tisdag 14 juli 2009

Ett par trevliga dagar i Wien.

Grüss Gott!

Sommarresan 2009 tillsammans med Eddan och Silenzi måste anses ha varit lyckad, ja annat kan man inte säga tycker jag. Wien är en majestätisk stad, rent och snyggt, härlig mat och dryck. Verkligen förtjusande.

Resan började tisdag 7/7, gammelgubben, dvs farsan skjutsade ut oss till Arlanda, sedan fick vi klara oss bäst vi kunde. Austrian Airlines flög oss till Wien för endast 995 kr t/r, det är inte dåligt det. Biljetterna bokade vi i december förra året. Ibland är det lönt att vara ute i god tid.



Första eftermiddagen i Wien handlade som vanligt om att installera sig. Vi hade förbokat transfer till hotellet, 29 euro kostade den. Tåget t/r från flygplatsen till stan kostar 18 euro, så är man några personer är det inte dyrare med taxi, dessutom kommer man direkt till rätt dörr. När vi väl installerat oss började det kurra i magen. Några veckor innan resan hade jag kikat på Internet efter schyssta schnitzel-ställen, Zu den 2 Lieserln verkade bra så dem besökte vi.



Mitt livs största schnitzel kan jag lugnt säga att jag åt där, fullkomligt bisarrt tjock och stor. Det var mat för typ tre rejäla portioner i en, klarade inte riktigt av att äta upp allt. Måste säga att jag älskar matkulturen i de tysktalande länderna, helt underbart!

Efter den absurt stora schnitzeln ville vi ha öl, stället vi besökte hette 7 Stern Braü. Verkligen ett trevligt ställe, mer om det i ett annat inlägg.



Tämligen tagna av all mat och dryck blev det en tidig kväll dag ett. Det fanns helt enkelt inga krafter kvar.



Onsdagen började med en stabil och stärkande frukost på hotellet, till Eddans stora besvikelse var Nutellan slut. Räddningen var dock nära, efter en minut eller så kom en dam med två förpackningar till vårt bord, då sken Eddan likt den uppåtgående solen. Jag måste erkänna att Nutella är väldigt gott, kanske inte det bästa man kan ha på sin macka men vad tusan. Förövrigt var frukostmatsalen hyfsat elegant.




Efter frukosten tog vi den korta resan med tunnelbanan till Schönbrunn. Det var den enda så kallade sevärdheten som vi ville se i Wien. Ute i Schönbrunn var det många turister, ja för många inne i själva slottet. Inte kul att vallas omkring som en skock får. Givetvis är det roligare att i egen takt kunna titta på det man vill. Fast onekligen var det värt att bege sig till Schönbrunn, det är ett imponerande bygge med många vackra salar. Parken som omger slottet är gigantisk. Hur fint vore inte det att äga marken?



Efter Schönbrunn var det återigen dags för foder, denna gång hamnade vi på ett ställe som heter 1516. Jaja, jag får väl erkänna att jag kollat in det stället på nätet. Ännu ett stabilt ställe med god mat och schysst bira. Sådär lagom glada lallade vi vidare efter en lång lunch, vi passerade bla Stephansdom och lite annat smått och gott. Under promenaden blev vi alla tre extremt kissnödiga, finns det något härligare än att besöka toan då det verkligen trycker på? Man blir verkligen som en ny människa då processen är avklarad.



Ytterligare lite flanerande och därefter lite vila på våra rum. På kvällen blev det sedan ett besök på legendariska Figlmüller, ok att det var en hel del turister på det stället men vilken mat sedan! Återigen var det dags att bli totalt proppmätt och sådär härligt dåsig som man bara kan bli då man njutit en brakmåltid. Den gigantiska schnitzeln kostade 12,90 eur, potatissalladen kostade 3,80. Skönt var faktumet att restaurangen inte serverade Coca Cola, något som säkert förvånade de amerikanare som satt vid bordet bredvid oss.

Mätta som vi var orkade vi inte besöka något mer ställe, utan efter en kortare promenad och lite vila på en bänk i Stadtpark blev det en rätt tidigt kväll igen. Dagen efter skulle vi flyga till Bukarest, för att därefter ta oss till Brasov.



Höll på att glömma nämna att mellan lunchen och den bastanta middagen blev det lite fika, det bör ej missas då man är i Wien. Beach 2009 kan förstås läggas till handlingarna, vad sägs om 2034?



Detta var mitt första besök i Wien, alla som varit där tyckte om staden. Jag måste hålla med, Wien är verkligen förtjusande. Vackert och rent, mäktiga byggnader och så förstås otroliga matställen. Dessutom var det inte så dyrt som befarat, trots den höga eurokursen. Inga större incidenter under vårt besök, annat än kvinnan som i parken provade stöldgods. Ja, hon rev bort prislappar från olika klädesplagg, skulle tro att det hela slutade med att hon hade på sig en tre-fyra lager kläder. Är det verkligen nödvändigt i sommarvärmen? Till Wien åker jag gärna igen!

3 kommentarer:

vegetarian sa...

Den där schnitzeln på nedersta bilden kan vara bland det mest groteska jag sett i matväg... fy fan.

Gyllenbock sa...

Misstänker starkt att ditt "fy fan" verkligen betyder "fy fan".

Schnitzeln på bilden i början av min berättelse var inte lika stor arealmässigt men en bra bit större volymmässigt. Den klart största biten mat jag någonsin blivit serverad på en krog.

Jonas sa...

Det verkar ha hänt en del i Öl-Wien sedan man var där.Kollade på min lilla karta&kom snabbt fram till att det är22krogar där i stan som skulle behövas besökas.
Men när?