fredag 11 oktober 2013

Några frågor till André Ek, Brekeriet

Brekeriet startades 2010 som en ölimportfirma av de tre skånska bröderna Ek, André, Christian och Fredrik. Deras målsättning redan då var att i framtiden starta ett bryggeri, något som skedde 2012 då deras skånska lantöl började bryggas i Djurslöv strax utanför Malmö. Förra året på Stockholm Beer & Whisky Festival var vi många som charmades av deras öl, efter det har framgångssagan bara fortsatt. För egen del känns det som att de har varit med betydligt längre än så, onekligen ett bryggeri som jag med många andra tagit till våra hjärtan. Inte blir det sämre av att grabbarna är ödmjuka och står med bägge fötterna på jorden, sådant uppskattas alltid.


Det som är så spännande och intressant med Brekeriet är att de kör sin egna stil, det finns många småbryggerier som gör sina tolkningar av IPA, Porter m.m men väldigt få som gör Saison, skånskt lantöl som Brekeriet kallar det. Alla Brekeriets öl är jästa med vildjäststammen Brettanomyces, flertalet av ölen är också sekundärjästa med frukt eller bär, allt för att ge ölen ytterligare en dimension. Ni som inte provat några öl från Brekeriet, gör gärna det, ni kommer att bli både förvånade och förmodligen förtjusta.

Passade på att ställa några frågor till André Ek, Production Manager på Brekeriet: 

1. Hur ser du på den nyss avslutade ölfestivalen i Nacka, gick det som förväntat?

-Vi är nöjda med SBWF och håller nu på att ladda upp inför kommande event i höst.

2. Vilket av alla era öl sålde mest?

-Saison och Vieille Saison sålde bäst. Nämnas bör är att Saison såldes som smakprov á 15cl och Vieille 10cl.

3. Vilken är nästa festival där Brekeriet kommer att medverka på?

-Brekeriet kommer som sagt deltaga på All In Beer Fest i Göteborg den 1-2/11 samt en del andra små event i vinter.

4. Vilket öl är din personliga favorit bland era egna öl?

-Jag gillar verkligen Vieille Saison. Den kommer vi bygga vidare på och försöka släppa till allmänheten på något vis framöver.

5. Favoritöl överhuvudtaget?

-Favoritöl överhuvudtaget är omöjligt att svara på men vi brygger ju det vi älskar själv, så en fin suröl eller en saison står högst i kurs.

6. Hur tror du att ölmarknaden i Sverige kommer att utvecklas de kommande åren?

-Jag tror ölmarknaden i Sverige kommer fortsätta stiga uppåt precis som man sett i våra föregångsländer gällande craft brews. Har man väl introducerats för finöl så tror och hoppas jag att man stannar i det träsket och utforskar vidare.

7. Hur ser det annars ut för Brekeriet, samarbetet med Brill är ju nytt men i övrigt? Hur ser det t ex ut med produktionsökning? 

-Samarbetet med Brill kommer göra det lättare för oss att fokusera på att brygga och utveckla. Det leder också till att vi tvingar oss själva till en expandering. Planerna finns och vi hoppas kunna fördubbla vår jäskapacitet innan årsskiftet.

8. Har du något spännande tips angående kombinationen mat och öl?

-Något spännande tips vet jag inte. Jag vill dock väldigt gärna att gemene man även i Sverige ska förstå att det går lika bra att dricka ett passande öl till maten som att dela på en flaska vin. Men vi ju på väg dit, och alla aktörer inom den svenska ölrevolutionen är viktiga.

Tack till André som svarade på frågorna. När jag ändå håller på måste jag skriva några ord om Brekeriet Ligero. För att vara en öl på endast 2,2% så hade den både karaktär och smak. Kroppen var förstås lätt men det fanns en del funk, inslag av trä och nötter. Kände även en del mörkt bröd och en hyfsad beska. Skulle inte ha något emot att ha en back hemma som man kan nalla av lite då och då. 

Inga kommentarer: