onsdag 2 oktober 2013

På andra sidan montern

Den första torsdagen och fredagen på SBWF i Nacka tillbringades på "verkstadsgolvet", lördagen gjordes det inte. Fick nämligen en förfrågan en vecka innan ölmässan skulle starta om jag kunde tänka mig att stå i Elixir Wines monter då de hade lite om om folk. Något liknande hade jag aldrig tidigare gjort så självklart blev jag nyfiken och tackade sedermera ja till att jobba i montern lördag 28/9.

Det var anledningen till att fredag 27/9 blev lugn för min del på mässan, ville ju vara hyfsad pigg då dagen med största säkerhet skulle bli lång. Lång det blev dagen, åkte hemifrån kring 08:30 på lördagen för att komma hem kring 04 natten på söndagen.



Elixir Wines monter är stor, ungefär 20 meter lång. Följande danska bryggerier finns representerade på årets mässa: Amager Bryghus, Stronzo Brewing Co, Bryggeriet Djævlebryg, Det Lille Bryggeri samt Flying Couch Brewing. Vidare fanns nystartade Mad Yeast Brewery på plats. Sistnämndas Mad Yeast Tripel Mad är en riktigt trevlig historia, inte den mest tyngsta tripel som jag druckit men fint balanserad och drickvänlig. Kan helt klart rekommenderas. De bägge bryggarna var på belgiskt maner smågalna och väldigt trevliga.



Hos alla bryggerier förutom Det Lille Bryggeri och Amager Bryghus fanns personal/bryggare från respektive på plats så det naturliga för mig var att stå hos något av de två som inte hade några egna representanter på plats, Amager Bryghus har jag rätt bra koll på så det kändes naturligt hos dem.

På lördagar öppnas mässdörrarna redan klockan 11:00 för allmänheten, de stängs 24:00. Det tog inte alltför lång tid innan de första besökarna hittade till montern trots att Elixirs står längst in i den stora mässhallen. Jag hade egentligen ingen aning om vad dagen skulle bjuda på men det hela rullade på utan att jag ens tänkte så mycket på tiden. Vid ettiden inträffade något som jag inte hade kunna föreställa mig, en dam i pensionsåldern kom fram med bestämda steg och ville ha något smakrikt, svart. En Amager Double Black Mash på 12% fick hon, hennes ögon riktigt glänste av tillfredsställelse då hon sippade på ölet. Snacka om härlig syn. Blev sugen på att fotografera henne,  men hur skulle det se ut om man började fotografera sin gäster?



De allra flesta gästerna var riktigt trevliga dock fanns det förstås några som skulle spela översittare. En lirare trodde sig kunna allt om öl men redan efter mening ett insåg jag att så inte var fallet. En del var lite sena med att betala men efter diskreta påpekanden gjorde de det. Senare på eftermiddagen och kvällen var den några (främst äldre herrar) som ville ha smakprover av flera öl men när de väl skulle köpa något så var de nöjda och traskade vidare.



När man stod där vid montern var det lätt hänt att glömma bort tiden, i närmare 40 minuter diskuterades öl och mat med ett medelålderspar. Mannen i sällskapet hade någorlunda koll dock inte på mörka öl. Tror att det föddes en ny fantast då han tog ett antal danssteg av ren glädje efter att ha blivit rekommenderad och köpt bland annat Amager/Off Color Gnädige Frau Marshmallow Stout och Amager Pride.

Andra samtal handlade om ölbarer i Köpenhamn, Bryssel, ja någon frågade t o m om jag visste om det fanns något bra bar i finska Lappland. Bredden på samtalsämnena var verkligen brett, kul!

Apropå Amager Pride, det var många som hade hört talas om Amagers The Sinners Serie med de sju dödssynderna. Särskilt Lust var det många som kände till. Inte så konstigt med tanke på vilken uppståndelse ölet mötte då dess originaletikett förbjöds av Systembolaget. Det var en fin anekdot att berätta för de gäster som inte hört talas om historien, var många som både garvade och skakade på huvudet åt det hela.

