fredag 26 oktober 2012

Korta kommentarer om Systembolagets ölsläpp i november 2012Igår var det återigen dags för en skribentprovning i "bunkern" på Systembolagets huvudkontor i Stockholm. Ölen som provades var de öl som släpps i  november. Det handlade om små partier och exklusiva lanseringar som släpps 1/11 samt julölen som släpps 15/11. Sammanlagt fanns det 63 öl att prova, två cider och en julmust.

Här följer några korta kommentarer om ölen som släpps 1/11. föga förvånande smakade några av ölen som förväntat, några godare och en del riktigt usla. Precis som det skall vara med andra ord.Flying Dog International Arms Race 7,5% (USA) 355ml, T5, 38,90 kr.
Lätt disig ljusare bärnsten. Pepprig doft med cederträ, oregano, citrus, aningen papp. Torr och lätt syrlig. En märklig öl som jag inte kommer att köpa. Varför tänkte jag på pizza?

BrewDog International Arms Race 7,5% (UK) 330ml, T5, 39,90kr
Mörkare guldaktig. Väldigt kryddig och udda. Timjan, rosmarin och citrus. Även toner av barr och kåda. Helt seriöst, vad vill de ha ut av en öl som denna? Ej köp.

Valeir Extra 6,5% (Belgien) 750ml, T6, 69kr
Lätt disig guld. På den söta sidan med en trevlig humlighet. Citrus och äpplen, även vissa inslag av hö. Fräsch och välbalanserad. Helt klart en överraskning. Köp.

Rodenbach Vintage 2010 7% (Belgien) 750ml, T5, 95kr
En öl som jag druckit flera gånger tidigare och alltid tyckt om, ja varför skulle jag annars dricka den flera gånger? Fint syrlig med en hel del körsbär och bär. Bara att köpa.

St Bernardus Abt 12 10% (Belgien) 1500ml, T7, 249kr
Denna har jag också druckit vid ett antal tidigare tillfällen, dock aldrig från en såpass stor flaska som lanseras i november. Lite opraktiskt kan tyckas. 1,5 liter på egen hand skulle jag inte klara av. Helt klart en trevlig öl att smutta på men undrar om den inte vinner på att lagras ett par år? Nu tyckte jag att innehållet var "hetare" än normalt.Duvel Tripel Hop 2012 (Citra) 9,5% (Belgien) 750ml, T6, 149kr
Klar guldaktig. Humlig med citrus och även en del jäst. Kändes fräsch och med en torr och bitter avslutning. Fanns en ton av "medicin" som störde mig en aning. En ok öl, får så om det blir köp eller ej.Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 6,2% (Danmark) 330ml, T5, 33,90kr
Inte riktigt lika fräsch som varianten som fanns på fat för häromsistens men fortfarande en trevlig öl där humlen står i fokus. Rejäl beska. Någon flaska lär köpas.

Samuel Adams Harvest Pumpkin Ale 5,7% (USA) 355ml, T6, 17,90kr
Kan säga det direkt, det här med pumpaöl har aldrig varit min grej och lär aldrig blir det heller. Rejält kryddig och söt. Kommer att passa denna. Undrar förresten när det första svenska pumpaölet kommer, förhoppningsvis aldrig.

Sierra Nevada Tumbler 5,5% (USA) 355ml, T5, 26, 90kr
Ännu en bekant från tidigare år. Kändes lika höstig som då. Bröd, jord, kola och malt. Inget särskilt men ändå lite godare än vad jag mindes den. Vi får se.

Fuller's Brewers Reserve No 4 Oak Aged in Armagnac 8,5% (UK) 500ml, T5, 59kr

Upplevde denna som spritig i både doften och smaken. Inslag av fat, marmelad, kola och en gnutta vanilj. Drickbar men inget sensationellt. Hoppar över.


Sigtuna Vanilla Syndrome Imperial Brown Ale 9% (Sverige) 330ml, T6, 39,90kr
Provade denna på SBWF och tyckte inte alls om, inte nu heller. Varför inte det då? Tycker att den är för spretig och söt och där alkoholen slår igenom för mycket. Ej köp.Boulevard Smokestack Series - Tank 7 Farmhouse Ale 8% (USA) 750ml, T7, 139kr
Lasse sa att Saison inte är en ölstil utan en livstil, inte så svårt att hålla med där inte. Denna öl gillade jag. Fräsch med tropisk frukt, lite peppar, funk och "bondgård". Beskan ganska mild. Ett par flaskor lär det bli.

