onsdag 9 september 2009

Veckans Cantillon, Gueuze.



Var på lite ärenden på Södermalm tidigare idag (eller nja, igår om man skall vara helt korrekt). Är man där i krokarna är det lätt hänt att man råkar gå förbi Akkurat, så skedde även denna gång. En schysst lunch intogs sedan satte jag mig på deras uteservering, det gäller att ta chansen så länge vädret tillåter.

Som sällskap på uteserveringen hade jag ett glas av veckans Cantillon. Alla kanske inte känner till det men Akkurat serverar Cantillon på fat, olika från vecka till vecka.

Första gången jag drack en spontanjäst öl blev jag rätt tagen, tänkte väl som många andra att det inte kunde vara öl? Smakade så annorlunda och konstigt, ja snudd på äckligt. Men ack så fel man kan ha, spontanjäst öl är förmodligen den allra äldsta formen av öl. Unik öl som nästan bara bryggs i Belgien. Det är jästpartiklarna i luften som sätter igång jäsningen av ölet.

Det finns fyra olika typer av spontanjästa öl. Lambic, Gueuze, Fruktöl samt den mycket ovanliga Faro. En femte sort finns också, Mars, men den tycks ej tillverkas längre.

Gueuze är en blandning mellan ung och äldre lambik. I flaskan sker en andra jäsning då ickejäst socker från den unga lambicen blandas med den gamla lambicen. En bra gueuze brukar få ett år sig på att efterjäsa på flaska. En gueuze kan utan problem lagras i många, många år.

Ok, detta är ingen doktorsavhandling så det är kanske läge att skriva några ord om ölet som dracks.

Utseendet var grumligt, orange färg. Väldigt litet skum.

Doften? Ja den var intressant. Syrlig med vissa toner av rök och jäst. Den för öltypen så klassiska doften, eller ska man kanske skriva lukten av stall fanns där också. Låter förstås inte så väldoftande men det var det.

En påtagligt syrlig smak, men ändå inte så brutalt att ölet ej gick att dricka. Det var snarare en rolig syrlighet, ja iallafall jag blev glad då jag satt där i all enkelhet. För visst är det både roligt och spännande med öl som inte smakar som de vanliga dödliga tråkmånsarna?

Mycket citron i smaken liksom äpplen. Lätt på tungan och väldigt torr känsla på vätskan.

På det hela tycker jag att Cantillon Gueuze är en mycket sympatisk öl att dricka, lättdrucken och frisk. Syrlig med inte svårt syrlig. Ingen beska. Påminner inte så lite om champagne men med den stora skillnaden att den är godare.

Stabila 4 av 5.

Vore väldigt intressant att någon gång prova äldre gueuze. Hur karaktären och syrligheten ändras. Hmmm, det kanske är läge att besöka Kulminator i Antwerpen och se vilka äldre öl de kan tänkas ha i sina gömmor?

4 kommentarer:

AndersAnd sa...

En "veckans Cantillon" behöver vi i Malmö också..

Angående kulminator.. har du inte lite vintage gueuze på akkurat?

Gyllenbock sa...

Jodå, det finns vintage gueuze på Akkurat. Kanske är läge att snart slå till?

Ottes sa...

Har några olika sorter Cantillon i kylen sedan några år, får nog stå ett par år till - "Årets Cantillon"?

Gyllenbock sa...

Ottes: det låter fint att ha några Cantillon hemma. Jag har tre stycken i förrådet, ambitionen är att utöka samligen lite senare i höst.