Tiden den rullade på, förutom ett par matraster och några bensträckare tillbringades hela tiden i montern. För att vara en lördag så var det relativt lugnt, någon större trängsel eller fylla märkte jag inte av även om det hela tiden passerade folk vid montern.Det roligaste med dagen var att prata med folk, några välbekanta personer passerade också förbi vilket var kul även om det inte alltid fanns tid till att prata med alla så mycket som man kanske önskat. Vid några tillfällen hördes det rejäla oljud i salongen, det lät som ett par sjökossor som åt ett rejält skovmål men det var bara ett par gentlemän i Malmö Brygghus monter som höll låda, skåningar är skåningar. Sköna!

Några av gästerna var extremt kunniga om öl då fanns det inget annat än att direkt lägga sig och säga att tyvärr har jag inget vettigt svar. Efter en kortare diskussion var den en som ville starta en importfirma med mig, en annan ville ha mitt nummer för jag vet inte vilka syften. En tjej berättade om sin färska skilsmässa, ja ibland kände jag mig nästan som en biktfader. Det var minst sagt mycket som man fick höra under dagen.

Dagen var mycket intressant och lärorik, skulle helt klart kunna tänka mig att göra något liknande igen nästa år. Hoppas att jag inte gjorde bort mig totalt, misstänker att jag inte var den mest optimala säljaren då jag ibland har en tendens att sväva iväg i snacket fast å andra sidan nämnde jag alltid vilka Elixir Wine är och vilka bryggerier som företaget representerar. Det fanns en del folk som trodde att Amager Bryghus var ett svenskt bryggeri. Lärde mig också att samtliga utställare måste ha en matmeny i sin monter, allt enligt alkohollagen. Att någon aldrig beställer mat i en monter är förstås en annan sak, men byråkrati är byråkrati oavsett land. Något som jag redan visste men som kan vara värt att nämna är faktumet att alla utställare på egen hand ansöker om alkoholtillstånd, det är inte mässarrangören som gör det.

Helt klart innebar lördagen att min respekt för all världens barpersonal ökade, det är ett tufft jobb som många inte skulle klara av. Tvivlar starkt på att jag skulle klara av det, en dag i Nacka är ju inga problem men att jobba heltid med det kräver sin kvinna/man.



Efter att vi städat och fixat till montern inför denna veckas SBWF avslutades lördagen på den gamla skutan Birger Jarl vid Skeppbron där folket från Elixir Wine och de danska/belgiska bryggarna bodde. Det var skönt att dricka några droppar öl och snacka under avslappnade former. Hade en intressant diskussion med framförallt en av Bryggeriet Djævlebrygs bryggare, bland annat att de har bryggt ett samarbetsöl med Hill Farmstead, osäkert dock hur många eller rättade sagt få fat som hittar till Europa. Vi får helt enkelt vänta och se, gissningsvis hamnar ölet i Köpenhamn men man kan ju alltid hoppas.



Måste avsluta med att tacka Elixir Wine och dess ägare Benny Nilsson som gav mig chansen att få vara med och uppleva en dag på ölmässan från den andra sidan montern. Tack också till alla andra som jobbade hårt i lördags. (särskilt Mange som hela tiden skulle berätta om vilka gamla öl som han har hemma i Vellinge, jag vill inte höra!)

3 kommentarer:

Obalanserad sa...

Trevlig läsning och intressant perspektiv! Hade definitivt inte tackat nej till en chans att vara nykter en hel ölmässa. Helt seriöst alltså, det vore spännande.

Din blogg är verkligen toppen för övrigt! Alltid läsvärda inlägg.

Gyllenbock sa...

Ja det var en riktigt intressant dag som gav perspektiv. Kul att du gillar min blogg, jag gör så gott jag kan. Har länge tänkt på en uppfräschning/modernisering av designen, vem vet det kanske sker före 2020?

Läste ditt inlägg häromdagen, det tycks ha varit lite stålhjälm dagen efter. :)

Obalanserad sa...

Huvudsaken är nog ändå innehållet! :)

Hahah, tjaaa.. Var rätt seg, men med barn i huset har man sällan lyxen att få vara bakis. Blev 3-årskontroll kl 09, sen vidare äventyr ;)