torsdag 12 maj 2011

En Cantillon och en 3 Fonteinen

Igår blev det ännu ett besök på Akkurat, men innan vi äntrade Akkurat käkades det kvällsmat på Soldaten Svejk. Som vanligt blev jag mätt och belåten, skulle tro att jag nu besökt Svejken närmare 40 gånger. Det är svårt att inte gilla Svejk, ett ställe dit alla är välkomna men framförallt med god och prisvärd mat och dryck.Lite kul är att de som bäst har en "Konradvecka" där de serverar opastöriserad och ofiltrerad Konrad på fat.Konrad var en öl som jag mer eller mindre hade kunnat svepa, väldigt lättdrucken och läskande men ändå med en viss karaktär. Smaken var åt det sötare hållet med smör och malt samt lite gräs.Tidigare hade jag lovat att bjuda grabbarna, dvs Eddan, Eirik och Silenzi på ett par buteljer på Akkurat, igår var det alltså dags.

Det är alltid lika skoj då personalen på Akkurat får kila till ölkällaren och plocka upp något förhoppningsvis väldigt gott. En flaska Cantillon Saint Lamvinus Unblended fiskades upp från källaren. Det är ett öl som förmodligen inte skulle bli som det blev, helt utan kolsyra. Såg ut som vanliga Saint Lamvinus förutom en liten vit klisterlapp där det stod "stilla". Noterbart är att endast 200 flaskor buteljerades år 2004.
Hur smakade då ölet? Jo för tusan, väldigt gott! Mycket elegant och vinös smak. Rejält syrlig med smak av druvor, trä och vinäger. Fin munkänsla trots avsaknaden av kolsyra. Torr och med en syrlig avslutning. Mitt betyg blir 4.6/5.

En till lambic skulle det bli men innan det en Ocean Amber Ale för att rensa paletten så att säga. Tyvärr var det ett öl som inte föll mig i smaken, alldeles för brödig och intetsägande. Ingen av oss fyra blev imponerad.

Nåväl, åter till de lite mer intressanta ölen. Från Cuvéelistan föll mitt val på en flaska 3 Fonteinen Akkurats Oude Geuze 50/50. Som namnet antyder är det en specialblandning till Akkurat från år 2002.Betydlig tuffare i karaktären jämfört med Saint Lamvinus, ja nästan lite "rå" men god! Mycket syrlig med en hel del smak av grape. Även denna väldigt torr. Betyg? 4 av 5.

Ännu en toppenkväll, det var inte sista gången jag besökte Soldaten Svejk eller Akkurat.

4 kommentarer:

Johan sa...

Ja nån gång måste jag verkligen ta mig till Svejken på lite mat. Priserna är ju väldigt humana dessutom :)

Blir lite avundsjuk på surisarna, men får trösta mig med att vi är några som håller på och planerar en ordentlig surisprovning i sommar som nog inte ska gå av för hackor.

hirigalzkar sa...

Den där första surisen, den "stilla" varianten, visste jag inte ens att den existerade. Men den verkar ju grym! Blir sugen på å testa den.

Eddan sa...

Svejken var stabil som vanligt. Skönt ställe med bra mat.
Kvällens höjdpunkt var förstås dom 2 bjudölen. Och vilka öl sen! Mycket goda båda två.
Tack igen!!

Gyllenbock sa...

Det är jag som ska tacka, kul att du ville följa med. :)