bägge två.

Lite senare på aftonen då det var dags att titta på fantastiska "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" öppnade jag en flaska Mikkeller Black Hole, inköpt i Köpenhamn. Det visade sig bli en synnerligen värdig dryck till ett enastående tv-program.



Ölet såg underbart ut i glaset, svart som synden med ett mycket litet men krämigt skum. Aromen var mycket inbjudande. Rostade toner, väldigt mycket kaffe, choklad, söt malt. Åh, så härlig doft!

Smaken den var givetvis också exceptionellt trevlig. Kaffe men inte lika mycket som i doften, choklad. En hel del russin samt mörka bär, vanilj och rostad malt. Alkoholen kände jag inte mycket av trots att ölet inte kan beskyllas för att vara lättöl, 13,1% är ändå rätt starkt. Kroppen var inte vråltung utan snarare medel med plus i kanten. Inte mycket kolsyra. Väldigt trevlig öl att dricka, fanns en hel del andra smaknyanser som det är svårt att riktigt beskriva. Black Hole kändes förvånansvärt len i munnen, ja en riktig höjdare som andades portvin.

4,6/5



En N’Ice Chouffe, anno 2008 blev det också.

Vätskan var mörkbrun och klar. Skummet var inte stort och föll ihop fort. Väldigt mycket partiklar i glaset.

Doften innehöll mycket jäst, frukt och en viss syrlighet samt "jordighet".

I smaken tyckte jag mig känna av alkoholen en del (10%). Apelsin, eller snarare pomerans, körsbär. Ölet var ganska söt, i synnerhet den uppfriskande eftersmaken. Vätskan var torr och halten kolsyra tämligen hög. I ölet skulle det även finnas timjan men jag kan inte påstå att jag kände någon förutom kryddor som var svåra att precisera.

Stabil öl!

3,8/5

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ser härligt ut! Man skulle ha ett par flaskor Mikkeller Black hemma.

Gyllenbock sa...

Verkligen, Black Hole borde alltid finnas nära till hands.

Ottes sa...

Provade en N'ice Chouffe 2006 kvällen innan julafton. Doft & smak av äpplen (och gråpäron) i sprit. En del jästtoner. Kändes som om man drack en snapps istället för en öl. Betyg: 2,3.