måndag 28 september 2009

Slapparhelg vid Torneälv.




För fjärde året i rad tillbringade Eddan, Fettisov, Silenzi och jag en grabbhelg i stugan vid Torneälv. En väldigt skön och lugn helg där målet var att göra så lite som möjligt, det lyckades vi bra med. Fast ok, helt stilla satt vi inte. I lördags tog vi en liten åktur på runt 50 mil i finska lappland, syftet var att ta några bilder och njuta av den fina höstdagen. Nästan löjligt varmt var det då det var runt 13 grader, annat imorse när vi åkte hem. Lite blötsnö samt endast en värmegrad. Vinter lär det bli även i år, vänta bara.

Det kan gå rätt vilt till i skogarna i norr i september då renarna håller på och parar sig. Med andra ord är det läge att vara lite försiktig, de rackarna kan gå på attack om man kommer för nära.




I fredags besöktes Systembolaget i Lule, närmare bestämt butiken i Storheden. De hade verkligen ett svagt utbud. Tre för mig okända öl från Nyckelbryggerier fanns iallafall på hyllorna.



Lite senare på dagen besöktes Alko i finska Pello. Inte heller de hade några alltför spännande pjäser på hyllorna men lite kul var det att hitta ett par öl från Flying Dog.



Nyckel Pilsner blev helgens första öl för min del. Tyvärr var den som jag misstänkte, tråkig.



Mycket, mycket ljus vätska. Skummet var väldigt vitt och ganska litet. Maltig, söt och lite smörig. Finns inte så mycket att skriva då ölet var väldigt enkelt och småtråkigt. Inte min typ helt enkelt. 1,75/5



Efter lördagens biltur var det trevligt att värma den vedeldade bastun samt dricka ett par öl. Flying Dog Old Scratch Amber Lager hade jag tidigare ej druckit.



Den hade en fin bärnstensaktig färg och ett helt ok skum. Inte alltför avancerad men småtrevlig med en stabil maltighet som balanserades av humlen. Mycket karamell, frukt kanske en stänk "trä". En hygglig beska, ingen tjock kropp dock oändligt tyngre jämfört med de tre ölen från Nyckelbryggerier. 3,25/5



Piteå Lager vill jag inte påstå är en öl man behöver ägna timmar åt att försöka få tag på. Ytterst beskedlig liksom "brorsan" Nyckel Pilsner. Ljus vätska, fluffigt vitt skum som försvann snabbt. Brödiga toner, tunn känsla. Svalkade ok efter bastun men det är ingen öl man kan sitta med i en timma eller så. Lågt betyg, 1,5/5.

På söndagen tillagade vi renskav utomhus, till den drack jag den tredje och sista ölet från Nyckelbryggerier. Tack gode Gud! Nja, riktigt så illa var det kanske inte men några skoj öl var de tyvärr inte.



Nyckelöl var väldigt lik Nyckel Pilsner samt Piteå Lager. Vem vet, det kanske rör sig om samma öl men olika etiketter? Nejdå, riktigt så illa är det inte då det ändå var små, små skillnader på ölen. Brödig, lite hö. Inte mycket till eftersmak, ja ni kan det där. Vanlig, klassisk ljus blasköl. 1,75/5

Lite elakt kanske, men vi kom alla överens om att vi aldrig kommer att köpa de tre nämnda ölen från Nyckelbryggerier igen. En lite värdigare avslutning blev det på söndagen då jag drack en Flying Dog Snake Dog IPA, en öl som är stabil. Har druckit den några gånger och blivit lite småglad varje gång. Det är ju ett bra betyg för en öl.



Helgen går inte till historien som världens bästa helg då det gäller öl men det var inte heller syftet. Det är verkligen skönt att ibland bara lyssna på tystnaden. Norrsken och en fantastisk stjärnhimmel såg vi både i lördags och i söndags, verkligen förtjusande vackert. Att sitta framför en öppen eld är förstås inte heller det fy skam. Livskvalitet är ett lämpligt ord.



Som lite kuriosa måste jag nämna att jag fick blåsa på den finska sidan. Rätt otroligt då man ytterst sällan ser poliser i de trakterna. Men onekligen ett bevis på att man aldrig, aldrig skall chansa. Alkoholmätaren visade förstås 0,0. Visar mätaren något annat har man verkligen förlorat ansiktet.

9 kommentarer:

dempa sa...

Helt fantastiska bilder, vilken natur!!!
Man blir helt salig.. iallafall jag. Var det ingen av er som blötte reven i den underbara älven? :)

Gyllenbock sa...

Det är verkligen vackert i norr på hösten. Fast de allra vackraste färgerna fanns inte i år beroende på att det varit en onormalt varm höst.

Då vi alla är chickens var det ingen som vågade blöta reven i älven. :)

dempa sa...

eh, vet inte om du förstod vad jag menade? med blöta reven menade jag fiska. inte doppa något annat i den ;)

Gyllenbock sa...

Hahaha, trög som jag är missförstod jag vad du menade.

Blev inget fiske, inte denna gång. För några år sedan då jag satt på en sten såg jag en lax hoppa inte många meter från land, en majestätisk syn.

Mycket lax i Torneälv numera, det är positivt.

23 sa...

Värt att nämna om bolaget på storheden är att dom håller på att bygga om och använder bara en liten del av butiken och har väldigt begränsat utbud för tillfället. Om ni har vägarna förbi nästa år så föreslår jag att ni besöker bolaget inne i centrala luleå som är ett av dom bolag i sverige som får i princip alla nyheter och har ett helt ok utbud.

Osten sa...

Hmm var visst någon annans konto.. Så här skulle det vara.

Gyllenbock sa...

Osten: jo jag vet att den finns en butik inne i centrala Lule men tanken med Storheden var att slippa åka igenom staden. Det märktes att de höll på att renovera då det var lite rörigt.

Luleå kommer garanterat att besökas igen, minst en gång per år blir det.

Osten sa...

Förresten verkar du ha missat nyckelbryggeriers sista öl Dark Swedish Lappland fast den är inte heller något att hänga i julgranen.

Gyllenbock sa...

Ja, jag missade Dark Swedish Lappland. Men som du säger, den lär inte heller vara direkt upphetsande. Det är skoj att ha provat ölen från Nyckelbryggerier men jag har ingen bråtska att göra det igen.