onsdag 30 oktober 2013

Några frågor till Anders Hansson, Malmö Brygghus

Malmö Brygghus är ett av de enligt mig absolut mest intressanta svenska bryggerierna just nu, de har en intressant och bred portfölj av välgjorda öl. 2002 köpte Anders Hanssons och hans föräldrar den då fallfärdiga 1800-tals fastigheten Tjädern i centrala Malmö som tidigare bland annat inrymt Richters bryggeri från 1898. I den byggnaden finns dagens Malmö Brygghus, konferenslokaler, festvåning samt inte minst bryggeriets bryggeripub, den enda i sitt slag i Malmö.

Våren 2013 öppnade bryggeriets egna ölträdgård, Hamnmästaren, beläget bara ett stenkast eller två från Malmö Centralstation. Jag har besökt bägge ställena och kan inte annat än rekommendera alla som har vägarna förbi att göra det, riktigt bra ställen bägge två med goda öl, mat och trevlig personal. Tycker att det är synd att vi uppe i Stockholm inte har liknande ställen.

Nu är det några veckor sedan Stockholm Beer & Whisky Festival, SBWF avslutades. Jag blev så nyfiken att jag blev tvungen att ställa några frågor till Anders Hansson, ägare och grundare av Malmö Brygghus.


1. Hur ser du på den nyligen avslutade festivalen i Nacka, gick det som förväntat?

 -Det gick mycket bra för oss. Publiken uppskattade vår öl och många positiva omdömen haglade in under hela festivalen.

2. Vilket av alla era öl sålde mest?

-Vi sålde mest av, Canned Wheat, Hopman IPA, Möllebongen och Cacaoporter. Hade inte Grand crew 2011 och 2012 tagit slut hade den också varit med i den kampen.

3. Vilken är nästa festival som Malmö Brygghus kommer att medverka på?

-Vi kommer att vara med på "All in" i Göteborg till helgen, sen blir det Skånsk invasion på "Brewdog Stockholm" den 9 nov tillsammans med Brekeriet. Därefter är det tillbaka till Göteborg för "Porterfestivalen" 16 nov. Sen är det ju "Örebro ölfestival" som gäller i slutet av november.

4. Vilket öl är din personliga favorit bland era öl?

-Cacaoportern måste man på något sett alltid svara på denna fråga. Det är klart att nån av våra ipa´s är favoriter men att göra en Cacaoporter tillsammans med min bror och hans företag Malmö Chokladfabrik är ju unikare.

5. Favoritöl överhuvudtaget? 

-Jag tror jag väljer att ta det där tråkiga svaret, "att det beror på tillfället". Vår egna "New Pale Ale" kan man iallafall väcka mig mitt i natten och det hade fungerat.

6. Hur tror du att ölmarknaden kommer att utvecklas de kommande åren?

-Jag tror att det finns plats för 50-100 bryggerier till i Sverige. Det kommer att bli svårare och svårare att hitta sin marknad, men samtidigt tror jag att det blir fler "riktiga öldrickare" i Sverige. En del bryggerier kommer säkert gå under, så att inte köpa in för dyr utrustning och hålla nere kostnader kommer nog att vara klokt.

7. Hur ser det annars ut för Malmö Brygghus, nya ölsorter, produktionsökning? Något annat intressant?

-Vi släpper just nu, tre nya öl varje månad både på Brygghuset och Hamnmästaren (våra två pubar i Malmö). Vi försöker att alltid ha nio egna öl på tapp. De två senaste har varit "Oyster stuot" med myyyyyycket ostron. En annan öl vi släppt nyligen är "Working bell IPA" som är en alkoholsvagare IPA 4,5%. En öl man kan dricka mycket av och få sitt humlebegär tillfredställt utan att behöva trilla av stolen. Flasktappning tittar vi på men det dröjer ett tag till. Kanske dyker det upp Canned Wheat på Systembolaget under nästa år.

8. Har du något spännande tips angående kombinationen mat och öl?

-Jag provade ostron till vår Oyster stout i fredags och det var fantastiskt.

Stort tack till Anders som tog sig tid att svara på frågorna. "Skånsk Invasion" på BrewDog Bar i Stockholm är en glad nyhet, bra, då vet jag vad jag ska göra lördag 9 november. Canned Wheat på Systembolaget skulle vara alldeles förträffligt, bara att hålla tummarna att så blir fallet. Helt klart händer det mycket hos Malmö Brygghus just nu, blir intressant följa utvecklingen.


2 kommentarer:

fajanen sa...

Riktigt bra öl från dem. Inte besökt dem i Malmö men det låter ju som en bra idé.

Gyllenbock sa...

Att besöka Malmö är alltid en bra idé, går utmärkt att kombinera med Köpenhamn. Ska du till Brewdog 9 nov?