onsdag 23 oktober 2013

PangPang Dubbelpipa kontra Poppels Projekt 001 Dubbel IPA

Ibland måste man nästan nypa sig i armen för att verkligen inse att det numera sker så mycket på den svenska ölmarknaden att det bitvis är svårt att hänga med. PangPang Brewery från Hökarängen och Poppels Bryggeri från Mölnlycke tillhör några av de rätt så många bryggerier som fötts de senaste åren.

För några veckor sedan skapade PangPang en hel del rabalder då de släppte ett stycke öl för 299 kr för 33 cl, den rackaren valde jag att hoppa över. Tycker helt enkelt att priset var alldeles för "spektakulärt". I samma släpp kunde man också köpa några andra öl, en av dessa var PangPang Dubbel PIPA för 69,90, inte helt gratis det heller men sagt och gjort, en flaska beställdes.


Samma dag som ölen från PangPang släpptes kunde man även köpa Poppels Bryggeries senaste projekt, Poppels Projekt 001 Dubbel IPA. Det är det första ölet i en serie ölnyheter som kommer att presenteras i en begränsad mängd, 1600 liter närmare bestämt. Priset för en sådan var 29,90. De bägge ölen Systembolagets beställningssortiment samt i de tre närmaste Systembolagen för de respektive bryggerierna.

En duell mellan två färska svenska DIPA från två relativt nya bryggerier kanske kan vara något att bita i? Ja så fick det allt bli.

Utseendemässigt var de bägge ölen relativt lika, dock var ölet från PangPang lite mörkare och grumligare.

Arom:

Poppels: färsk med tropisk frukt, ananas, tall och citrus. Helt klart en duglig och trevlig doft.
PangPang: sötare och med ännu större mängder tropisk frukt, mango, apelsin, hö och lätta jordiga toner.

Tycker att de bägge var riktigt bra i aromen men PangPang vinner då den hade mer av allt, ja en liknande doft är det ytterst sällan jag känt i ett öl från Sverige.

Smak:

Poppels: den tropiska frukten går igen liksom smak av tall, lite tvål och något som påminde om bär. Bra balanserad öl och inte tokbesk. Rätt så fyllig och fint drickvänligt, helt klart en bra öl.

PangPang: hade inte riktigt samma mängder tropiska frukter i smaken som i doften. Vidare fann jag lite hö liksom små vibbar av jord i en rejält humlig avslutning. Kraftigare jämfört med Poppels och med vibbar av alkohol. 10% kontra 8%.Summa summarum så handlar det om två riktigt bra öl, men duellen vinner PangPang, mycket tackvare dess härliga arom. Har man priset som faktor blir det jämnt men jag ger ändå PangPang segern, ja så får det bli.

Nog ska jag även i fortsättningen hålla koll på dessa två bryggerier, från PangPang har det hittills provats 4 öl av 8, siffrorna för Poppels är 7 av 8.


2 kommentarer:

Baggen sa...

Vilken batch av Pang Pangs DIPA fick du? Den ena batchen hade nämligen otrevliga smörkolatoner medans den andra var mycket god utan några felsmaker jag kunde identifiera iaf. Den batchen som var bra från Pang Pang var 13 eller 19/9. Svårt att se. Batchen med smörtoner var från tidigare i september. De lämnade jag tillbaka till bolaget.

Gyllenbock sa...

Har tyvärr inte kvar flaskan så vet inte vilken batch det handlar om dock kände jag ingen smörkola vilket känns skönt. Synd att det ska variera så mycket, till slut kanske folk inte vågar köpa några flaskor?