onsdag 9 oktober 2013

Några sista rader om SBWF 2013

Mina damer och herrar, det är mindre än ett år kvar till nästa års upplaga av Stockholm Beer and Whisky Festival. Årets mässa lockade 36500 besökare, något fler jämfört med 2012.

Härliga dagar var det i Nacka, något annat går inte att säga. För första gången någonsin besökte jag mässan samtliga sex dagar, även om besöket på den sista lördagen blev kort, färre än två timmar. För första gången fick jag äran att stå i en monter, närmare bestämt hos Elixir Wine. Det var förstås en väldigt lärorik och intressant dag, det mest påtagliga men dagen var att min förståelse och respekt för barpersonal ökade markant, vilket speciellt jobb det måste vara att servera alla möjliga typer av människor.

Mängden öl på årets mässa var nästan lika mycket som det finns vätska i Amazonasfloden, det var helt omöjligt att hinna smaka allt. 205 nya öl hann jag i alla fall med liksom några gamla favoriter. Ju fler öl man druckit desto färre blir de riktiga "aha-upplevelserna" även om det förstås slank ner en del riktigt goda öl, några av dessa var följande:

-3 Fonteinen Intense Red Oude Kriek
-Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout
-Boulevard Love Child No. 3
-Anchorage Darkest Hour Belgian Imperial Stout
-Brekeriet Argouse
-Thornbridge/S:t Eriks Imperial Raspberry Stout

Som alltid under de otaliga fotstegen som tas på golvet i Nacka är det kul att prova öl från nya svenska bryggerier, i år provades det från dessa nya bekantskaper:

-Green Tower Brewing
-Flying Brewery
-Grythyttans Brygghus
-Nääs Gårdsbryggeri
-Höganäs Bryggeri

Glädjande är det också att konstatera att de allra flesta ölen var godkända, tidigare år har det varit en del tråkiga felsmaker i vissa öl. Det traditionella provsmaket hos Två Bryggare gick också bra, kände inte av någon infektion.


Årets snyggaste montrar hade helt klart Adelsö Bryggeri och Malmö Brygghus. Belgoklubben hade nog den monter med det största kunnandet, ja där hade jag velat ha en skön stol och bara sätta mig ner och njuta av alla berättelser och intressanta öl som serverades. Inte blev det sämre av att det bjöds på ost och praliner också. Kan sammanfattas med ett ord: suveränt!Självklart måste jag passa på att tacka alla fantastiska bryggare, importörer och andra som bidrog med trevligt snack och serverade många goda öl. Brills monter var den monter som jag tillbringade mest tid i, särskilt tack till Marc och de andra. Ni är suveräna! Även ett stort tack till Benny Nilsson hos Elixir Wine som gav mig möjligheten att jobba i montern. Alla ölbloggare, vänner och bekanta som det också språkades mycket med bidrar också till en väldigt schysst upplevelse, gå ensam hade varit betydligt tråkigare. Givetvis ett gigantisk tack till Marianne Wahlberg med personal som arrangerar det hela, som vanligt otroligt bra organiserat.

Ja överhuvudtaget flöt det på bra på årets mässa, antalet fyllerister var få, visst är det trångt och högljutt men någon svår trängsel blev det inte förutom på den sista lördagen. Tycker att köerna till toaletterna var kortare än tidigare år. Maten är som den är, inga kulinariska äventyr men ätbar, dock lite väl dyr. Något som alltid höjer humöret är den sanslöst trevliga korvmannen som varit på plats i flera år. Tänk vad mycket bättre världen vore om alla vore lika glada som han.

Vi ses nästa år igen, det är en sak som är säker. Bara ett kärnvapenkrig kan sätta stopp för det.

Inga kommentarer: