onsdag 3 oktober 2012

Ölprovning med BrekerietFörutom att springa omkring på mässgolvet, sakeprovningen med Kjetil Jikiun så var det klockan 18:00 dags för en ölprovning med Brekeriet för oss medlemmar i Skandinaviska Ölskribenters Förening. Torsdagen i Nacka var med andra ord intensiv men samtidigt väldigt härlig. Hellre ölfestival än att sitta på en krog/bar har jag alltid tyckt och tycker det fortfarande.

Vi var ett tiotal medlemmar närvarande, från Brekeriet var det en av bröderna Ek, nämligen Christian som som berättade om deras verksamhet och visioner innan vi skulle få prova fyra av deras öl, tre egna och samarbetsöl med bayerska Pickener. Brekeriet hade jag tidigare hört talas om, men visste inte så mycket om dem så det var med en stor nyfikenhet jag satte mig i pressrummet.Brekeriet grundades 2010 av de tre bröderna Ek, André, Christian och Fredrik. Brekeriet började som en skånsk ölimportör men det fanns hela tiden en dröm om ett eget bryggeri, ett bryggeri som startades i år i gamla Djurlövs bryggeri. 500 liter är den aktuella kapaciteten per vecka. Nästa öl från bryggeriet lär bli en julöl. Snacka om att grabbarna lever en modern pojkdröm, finns det någon som innerst inne inte skulle vilja jobba med öl? Jag menar, vem tusan vill bli fotbollsproffs?När man lyssnade på Christian Ek förstod man direkt att det är en person med en stor passion för öl, öl med lantlig karaktär och producerat hantverksmässigt. Brekeriets första egna öl var en Saison, bara en sådan sak. Hur många svenska bryggerier börjar sin karriär med en Saison? Det som gör det ännu lite mer intressant är att i samtliga öl används den intressanta jäststammen Brettanomyces, eller "brett" som det heter i folkmun.

Som tidigare nämnt provades alltså fyra olika öl, Brekeriet Saison var den första. Kanske inte helt typriktig, utan en "skånsk saison" som Christian sa, men väldigt ren och fräsch. Äpplen, kryddor och hö. Helt klart blev det en extra karaktär i ölet av brett. Lättdrucken.Pickener/Brekeriet Farmhouse ale hade en doft av lätt funk, parfym, grape och hö. Smaken var lätt med inslag av frukt, kryddor och malt.

Brekeriet Cassis var nästa öl, och vilken öl sedan! Bland de absolut främsta som jag drack på torsdagen. Otroligt mycket svarta vinbär i ölet, verkligen gott och uppfriskande. Inte alls söt utan bara härlig. Väldigt sympatisk syrlighet. Snacka om positiv överraskning.Brekeriet Roken var en tuffing till öl. Doften var oerhört rökig med mycket brett. Rökigheten var så stor att jag nästan trodde att det var whisky i glaset. Smaken var inte riktigt lika "tung" men ändå bra. Helt klart en spännande öl.Lite senare nere på mässgolvet passade jag på att prova Brekeriet fjärde egna öl, Brekeriet Brillant. Mycket gräs och hö i aromen, även i smaken. Uppfriskande smak med hö, kryddor och lite vete.

Väldigt intressanta öl att prova. Så himla kul med ett nytt bryggeri som drivs av passion och respekt för den fantastiska drycken öl. Ett bryggeri som lyssnar på hjärtat och har själ i sina produkter.Stort tack till Brekeriet för denna provning. Det kommer att bli spännande att följa Brekeriets fortsatta resa, det är en sak som är säker.Inga kommentarer: