fredag 30 januari 2009

Himmelriket



Alldeles nyss avslutades en härlig "fulölsprovning" hos min kompis Silenzi, det var han som stod som värd för aftonens övningar. Veiron, Eddan och jag provade ölen blint. Betygskalan var 0-5. Betygen som står efter varje öl är det adderade betyget från var och en av oss. Givetvis kan man alltid diskutera vad som menas med "fulöl", vi körde på billiga burköl som vi i normala fall ej köper. Vi provade åtta olika öl, nämligen dessa:



Norrlands Guld 5,2:

"Svag doft, lite brödiga toner", "ingen beska, smakar burk". "Funkar ej som bastuöl men som hockeyöl i typ Allettan". "Smakar ungdomsfylla med jäst". "Apelsin?".

Betyg: 3,75

Sofiero 5,2:

"Smakar friskare än ettan", "Smakar nästan ingenting", "Avslagen", "Diskmedel", "Doftar absolut ingenting", "Blev torr i munnen efteråt". "Inte mycket till eftersmak".

Betyg: 3,25



Blågul 5,2:

"Fin färg, smakar som ett klassöl i början", "Dålig eftersmak", "Inte mycket till beska". "Smakar surt, luktar ingenting". "Tunnt skum". "Smakar ganska positivt till en början, sedan blir det lite konstigt".

Betyg: 4,75

Mariestad Export 5,3%:

"Smakar lite brödigt", "Jag börjar bli less på dessa öl nu", "Bra bastuöl". "Mjuk och rund, fin färg". "Bröd". "Lite toner av kola". "Ok". "Inte mycket till eftersmak".

Betyg: 4,5



Pripps blå 5,2%:

"Inte skoj detta", "Unken doft", "Billigt sommaröl". "Blek färg, brödig smak". "Explosion av obestämt äckel". "Vattnig eftersmak".

Betyg: 3,0

Stockholm Festival 5,3%:

"Inte ens gott på sommaren", "Obehaglig smak", "Doft och smak av citrus och rostat bröd", "Smakar schysst fast utspätt".

Betyg: 5,0

Pilsner Urquell 4,4%:

"Detta börjar bli en parodi", "Svag smak, svag eftersmak", "Brödigaste hittills", "Lite sträv med bröd och knäck".

Pilsner Urquell är inget direkt "fulöl", överraskande låga betyg gav vi den. Men, men smaklökarna var väl trötta.

Betyg: 3,75

Åbro Original 5,2%:

"Luktar ingenting, usch!", "Sisådär smak", "Inte direkt angenämt". "Obefintlig doft". "Nu får det vara nog, jag klarar inte av fler".

Betyg: 2,25

De tre bästa enligt oss:



Stockholm Festival
Blågul
Mariestad Export

Ölet som fick mitt högsta betyg ikväll var Sofiero med sina 1,5 poäng. Vet inte riktigt om jag skall skratta eller gråta över det faktumet. Lägst enskilda betyg gav jag till Stockholm Festival samt Åbro Original, bägge fick 0,75. Sofiero är alltså dubbelt så "bra", fascinerande.



Jag gav ingen av ölen godkänt, inga större skillnader vad gäller smak och doft. Efter 3-4 öl var man rätt less, särskilt spännande öl handlar det ej om. Ganska intressant att Pilsner Urquell fick så lågt betyg, smaklökarna hade nog gått på lunch. Det är mycket sällan jag dricker öl som dessa, inte ens Pilsner Urquell brukar jag dricka ofta. Helt nya för mig var Blågul samt Åbro Original. Norrlands har jag druckit tidigare men osäker på vilken version. Sofiero har jag druckit vid ett tillfälle tidigare. Kul provning, skönt att ha det gjort. Nästagång blir det garanterat något roligare.

Slutställningen:

Stockholm Festival 5,0
Blågul 4,75
Mariestad Export 4,5
Norrlands Guld 3,75
Pilsner Urquell 3,75
Sofiero 3,25
Pripps blå 3,0
Åbro Original 2,25

Vinnaren fick alltså 5,0, summan av fyra personers individuella betyg. Inte direkt smickrande. Då vi var tre personer som provade och betygsatte öl från Nynäshamns Ångbryggeri fick vinnaren, Ålö Ale, 12,0 poäng. Snacka om förkrossande skillnad. Givetvis är det vanskligt att betygsätta öl, men det säger en hel del om vår syn på öl.

Det är väldigt kul att köra lite ölprovningar, men också mycket svårt att bedöma och sätta betyg. Många faktorer som påverkar. Dagsformen är viktigare än vad man tror.

Ärligt talat förstår jag inte att folk vecka efter vecka köper öl som dessa. Ledsamt det är det. Hur många äter tex spaghetti med köttfärssås utan köttfärssås? Snacka om trist och intetsägande. Ärligt talat avstår jag nog helst att dricka öl om många av ovanstående är de enda som bjuds. Vatten är billigare.

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Kul inlägg!!!

/Fredrik

AndersAnd sa...

Väldigt kul att läsa kommentarerna. Får jag med några av mina polare på en provning så ska jag sno din idé med massa korta citat. Modigt av er att ge er på en sådan här provning förresten

Gyllenbock sa...

Fredrik: synd bara att ölen inte var lika kul. :)

andersand: ett tag hade vi en tanke om att prova 5-6 olika 10,2:or, men det är så hemskt att det blir för jobbigt. Fast vem vet, kanske i framtiden?

Weine sa...

Kan bara hålla med andersand och Fredrik, kul inlägg.

Jonas sa...

Det är det roligaste sättet att dricka fulöl på.

Anonym sa...

Haha! Nog för att jag varit i himmelriket.. vill säga i flygplan.. kom igen grabbar, min chock kommer att vara likstel till nästa oktoberfest!

/Apan