torsdag 19 maj 2011

Syttende mai hos Basunen

I tisdags var det som bekant Norges nationaldag, syttende mai. Basunen firade självfallet den stora dagen, till min stora glädje hade jag fått en exklusiv inbjudan till festligheterna.Medan grillen förbereddes och de legendariska hamburgarna tillagades dracks Oppigårds Pale Summer Ale. Drack ölet på fat tidigare i år. Smakade som förväntat, man vet vad man får då öl från Oppigård dricks. Denna är god och sympatiskt lättdrucken.Grabbarna var som vanligt på plats, de höll låda som alltid och var nog vansinnigt nyfikna på vad som grillades.Dagens till ära provades en del norska öl, inga nya dock. Dessa slank ner:Nøgne Ø Dugges Sahti är verkligen en udda dryck, inte lika god längre som den var vid lanseringen för några år sedan. Det var min sista flaska.Haandbryggeriet Haandbic var lika god och fräsch som jag mindes den från första gången då ölet dracks i Oslo.Nøgne Ø Dobbel IPA visste jag knappt att jag hade en flaska kvar av. Fortfarande god men inte alls lika fruktig och fräsch som för ett par år sedan. Inget konstigt med det.Nøgne Ø Imperial Stout är verkligen god. Nog läge att fylla på förrådet med några flaskor.

Några nya öl blev det också. Lagunitas Imperial Stout var först ut.En snäll och relativt sett lättdrucken Imperial Stout. Inte tung och med de gamla vanliga inslagen av rostad malt, kaffe och choklad.

Nästa pjäs var desto tyngre, Mikkeller Big Worst Barley Wine Bourbon Edition. En flaska öl på 19,1% är inget jag på egen hand vill dricka så det var perfekt att dela med sig av denna.Givetvis en hel del alkohol både i doft och smak men trots det en väldigt god öl. Mycket karaktär med en skön mix av både det ena och det andra. Särskilt munkänslan var skönt tjock.

Sista ölet för kvällen blev ännu en Mikkeller, nummer 50 från Mikkeller som jag satt betyg på. Mikkeller Beer Hop Breakfast. Tyvärr blev fotot synnerligen uselt.Mikkeller Beer Hop Breakfast är en specialversion som är torrhumlad med Simcoe och Columbus. Initialt kände jag inte så mycket av humlen men sedan kom den. Intressant och annorlunda öl som var god. En slags hybrid mellan en Black IPA och Stout.

När Eddan och jag gick hem kring midnatt mötte vi en polisbil på de tomma gatorna, halvminuten senare kom bilen tillbaka och svängde in på gångbanan. Konstaplarna klev ur och frågade var vi kom ifrån och vad vi hade i våra ryggsäckar. Firat Norge och ölflaskor blev mitt svar. De nöjde sig med det och önskade oss en fortsatt trevlig kväll, grabbar kallade de oss också. Det är alltid lika kul att bli kallad grabb av någon som är uppenbarligen yngre än vad man själv är. Nå, det var första gången i mitt liv som jag blev "antastad" av en polis.

Hur som helst, en härlig kväll var det!

9 kommentarer:

Eirik @ Basunen sa...

He he det med farbror polis hade jag inte fått med mig :) Så ostadiga på benen var ni väl inte?

Gyllenbock sa...

Nä, det var vi inte. Det var ju en "rutinkväll". :)

De hade helt enkelt inget att göra en lugn, regnig natt i början av veckan.

Balder sa...

Jag drack också en Sahti för ett tag sen. Den har tappat lite men är fortfarande kul. Enligt Mikael Dugge så fick dom ordengligt med skäll från ett gäng finnar. Sahti är ju en Finsk öltyp.

Ni skulle druckit #500, det är deras bästa dubbel IPA (i min mening). Just det, jag har fyra i garderoben där hemma! Heja Norge!

Fredrik sa...

20 spänn på att de trodde ni var graffitimålare, känner igen den där frågan.

Eddan sa...

Hahaha! Vilken kul bild på grabbarna!
Återigen en kul kväll med lite nya och gamla bekantskaper i glasen. Du tar några flaskor om jag beställer en låda Nøgne Ø Imperial Stout va? Trodde väl det, onödigt att fråga :-P

Jill sa...

Fantastisk bild på grabbarna :)

Gyllenbock sa...

Balder: ja äkta finsk sahti smakar annorlunda och är dessutom en färskvara med en normal hållbarhet på några veckor. #500 är schysst!

Gyllenbock sa...

Fredrik: hmmmm, ja så kan det ha varit? Graffiti känns som klar överkurs för vad mig anbelangar.

Eddan: onödig fråga! :)

Jill: ja den blev bra, de poserade så vänligt.

Fredrik sa...

Trevlig provning.