Boulevard Smokestack Series - Double Wide India Pale Ale 8,5% (USA) 750ml, T7, 139kr
Osäker på hur färsk denna flaska är, bäst före är i alla fall 2013-03. Drack den i Chicago för ett år sedan och upplevde den som piggare och humligare. Fast det måste sägas att den även nu var en duglig öl men något köp blir det ändå inte. Allt går inte att köpa.

Boulevard Smokestack Series - Sixt Glass Quadrupel Ale 10,5% (USA) 750ml, T7, 139kr
Hade nog valt denna framför St Bernardus om jag ställts inför ett såpass dramatiskt val. En god rackare som säkert vinner på lagring då den nu innehöll en hel del alkohol, framförallt i smaken. Även lite körsbär, trä och malt. Kändes lite vinös och välbryggd. Bra jobbat. En flaska vill jag ha.

Innis & Gunn Winter Treacle Porter 7,4% (UK) 330ml, T5, 26,90kr
Hmmmm, att det var ett öl från Innis & Gunn rådde det inget tvivel om, jag har lite svårt för deras "hussmak". Söt och sliskig med vanilj, sirap, bröd, var detta en porter? Jahaja, utan jämförelse den ljusaste som jag sett. Ej köp.Störtebeker Choko-Porter 5,8% (Tyskland) 500ml, T5, 27,90kr
Gillar man väldigt söta chokladdesserter och vill ersätta dem med dryck ska man utan att blinka köpa detta öl. Påminde inte så lite om en chokladläsk som fanns på 1980-talet. (minns tyvärr inte namnet på den). Märklig öl helt klart, älska eller hata? Jag ställer mig i mitten och avvaktar ett tag. Kanske köp mest för att den är så udda.Nynäshamns Bötet Barley Wine 2011 9,1% (Sverige) 250ml, T5, 35,20kr
Bötet är ju redan nu lite av en modern klassiker, en öl som jag alltid tyckt om, så även nu. Rejält fruktig och maltig, inte alltför söt. Bara att köpa några flaskor för lagring, tror inte att det blir sämre av det. Vid det här laget har väl alla som anser sig gilla öl provat Bötet, eller?

Nynäshamns Sotholmen Extra Stout 7% (Sverige) 250ml, T5, 24,50kr
Liksom med fallet Bötet är detta en kär gammal bekantskap, men smakar den inte mer rök och tobak än tidigare? Vore spännande att prova en variant med en tyngre kropp. Värd att köpa.

Great Divide Chocolate Oak Aged Yeti 9,5% (USA) 650ml, T5, 94,90kr
Skoj att "chokladyetin" hittat tillbaka till Systembolaget. Onekligen en öl som håller väldigt hög klass. Bara att se den tjocka vätskan lämna flaskan är som den finaste poesin. Väldigt mycket mörk, bitter choklad i denna. Det kan man väl inte ogilla? Bara att köpa!BrewDog Abstrakt AB:11 12,8% (UK) 375ml, T6, 129kr
En öl som jag bara blir förbannad på, en riktig katastrof! Doften och smaken dominerades helt av ingefära, något som jag bara inte klarar av. Svaga toner av bär lyckades jag också känna liksom lite chili i slutet. Vi fick prova flaska 1 av 9819, synd att det inte var flaska 1 av 1. Fick mig att undra när BrewDog ska börja brygga god öl igen, för det vet jag att de kan, ja ibland då. På Ratebeer belönade jag ölet med 1.4/5. Sammanfattningsvis ett helt ok ölsläpp den första november, några öl som kommer att köpas, några får stämpeln "kanske" och några som jag inte ens skulle bjuda min värsta fiende på.7 kommentarer:

Eirik sa...

Hmm jaha - hur ska man göra det då.
Fullfölja AB-serien upp til tio och sedan säga tack och hej? Den lät inte särskilt god :)

Gyllenbock sa...

