fredag 11 augusti 2017

Öl i Tallinn

Hade några "ärenden" i Helsingfors så passade på att åka dit via Tallinn, en stad som jag inte besökt sedan jag på det sena 1900-talet jobbade på Estline.

Från den lilla flygplatsen kan man åka buss den korta vägen till staden men jag lyxade till det med taxi, en resa som kostade sju EUR. Gav chauffören en EUR i dricks något han blev glad över då han skulle gå av sitt skift och dricka öl. (klockan var strax före 13, lokal tid) Så passande, jag var i Tallinn mer eller mindre av samma anledning.

Checkade in på Radisson Olympia som har ett helt ok läge i alla fall om man gillar att gå några meter till de olika ölställena. Ölbutiken, Õllepood Pothouse, var mitt första ställe för dagen. Dit var det ungefär 20 minuter till fots. Nu när man mer eller mindre kan surfa obegränsat till noll extrakostnad inom EU så blir det nästan lite för lätt att navigera till de olika ställena.Visade sig vara en väldigt liten butik, som tur är var jag ensam kund för är man flera blir det trångt om saligheten. Den lilla butiken var välfylld, både inhemska och utländska öl. Självklart var mitt sikte inställt på de förstnämnda. Servicen var vänlig från den unga damen. Hon pratade bra engelska och gav några tips om de estniska ölen.Köpte fem flaskor, lite senare kompletterade jag med tre flaskor från Stockmann som låg väldigt nära hotellet. De fem flaskorna kostade 21 EUR så det är inte några gamla öststatspriser som gäller längre, fast å andra sidan är innehållet i flaskorna av en annan kaliber jämfört med gamla "öst-öl".Från Öllepood Pothouse var det inte alltför långt att gå till BrewDog. Innan jag anlände dit åt jag lunch på ett lokalt hak. BrewDog Tallinn är den senaste i raden av barer som BrewDog snickrat ihop. På väggen fanns en kurs i ölbryggning på estniska. Bara att lära sig.Fräscht med en rätt typisk lätt industriell inredning. Servicen var riktigt bra under mitt besök, det var några ryska besökare förutom jag. För en svensk medborgare var priserna helt ok, från 4.50 till 8.40 för de olika fatölen.BrewDog vs. Cloudwater - New England IPA V2 var inte alls dum, läskande med mycket frukt. Av de tretton fatölen var sju från BrewDog och resten gästöl. Bland gästölen var två från Estland.Jag avslutade mitt ganska korta besök med en burk Brewski/Warpigs Monday Every Day som jag tidigare inte sett. En stabil IPA utan att tillhöra eliten enligt min mening. Lite för alldaglig kom smaklökarna fram till.BrewDog ligger i ett hippt område med flera restauranger och dryckesställen ganska nära hamnen i Tallinn.Efter lite filosoferande på rummet var det dags för kvällspasset. Återigen en skön kvällspromenad mot gamla stan och restaurangen Põrgu Õllelokaal som är belägen i källarvalv av klassiskt snitt. Är man ordentligt på kanelen så kan trapporna i alla fall upp vara lite jobbiga. Ner kommer man ju alltid.Var ganska mycket folk där så de två damerna som skötte beställningarna hade att göra. 15 fatöl fanns liksom många flaskor. Bland flaskorna syntes öl från Cantillon, Omnipollo och andra kända utländska storheter.Estniska öl fanns det förstås också, jag inledde övningarna med en Põrgu Populism som dock inte var bryggd på plats utan hos Lehe Prulikooda. En mild och något söt Session IPA med vissa inslag av tropisk frukt.

Maten var god och stabil, åt grillade kotletter. Bad om en okänd estnisk öl på flaska men tyvärr var den slut så blev rekommenderad något likvärdigt. Pühaste Talisman var inte den godaste pilsner som jag druckit. Söt med gräs och "majs". Det är kul att se att Põhjala och amerikanska Boneyard fortsätter att leverera samarbetsöl. Põhjala/Boneyard North Of Bend var välhumlad och god men inte lika bra som det tidigare samarbetet Notorious.Gillade stället och besöker det gärna igen. Bland gästerna hörde jag ingen estniska utan bara tyska, spanska, finska och engelska. Någon turistfälla rörde det sig dock inte om trots läget i gamla stan.

I närheten låg Koht (ligger vägg i vägg med ölbutiken Õllepood Pothouse) som besöktes tidigare under dagen. Ett litet och intimt ställe som påminde om ett vardagsrum. 13 fatöl och flera hundra flaskor, av dessa var ungefär 150 från Estland.Då jag anlände tidigt på kvällen, omkring 20, var det lugnt på stället men titt som tätt började det droppa in folk. Många satt ute men även inne fylldes det på. Gillade helt klart stället, bland gästerna märktes några stammisar och turister. Öppettiderna på en måndag var 17-03.Drack två fatöl på 25cl och en flaska. Inget av ölen är extra nämnvärda men det var ändå ett trevligt besök då det som sagt kändes som ett lugnt och behagligt vardagsrum.

På väg tillbaka till hotellet blev det ett oplanerat besök på Beer House som är beläget mitt i Tallinns fina gamla stad. Stället hade inte gjort bort sig i Tyskland då miljön verkligen andades tysk ölhall. Stort, luftigt och med de klassiska träborden och träbänkarna. Nöjde mig med en öl, deras Beer House Dunkles Extra. Inget speciellt med den. Mild med malt, karamell och lätta toner av choklad och kaffe. Sju fatöl hade de, kändes som ett ställe där man vill svinga många bägare under en och samma sittning.På vägen tillbaka till hotellet blev jag smått antastad av ett lokalt fyllo men fräste tillbaka på en blandning av finska och svenska vilket gjorde susen.

Förutom det så kändes Tallinn som en lugn och civiliserad stad, helt annorlunda känsla jämfört med 1990-talet då det fanns skumma strippklubbar och spelhallar både här och där i staden. Ölställena som jag besökte var nog mer anpassade för turisters plånböcker än för normala estniska inkomster. Det kändes lite tråkigt men lär ändras i framtiden då de inhemska lönerna stigit än mer.

Ölmässigt var det hela klart stabilt, finns flera ställen att besöka i framtiden. Skål för Tallinn, eller Terviseks som det heter på estniska.


2 kommentarer:

Obalanserad sa...

Gillar verkligen dina reseberättelser! Alltid lika läsvärda.

"På vägen tillbaka till hotellet blev jag smått antastad av ett lokalt fyllo men fräste tillbaka på en blandning av finska och svenska vilket gjorde susen." 😂🤣

Gyllenbock sa...

Tack, det var vänligt skrivet. Som tur var fyllot rejält rund om fötterna så det var lätt att hantera det hela. Om läget är annat så får man försöka lösa det på annat sätt.