lördag 3 januari 2009

Årets två första öl.

Årets två första öl är nu avklarade. Först ut var legendariska trappistölet Orval, efter den följde kanske världens mest kända Barley Wine, nämligen Thomas Hardys Ale.



Orval har en ganska disig brun/orange färg. Skummet är mycket stort. Ölet doftar väldigt speciellt, hö och frukt är det första jag kom att tänka på. Kan man använda ordet "stall"? Det låter inget vidare kan man tycka utan att skämmas.

Smaken anser jag vara trevligare än doften. Syrligt är det med en hel del smak av örter, lite grape och äpple. En annorlunda smak på många sätt, känslan av vätskan är torr. Beskan är fin och ölet lättdrucket.

Helt ok öl, men helt övertygad blev jag ej. Jag kanske fick ett "måndagsexemplar"? Orval har en tendens att smaka olika varje gång.

Betyg blir typ medel, 3/5.



Öl nummer två i år var helt annorlunda än öl nummer ett. Thomas Hardys Ale årgång 2008. Färgen brunröd, inget skum. (jag hällde upp ölet mycket försiktigt)

Alkoholhalten är hög, 11,7%. Ölet är väldigt balanserat, den höga alkoholhalten kände jag knappt av då jag drack ölet.

Ölet doftar mycket malt, kola, frukt och lite bränt. Smaken är väldigt söt, knäck och mycket choklad känner jag. Inte så lite portvinskänsla över det hela. Beskan är trevlig.

Kroppen känns stor, fick en lite "fet" känsla i munnen då jag drack ölet.

Stabilt på alla sätt utan att vara absoluta världsklass. Misstänker att ölet blir mycket godare efter lagring, ska vi säga att jag återkommer med en recension om sisådär 25 år? Ni är väl med då? Tålamod är ordet.

Betyg: 3,75/5

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag har fått chansen att prova flera gamla thomas hardy (70 & 80 tal) och dom håller väldigt bra, det är en av mina favorit öl, dock tyckte jag att 2008 var väldigt ung när jag drack den i onsdags, provade den bredvid en flaska från 2007.

/Fredrik

Anonym sa...

Tyckte också 2008:an kändes väldigt ung. Antar att det beror på mer erfarenhet i och för sig, men smakade inte 2007:an bättre när den var ny? Har två 2008:or som ska få stå och samla damm tillsammans med "Prize Old Ale 2007" - två öl som jag DEFINITIVT inte kommer röra på ett tag. Old Stock 2008-flaskorna lär väl stå ett jäkla tag de med...

Orval är annars en av mina favoriter. På något sätt njutar jag mer av Orval än öl från Rochefort, Chimay, Westmalle... ja de övriga trappistkloster jag smakat öl från. Och visst doftar det lite "stall" men så är det bryggt med "Brettanomyces" (vildjäst) också!

Gyllenbock sa...

Fredrik: ja, jag kan verkligen tänka mig att Thomas Hardys bara blir bättre med åren. Får helt enkelt ha lite tålamod.

David: jag missade Thomas Hardys förra året, kan tyvärr ej jämföra med den årgången. Orval får givetvis en ny chans vid tillfälle, det är ett lite lurigt öl. Väldigt speciell doft om inte annat.

Anonym sa...

Jo, kan tänka mig att man bör vänja sig lite vid Orval kanske :) Å andra sidan föll jag för det första gången jag drack det, men smaken är ju bekant som...

Anonym sa...

drack en 2006 och den var inte rolig kanske bara är i den berömda tunneln...hoppet finns...