söndag 13 september 2009

Karhu Korpisavu



Jaha, vad skall man tro om Karhu Korpisavu, en rököl från Republiken Finland? Vanliga Karhu-ölen är verkligen inget att hurra över så förvätningarna var inte alltför höga då jag igår skulle dricka Korpisavu.

Det hela började inte så bra när jag läste innehållsförteckningen, ölet innehöll bla stärkelse samt aromämnen. Jag som trodde att rökölet fick sin unika karaktär genom rökt malt. Hmmm, fast det fuskas förstås överallt, hur många sk "rökta skinkor" tror ni är rökta på riktigt?

Flaskan var på 0,33 cl, 6% alkohol. Brunaktig färg, ganska likt mahogny. Ljust, vitt skum som försvann tämligen snabbt. Doften var rätt svag, lite rök och blött träd, ungefär som då man blöter laven när man skall bada bastu. Svaga toner av hö tyckte jag mig också finna samt en viss maltighet.

Smaken var tyvärr rätt beskedlig den också. Visst fanns där lite smak av rökt skinka och korv men framförallt var ölet sött. Röksmaken var svag, kände inte mycket av den. Vem vet, detta kanske var en rököl för folk som inte tycker om rököl? I dimma är allting möjligt som gamla sjökaptener brukade säga. Ölet var dessutom ganska tunt, avslutningen kändes vattnig. Inte mycket till eftersmak. Lättdrucken förstås, inte så mycket kolsyra.

Nä, skall man dricka riktigt god rököl skall man nog trots allt satsa på öl från Bamberg. Den konstgjorda aromen var ingen jättehöjdare, för svaga smaker helt enkelt. Kanske passar den bättre framför en öppen brasa uppe i Lappland, det är nog snart läge att prova om så är fallet.

2,75/5

2 kommentarer:

Christer sa...

Drack versionen med 4,6% alkohol för ett tag sedan och det var ingen direkt höjdare.

fajanen sa...

Lät inget vidare. Tur att det var en sådan liten flaska som 0,33cl då. ;-)