Jag skulle inte rekommendera den för någon, men det är vad jag tycker. Finns säkert de som älskar ölet i fråga.

Marcus sa...

Men om du inte gillar ingefära alls är det ju inte så konstigt. För mig som avgudar ingefära i alla dess former i allt låter det som en suverän öl. Visserligen är det svårt att se bortom sina egna preferenser, men kanske en liten mer nyanserad bild av ölen ändå? Skriv istället "Svårt att bedöma hur bra den här är då jag avskyr ingefära" eller något sådant.

Gyllenbock sa...

Marcus: jag har svårt att vara politisk korrekt utan skriver det jag tänker, tycker jag att det smakar förfärligt skriver jag det, tyvärr det är så jag fungerar. Ölet var spretig och med för mycket touch av alkohol så det var inte bara ingefäran som drog ner betyget till Nordsjöns botten.

Marcus sa...

Jo, jag förstår det. Samtidigt så följer jag dig och en hel del andra ölskribenter, och den del av det jag köper (eller avstår från att köpa) beror på det ni recenserar. Plockade t ex inte upp vare sig Brewdogs eller Flying Dogs version av Int Arms Race, för att de flesta av er ölskribenter var överens om att de inte var prisvärda. Men flera av ölskribenterna (som tydligen gillar ingefära) tyckte att AB:11:an faktiskt var bra (om än inte bland de bästa i serien).

Jag minns för några år sedan en sparrisöl, som jag tyckte smakade förfärligt, men som många tyckte var toppen. Allt beroende på att jag avskyr sparris.

Så - när det gäller en sådan extrem avsky för en viss ingrediens skulle det absolut underlätta om detta kvalificerades i omdömet.

Jag förväntar mig ett visst ansvar när man recenserar saker som går ut publikt - jag skulle bli irriterad om någon som avskydde elektronisk musik recenserade Depeche Mode t ex. Eller en matskribent som skrev ner en Thai-rätt bara för att han personligen avskyr koriander...

Well well, nog om det. Jag köpte i alla fall 3 ex av AB11:an, 1 att dricka nu till helgen och 2 att spara.

Och för att förtydliga: jag tycker att det är toppen att du inte är politiskt korrekt - sådant avskyr jag. Jag vill inte ha det tillrättalagt alls. Det enda jag skulle vilja är att liknande omdömen (där omdömet i sig hänger på en ingrediens som avskys)kvalificeras med en liten brasklapp om svårigheten att "se igenom" den avskyn. :)

Gyllenbock sa...

Marcus: jag hoppas att dina tre inköpta flaskor AB:11 ska smaka. :)

Som du märkt är det här med bloggen på total amatörnivå, bara att titta på designen så blir man ju lite lätt förskräckt. Mycket av innehållet är rent svammel men det är skoj att skriva. Hur skulle världen se ut om ingen orkade bry sig och skriva? Har mycket svårt för riksmedia som i princip inget skriver om öl, det är faktiskt skandalöst uselt men det är som det heter en helt annan fråga.

I tidigare inlägg har jag nämnt att jag inte gillar ingefära i öl, men du har en poäng i att det kanske skulle ha varit bra att nämna det i det aktuella fallet. Konstruktiv kritik uppskattas alltid, det för utvecklingen framåt.

Önskar dig en trevlig helg, det ska jag ha i Köpenhamn.

Marcus sa...

Haha, nä jag blir inte förskräckt. Dessutom gillar jag att det är på "amatörnivå", även om du hållit på så pass länge så att du känns som en institution i ölbloggande!

Köpenhamn är alltid trevligt. Nu släpps ju faktiskt biljetterna till CBC på lördag natt - ska definitivt boka samtliga tre sessioner - tror det blir minnesvärt minst sagt!

Håller fullständigt med om det dystra i att riksmedia inte skriver om öl, annat än mycket sällan. Man får väl hoppas att de får upp ögonen. Om man ska döma av månadssläppens popularitet och SB:s extrema uppryckning vad gäller ölen vid dessa släpp så finns det absolut ett stort intresse för bra öl och artiklar / reportage / kolumner om det.

Ha en trevlig helg själv!