måndag 21 augusti 2017

Måndag i Köpenhamn

Precis som måndagen veckan innan var det bara att rutinmässigt pallra sig ut till Arlanda för att hoppa ombord på en Airbus som flög ner till Köpenhamn. Det var fint att den gjorde det för det var nämligen dit jag skulle. Förövrigt så är det alltid kul att vinka till hemtrakterna och båtklubben från ovansidan.Residenset för två nätter blev First Hotel Mayfair som i mitt tycke har ett mycket bra läge, väldigt nära Hovedbanegården och flera schyssta ölsjapp. Rummen är rätt små men det finns bättre destinationer att åka till om man föredrar att stillsamt slappande på hotellrum.

Att komma till Köpenhamn känns som att komma hem till en god vän. Senaste besöket innan denna lilla tur var under MBCC i maj, men det kändes redan väldigt länge sedan.

Kihoskh ligger i närheten så det kändes naturligt att börja där och botanisera bland delikatesserna nere i källaren. Köpte endast fem stycken då meningen var att lite senare fortsätta shoppingen på annat ställe.Från Kihoskh är det nära till Warpigs. Att inleda ölandet där känns alltid lika värdigt. Det var mycket lugnt vid 14-tiden, både ute och inne.Tre stycken bägare slank ner, samtliga Warpigs. Warpigs/Stigbergets Walpurgis var en behaglig stout som jag tyckte var den mest intressanta av de tre som dracks.

Ibland har man lite flyt i tillvaron, som att Mikkeller Bar Viktoriagade några dagar innan haft en tap takeover med Other Half Brewing. En del av ölen fanns kvar så det var bara att likt en hungrig hyena kasta sig över bytet.Sällan det dricks tre öl på fat bara sådär och alla är riktigt goda. Det som dracks var Other Half True Green, Other Half Taters och Other Half Forever Simcoe - Double Dry Hopped. Alla var som sagt riktigt goda men favoriten blev nog ändå den sistnämnda. Så lättdrucken och fruktig, de 8.5% alkohol märktes verkligen inte av.

Originalbaren på Viktoriagade är fortfarande favoriten bland de olika Mikkeller-barer som jag besökt. (baren i Singapore rankas som tvåa mest för den udda layouten med containern och hela härligheten. Vilken bar som kommer på tredje plats har juryn ännu inte avgjort)

Ett ställe som jag tidigare bara besökt en gång var Taphouse, nu har jag varit där två gånger. Läget är stabilt, typ en järnnia och en pitching wedge från Rådhusplatsen.Inredningen är modern med en stor elektronisk tavla med det aktuella utbudet. Samtliga öl går att köpa som smakprover vilket är tacksamt då man vill testa några stycken. 10 sejdlar hade varit aningen svettigt. 61 kranar har de, sannerligen inte illa. Finns alltså jobb att göra för den som tycker att det största i livet är att arbeta. Under besöket fanns det en massa olika stilar och och öl från olika bryggerier och länder. Koncentrerade mig främst på de danska ölen. Var till exempel lite kul att testa tre nya Amager på rad, ja det är stunder som sådana som ibland kan vara riktigt mysiga. Premium lagern Amager Humleridderne Humletid var inget att orda om men både portern Amager Baby Wombat From Hell och imperial portern Amager/Lervig Brown Boobies Are Falling var trevliga utan att vara de bästa i de stilarna som jag druckit från Amager.Taphouse brukar det inte talas om så ofta. Har bara varit där på vardagar och då har det varit lugnt och skönt med fin service. Helt klart vill jag besöka stället igen.

Efter lite uppfräschning och sanering styrdes kosan mot Rbabarrab som ligger bredvid Kihoskh och drivs av samma ägare. De öppnade i våras och det var besök nummer två på nämnda ställe.Var en ganska livad stämning då det var en hel del studerande som tyckes ha någon form av samkväm. Nå, öl fanns det dock till alla så det var ingen fara. Så vitt jag kunde minnas var det första gången jag såg öl från Almanac på fat i Europa, en Almanac Hoppy Sour: Azacca fick det allt bli. God öl, inte extrem på något sätt utan typ läskande med en fin syrlighet. Almanac gör sällan bort sig, inte nu heller.Mellan Rbabarrab och Warpigs ligger Fermentoren, även det ett ställe som bör besökas då man är på livsviktiga ärenden i den danska huvudstaden. Nästan som alltid så var det mest livat på Fermentoren.Mäktade bara med en rackare, Fermentoren Yippie IPA innan det var dags att bege sig till hotellrummet för omfattande bibelstudier. (dylika ting kan ej göras då man är spiknykter så det gäller att passa på)

En riktigt bra dag var det, alla de besökta ställena låg i närheten av hotellet. Som mest rörde det sig om runt 20 minuters promenad från ett ställe till ett annat, det är verkligen inget att bråka om.

Inga kommentarer: