fredag 19 november 2010

Fredag i Amsterdam

Klockan var närmare tio imorse då Eddan, Eirik, Silenzi och jag flög till Amsterdam med SAS. Biljetten kostade 1080 t/r så jag har svårt att förstå dem som alltid säger att SAS är så dyra. Flygresan var som vanligt lugn och fin förutom att vi blev lite sena då ena framhjulet på Boeingen hade en skavank, alltså byttes hjulet. Första gången som jag varit med om att hjulet måste bytas då man redan sitter ombord.



Efter att vi landat på Schiphol tog vi tåget in till Centralstationen, en resa som tar dryga kvarten och kostar 3.80 EUR för en enkelbiljett. Från stationen knallade vi till vårt hotell, Radisson Blu. Stabilt som vanligt för att vara Radisson, bra centralt läge.



Efter installationen var det läge att äta lunch, det gjorde vi på ett Kinahak som hade bättre mat än de flesta motsvarande i Sverige. Dönern är också väldigt god i Amsterdam, mycket godare än hemma.



Därefter var det dags för de mer seriösa grejerna. Dagens första ölrelaterade ställe var ölbutiken De Bierkoning, verkligen ett suveränt ställe. Vi hann även med att besöka den andra kända butiken i Amsterdam, De Gekraakte Ketel / The Cracked Kettle. Mer om dem två i ett separat inlägg.

Drack vi några öl idag då? Jodå, några blev det. Första stället som besöktes var Bierproeflokaal In De Wildeman. Jag gillade De Wildeman jättemycket. Sådär lagom slitet ställe med mycket karaktär. Runt 20 fatöl. En salig blandning av folk och hundar, fullsatt kring 17:00. Ett tips är att inte vara alltför full då man besöker De Wildeman ty trappan ner till toaletten var synnerligen brant.




Första ölet som jag drack var Emelisse Vuur & Vlam.



33 cl för 5 EUR. Rätt trevlig fruktighet men väldigt snäll IPA. Ordentligt efterbeska dock. Slank ner galant.

Nästa öl var en Hanssens Oudbeitje.



Rejält syrlig med en hel del karaktär. Uppfriskande och god, fast inte så fruktig. Kunde ana lite citrus samt smultron.

När vi satt och smuttade på våra öl var det en snubbe som sade att vi satt vid stambordet. Det blev inte några skandalscener på grund av det men vi kände ändå att det var dags att knalla vidare. Vi hade tänkt besöka Gollem men de hade stängt av någon okänd anledning. Istället gick vi glatt vidare till närbelägna Beer Temple. Beer Temple är ett ställe som fokuserar på USA men de hade även en hel del annat. 30 fatöl och ett gäng flaskor. Beer Temple var ett modernt och schysst ställe, inte lika anrikt som De Wildeman men helt ok.



Två öl dracks, nämligen Great Divide Wild Raspberry Ale samt BrewDog Tokyo*.



Förstnämnda doftade verkligen trevligt av hallon, smaken höll inte samma klass. Lite för klen och tunn. Ok men inte mer. BrewDog Tokyo* var tung, märktes verkligen att ölet var starkt. (18,2%). Jag blev inte helt övertygad fast drickbar det var den ändå. Dock mycket brännande alkohol så var redo med brandsläckaren. 11 EUR för en flaska får anses prisvärt jämfört med vad en flaska kostar på andra ställen.



Därefter var det dags att bege sig tillbaka mot hotellet, det väntar en lördag. Värt att nämna är att både In de Wildeman samt Beer temple ligger centralt i Amsterdam, bägge ställena är enkla att hitta. Fast helt klara med ölandet var vi inte, några rackare på rummet blev det också. Timmermans Peche Lambic samt La Gauloise Blonde var inga märkvärdiga öl men kul att ha provat som det heter.




Kvällens final var värdig, åh vad jag gillar doften på Russian River Pliny the Elder. Buteljerad 101810 så riktigt färsk. Häääärlig är joooooorden!



En schysst dag har det varit, imorgon lördag väntar nya äventyr. Ryktet säger att vi ska till Bodegraven. Vad finns det då där? Jo ett bryggeri som heter Brouwerij de Molen.

Natti natti!

3 kommentarer:

dempa sa...

jag måste åka dit i vår.. gillar dina reserapporter och ser fram emot lördagen o söndagen.

själv sitter jag och jobbar natt på trafikverket :(

Gyllenbock sa...

Tack Dempa. Ja till Amsterdam borde du åka, trevlig stad på många olika sätt.

Danne sa...

Amsterdam verkar vara trevligt!

Tipset om att hålla sig skapligt nykter gäller även på ett av londons nyaste ölställen Huston Tap, där låg toa och de flesta sittplatser uppe för en smal spiraltrappa med baren i gatuplan...