söndag 6 oktober 2013

Dag fyra i Nacka.

Efter några dagars vila från allt vad öl heter var det återigen torsdag, dags för den fjärde dagen av SBWF. Punktligt anlände jag lagom till öppningsdags klockan 12:00, något annat var det inte tal om. (som tur är lyckades jag få några timmar kompledigt från jobbet)

Precis som under den första torsdagen och fredag var Tom från Fajan & Jöns en troget sällskap under stora delar av torsdagen, det är verkligen så mycket roligare att  gå med någon kunnig person och jämföra intrycken av de olika ölen som avsmakas.

Tyckte att det var betydligt mer livligt jämfört med första torsdagen och intrycket visade sig stämma, det var tydligen nytt torsdagsrekord vad gäller besökare, kul!

Dagen bjöd förstås på en lång rad mer eller mindre goda öl, till dagens toppar hörde följande:

Anchorage Darkest Hour Belgian Imperial Stout, ja det var faktiskt det första ölet som jag började med. Helt makalöst god, vinös med en perfekt balans av brett och annat gott som rostad malt och mörk choklad. Finns inget annat att göra än att tacka Brill & Co som har det ölet i sitt startfält. Wow, ja jag riktigt ryser då jag tänker på hur gott ölet var.

En annan härlig skapelse från den andra sidan Atlanten hittade hos Cask Sweden. Boulevard Love Child No. 3 är en riktigt bra Sour Ale. Härligt syrlig med mycket bär, en perfekt palettrensare då man provat igenom en del andra öl. Köpte aldrig något exemplar av ölet då det släpptes på Systembolaget i september, får helt klart ta och ändra på det. På Passagen finns det just nu 71 buteljer.Ovanstående öl var dagens bästa, det dracks även andra riktigt goda men de två stod verkligen ut. En rackare som är värd att nämnda är samabetsölet mellan Thornbridge och S:t Eriks, nämligen Imperial Raspberry Stout. Doften briljerade inte på men däremot smaken. Riktigt, riktigt trevlig kombination av mörk choklad och färska hallon. Finns en del flaskor kvar att köpa för den som är intresserad.

Tror inte att någon "ölnörd" numera inte vet vad grabbarna hos Brekeriet kan skapa för magi. Lyckades köpa ett par Brekeriet Argouse i september då ölet släppes på Systembolagets websida men tänkte ta och spara flaskorna, frågan är bara hur länge jag klarar det? Ty innehållet var verkligen riktigt smarrigt,  enligt mig det näst bästa ölet hittills från de sympatiska pågarna.

Ying och Yang är viktigt, alltså måste även några mindre goda öl nämnas. En märklig skapelse med ett alldeles får lång namn var JW Buddy Buddys Bourbon Flavoured Beer With a hint of Honey. Otroligt söt med mycket honung och bourbon, en kombination som jag inte alls gillade. Klarade inte av att dricka 5 cl eller vad det nu var i glaset. Det klart sämsta ölet under dag fyra, grattis till det.

Apropå S:t Eriks, i Galateas monter hittades ett par flaskor utan etikett, gissar att det var många som missade dem. Det var två öl lagrade på Mackmyrafat, S:t Eriks Mackmyra Heather Honey Imperial Porter och S:t Eriks Mackmyra Amber Bock. Bägge helt ok även om förstnämnda var strået vassare. Något förvånande kändes dock båda två oväntat "tunna" med tanke på alkoholhalten.Öl som knappast kan anklagas för att vara tunna kunde med fördel hittas i Elixir Wines monter längst in i hall ett, tänker särskilt på de mer eller mindre galna skapelserna från danska Stronzo. Efter att ha druckit Stronzo 1000 EBC Morning Wood och Vanilla Whisky samt Stronzo Mocha Badger kändes det som att blodet byttes ut mot tjockolja. Minst sagt spektakulära öl som alla var 16% eller uppåt. Vad ska man säga om dessa danskar?

Som vanligt ett härlig dag som bjöd på många mer eller mindre intressanta öl. Härligt snack med goda vänner och bekanta, bryggare och annat löst folk. Mycket av behållningen med en ölfestival är just att socialisera, samtalsämnet kan ju inte bli mer naturligt så att säga.

Som bonus i Brewery International monter hade den gode Johan på något sätt lyckats få tag på tre ovanligare öl från Widmer Brothers Brewing Company. Av dessa tre tyckte jag att Widmer Brothers Reserve Raspberry Russian Imperial Stout var det godaste. Inte så extrem men balanserad och drickvänlig.Ett kortare föredrag med Sveriges Bryggerier hanns också med, vi var några från Skandinaviska Ölskribenters Förening som fick ta del av intressanta siffror och information om Sveriges Bryggerier i största allmänhet. Tack till Fredrik Sörbom som tog sig tid till att möta oss. Tyvärr gick tiden så snabbt att jag aldrig hann ställa mina frågor, ja så kan det gå.


Ännu en bra dag i Nacka var det. Fanns inget annat att göra än att åka hem och se fram emot dag fem, för självklart skulle även den andra fredagen besökas. Mer om det i ett senare inlägg. 

Inga kommentarer: