söndag 13 augusti 2017

Öl i Helsingfors, dag 1.

Från Tallinn är det smidigt att ta färjan till Helsingfors, det går en massa turer varje dag. Jag valde att åka med Eckerölinjens M/S Finlandia. Turen den tog ungefär 2.5 timmar, vädret var fint så näsan den blev fint röd. Drack ingen öl på överfarten men det var en hel del folk som gjorde det samtidigt som de njöt av klassiska finska hits blandat med några utländska inslag. (tyckte mig höra en låt av Håkan Hellström, bara en sådan sak)Helsingfors hade jag skamligt nog inte besökt sedan oktober 2013. Finland upplever inte riktigt samma explosion av småbryggerier som i Sverige men under vistelsen kom jag ändå att stifta bekantskap men ett flertal nya bryggerier. En del nya ölställen hade också dykt upp i Helsingfors.

Då jag gillar att gå så gick jag från Västra Hamnen till Scandic Marski, samma hotell som jag bodde på senaste gången. Läget är suveränt på Mannerheimvägen men rummen är små och i behov att en rejäl uppfräschning.

Började med att besöka en butik som låg i närheten av hotellet, Pien. Det är en ölbutik som säljer öl upp till 4.7%, de har en mängd okända öl från lika okända finska småbryggerier. Blev väldigt glad över att hitta öl från min pappas finska födelseort, Uleåborg. Servicen var mycket vänlig och det var kul att prata en stund om skillnader mellan finska och svenska ölregler. Ölskatten i Finland är hög vilket märktes på priserna som var högre än i Sverige. (det verkar som att Finland har de högsta ölskatterna i hela EU)Lämnade flaskorna på rummet och knallade sedan mot BrewDog Helsinki som öppnade 2014. Det visade sig vara en väldigt fin lokal som var större än de bägge barerna i Stockholm.Var lite dåligt med finsk öl på fat så jag drack ett par Mikkeller som jag inte druckit tidigare, Mikkeller Astley's Northern Hop Lager och Mikkeller All Other Pales Ale. Den sistnämnda var den bästa av de två, läskande med en rätt trevlig fruktighet. Prismässigt kändes stället aningen dyrare jämfört med de svenska barerna. Kanske borde någon starta ett ölparti i Finland och försöka få till en sänkning av ölskatten?


Då jag var i Helsingfors 2013 hade Bryggeri Helsinki öppnat några månader tidigare. Denna gången var det fler besökare, särskilt turister då stället ligger väldigt nära både klassiska Salutorget och Helsingfors Domkyrka.Bryggeri Helsinki såldes ölen i olika storlekar, jag nöjde mig med tre glass om 0.2 liter. Helsinki IPA tyckte jag mest om. Blev även en flaska Maku Saison som var ok men inget spektakulärt.Hade en liten tanke om att besöka några ställen som jag inte besökt under tidigare vistelser i Helsinki. Ett sådant var Bier-Bier som låg typ fem minuter från hotellet. En rätt intressant layout på det stället, tre rum i fil men baren längst in. Mörka träpaneler ramade in det hela. Stället var rätt populärt för afterwork verkade det som. Det är en av anledningarna till att jag de senaste fem åren haft semester i augusti, det är alltid kul att se kostymnissarna dricka en öl eller två när man själv har shorts och t-shirt.En estnisk Sori Yes IPA blev det. Fatutbudet var ok men blir man sittandes länge lär man hellre ägna sig åt flaskutbudet som var bra.

Förbi hotellet och runt 10 minuter åt andra hållet låg St Urho Pub. Vem som gett namn åt puben var inte svårt att lista ut då man redan utanför möts av en skylt på Finlands legendariska president Urho Kaleva Kekkonen. I Finland är legenderna många om hans bravader, särskilt om hans förmåga att tåla vodka som både knäckte och imponerade på de härdade hökarna i Kreml.

Gillade St Urho Pub redan då jag klev in, inte så mycket för utbudets skulle men för den sköna känslab av vardagsrum. Publiken bestod av vanligt folk och samtalen fördes i normal ton.

Som avslutning på en trevlig dag blev det ett par bägare på Villi Wäinö som låg precis runt hörnet från hotellet. Besökte stället första gången 2010 och redan då hade de bara finska öl på fat. (och flaska)Ett trevligt ställe som var ganska så populärt en tisdagkväll i augusti. Noterbart är att de har en bastu som går att hyra om man känner för det. Vore kanske något att göra om man besöker stället på vintern. Nu på sommaren räcker det fint med värmen som den är. Kippis!

Inga kommentarer: