onsdag 2 december 2009

Köpenhamn, måndag

Den sista delen om Köpenhamn. Dagen började med en härlig hotellfrukost, javisst är det trevligt att sitta och mumsa i sig en bastant frukost. Tåget hem till Stockholm hade avfärdstid 16.19 så vi behövde inte stressa.



Efter att ha checkat ut och lämnat väskorna i hotellets bagagerum började vi med att besöka Kihoskh. Tänk om vi kunde ha sådana kiosker i Sverige, tanken är smått svindlande. Ungefär 15 minuter från centralstationen låg stället, de hade ett överraskande och stort utbud av öl, de flesta i stora kylskåp. Runt 10 olika från de Molen såg jag bland annat. Ekvationen gick inte riktigt ihop, ja att ett sådant ställe har sådan öl.




Köpte två öl för mina sista danska mynt.



Det var en gråmulen måndag med lite regn så vi bestämde oss för att gå till ett ställe där vi kunde sitta och dricka några sista öl samt spisa något. BrewPub København blev det, ett ställe med ett mycket centralt läge.




Det var det första stället som vi besökte som hade en svensk bakom bardisken, inga problem med beställningen med andra ord. Fast å andra sidan var det inga problem på de andra ställena heller, förstår man inte vad någon säger är det bara att se glad ut och nicka lite då och då. Det var inte särskilt många själar inne på stället, kanske inte så konstigt då det ändå var en tidig eftermiddag en helt vanlig måndag. Stället hade en trevlig innergård som säkert är riktigt mysig under det varma halvåret.




En PJ Harvey IPA beställde jag först in. Kopparaktig färg med ett litet smutsvitt skum som försvann snabbt. Doften innehöll malt, nötter, lite citrus samt väldigt svaga toner av rök. Smaken var inget särskilt, inte så fräsch vad gäller citrus och tropiska frukter som jag hade hoppats på. Helt klart var detta en brittisk IPA. Bitterheten var mild, även en del jäst i smaken. Eftersmaken var väldigt nötig. I ärlighetens namn en ganska tråkig öl. 2,5/5



Sista och avslutande ölet under den trevliga vistelsen i Köpenhamn blev en Schlager Jul. Jag kom att tänka på ett av Göran Perssons smått klassiska kommentarer då jag satt och drack ölet. Vad var det han nu sa om Mona Sahlin. "Det är inga märkvärdiga saker som kommer ur hennes läppar", ja något åt det hållet var det. Likadant var det med BrewPub Københavns öl, inga märkvärdiga saker.

Nå tillbaka till julölet. Färgen var mörkröd med ett par centimeter stort vitt skum. Mycket karamell och malt i doften, inte så mycket kryddor. I smaken dök det upp en del kryddor, bland annat kanel. Rostad malt och choklad kände jag också. Halvfylligt öl men en oljig känsla på vätskan. Tråkig även den. 2,25/5

Alla beställde vi in Smørrebrød då vi satt där, jag tog en rostbiff. Den smakade oändligt mycket godare än ölen.



Sedan var det dags att hämta ut väskorna från hotellet (personalen hade inte snott några flaskor, fint så) och bege sig mot centralstationen.



Jag hade inte åkt en längre resa med snälltåg på över 15 år. Brukar aldrig bli åksjuk men nu kände jag av en del, X2000-tåget "gungade" ganska mycket tyckte jag. Inte den absolut trevligaste upplevelsen även om det gick bra. Bra med Internet så att man kunde fokusera på det. Helt klart föredrar jag att flyga, särskilt då prisskillnaden oftast är löjligt liten. Tågresan tog närmare 5,5 timmar. På tåget drack vi väldigt söta drycker med noll beska, däremot var de extremt lättdruckna.



Sammanfattningsvis kan jag inte säga annat än att Köpenhamn är en fantastisk stad för en med ett stort ölintresse. Det finns en massa intressanta ställen som alla ligger väldigt centralt om man har centralstationen som utgångspunkt. Jag blev lite extra förtjust i Barley Wine tackvare det underbara äldre paret som drev stället, där snackar vi om en servicenivå som var otrolig. Det var en fröjd att se grabbarnas ögon hur de lyste då vi besökte ölbutikerna, verkligen som barn på julafton. Bryggeripubarna som vi besökte hade de tråkigaste ölen men miljön på framförallt Nørrebro Bryghus var riktigt trevlig. Svårt att säga vilken av de vanliga barerna som var bäst, alla hade de en egen stil och karaktär. Den dansande personalen på Plan B lär jag inte glömma i första taget inte heller den sköna liraren bakom disken på Ørsted Ølbar & Cafe. Ännu lite trevligare blir det att besöka Köpenhamn då vår stackars valuta är starkare, nu är verkligen vi svenskar "Nordens polacker", ja om än lite elakt sagt. Ett återbesök blir det garanterat!

8 kommentarer:

dempa sa...

tjena gyllenbock, har pinsamt nog glömt bort ditt förnamn.. du heter inte abbott va? ;)

alltid trevligt med dina reserapporter. hade gärna haft möjlighet att resa lika mycket som du, men saknar de ekonomiska musklerna. ett tips, gift dig inte, eller gift dig rikt isåfall ;)

nä, skämt å sido, kihoskh är ju ganska sjukt egentligen. perfekt ställe att gå till innan tågresan hem i och med att de har kall öl som man kan köpa med sig och dricka på tåget.

siktar på att åka till köpenhamn i vår, då måste jag passa på att besöka några av pubarna, det har jag inte haft möjlighet till än.

Stefan - Beer Drivel sa...

Låter som en riktigt trevlig resa, måste erkänna att jag är ruskigt sugen att ta en tur till Köpenhamn. Men jag hörde ett rykte om en busstur till danska mikro-bryggerier så man kanske snart sitter där nere :)

dempa sa...

Markus? :)

Weine sa...

Senast jag var på Kihoskh köpte jag en sjukt stor flaska Adam från HOTD. En grym kiosk!

fajanen sa...

När jag var där besökte jag bara Ölbutikken. Satsade tiden på att besöka pubarna istället. Nästa gång kanske man hinner kika på lite fler butiker.

Gyllenbock sa...

dempa: Markus, japp så är fast alla kallar mig Mackan. Nu i höst har det blivit en del resande, just nu har jag inget inplanerat. Vi får se vart nästa resa kan tänkas gå. Köpenhamn är jag helt klart sugen på att besöka snart igen.

Stefan: jag är också sugen på att åka till Köpenhamn. :)

Kihoskh är verkligen en makalös "kiosk".

fajanen: jag hade gärna besökt några ställen till men det får bli nästa gång.

Danne sa...

Ni verkar ha haft en trevlig resa! Man kanske skulle stanna mer än 5h nästa gång trots allt...

Du har ingen högupplöst bild på ölen i entrén på Khioskh? Min mor, som inte kan något om öl (surprise) ska ner till köpenhamn över helgen och undrade om det var något jag ville ha. Deras hemsida verkar inte speciellt uppdaterad så jag chansade på att hon kan köpa mig något från Alesmith eller Hair of the Dog. Så nu är det bara att vänta och hoppas :D

Gyllenbock sa...

Danne: jodå det var en mycket trevlig resa. En natt eller två är en god idé tycker jag allt. Tyvärr har jag inga högupplösta bilder, de jag tog blev grumliga då jag tog dem utan blixt. Klickar man på bilderna blir de större, det kanske du redan noterat?