måndag 8 augusti 2016

Liten pubrunda i Berlin, Stone och några till.

I torsdags var det dags att flyga ner till Berlin igen. (man glömmer lätt bort att staden bara ligger runt 1 timme och 15 minuter från Arlanda). Senast var jag i den tyska huvudstaden i september 2014, såhär nästan två år senare kändes det som att det var läge att åka dit igen. Ölmässigt var det framförallt Internationales Berliner Bierfestival som lockade men den skulle vara på fredag, lördag och söndag så torsdagen ägnades åt att besöka några pubar.Flyget från Arlanda gick tidigt (något som jag inte gillar) men som tur är fick jag rummet på Radisson redan vid kring halv elva. Hotellet med världens största cylindriska akvarium.
Mina resekamrater hade åkt ner dagen innan så två av dem, Uffe och Lise kom förbi mitt hotell och så knallade vi lite lätt på stan innan vi bestämde oss för att inta en lunch på Hofbräu Berlin som ligger väldigt centralt vid Alexanderplatz.

Det visade sig vara ett riktigt stort ställe med en massa bord både inomhus och utomhus. Ett liveband bestående av två gubbar spelade bayersk musik för gästerna. De hade bara egna öl men de funkade väl. Lunchschnitzeln var typ billigare än Donken och betydligt godare. Helt klart kan man uppleva en sämre lunch. Väldigt tyskt ställe, förmodligen lite av en turistfälla men det gör inte alltid så mycket.

Från Hofbräu var det inte alltför många minuter till Brauhaus Lemke, ett ställe som besöktes 2014. Till skillnad mot då fanns det ölstilar som Imperial Stout, APA och IPA att inmundiga.Måste säga att ölen i det stora hela var klart trevliga, de välhumlade var de som stod ut mest. Imperial Stouten på 11% var lite udda, ljus för stilen och med obefintligt rostad karaktär. Dessutom rätt eldig.När vi var klara på Lemke knallade vi över till Galeria Kaufhof vid Alexanderplatz för att besöka ölhörnan som hittas på markplan. Många av ölen är "standardöl" men det finns även en del Craft beer, som exempelvis öl från Firestone Walker. Fanns även öl från lite udda länder som Dominikanska Republiken. Utbudet får väl sägas vara stort, dock är priserna aningen högre än i de vanliga kioskerna som finns lite överallt i Berlin.Efter en liten paus på rummet som innebär några rumsöl var det dags att försöka jaga ikapp resten av reskamraterna, Rickard och Tom. De höll hov på nyöppnade Stone Berlin.

Det går att åka dit kommunalt och gå en bit men vi valde att ta en taxi. Taxin hade svårt att hitta men efter lite extra sightseeing kom vi fram.Alla delar av var inte öppna för allmänheten, det märktes att det fortfarande pågick diverse arbeten men deras Library Bar var öppen. Ölutbudet var stabilt, både öl från Stone och andra bryggerier. Bland  Stones egna utmärkte sig Stone RuinTen Triple IPA som var maffig och smakrik. Bland gästölen utmärkte sig mest BrewDog Black Hammer vilket är en relativt ny Black IPA från nämnda bryggeri.Det var en del besökare men fullt det var det inte. Till toaletterna tog det några minuter att gå då de var belägna i en annan byggnad. Servicen var bra och mat fanns det också. För 10 EUR fick jag en god Pulled Pork Springroll. Ett trevligt ställe att besöka, undrar när vi får se ett amerikanskt bryggeri öppna ett bryggeri och en pub i Sverige?Kvällens sista stopp blev Vagabund Brauerei, beläget en bra bit från Stone.Det stället har fina betyg på Ratebeer. Dåligt det var det inte men jag blev inte superimponerad av varken lokalen eller utbudet. Det var trångt och på fat hade de inte särskilt många öl och flaskutbudet imponerar nog mera på en som precis börjat sin vandring till ölets Mecka.En lång dag blev det med tanke på att jag gick upp redan vid halv femtiden på morgonen. Därför var det inte helt fel att lägga sig kring 02. Ölfestival i Berlin hägrade de kommande två dagarna.


2 kommentarer:

Black Albert sa...

Intressant resa! Jag har dock hittat lite tråkiga metallsmaker i ölen från Stone Berlin, var det något ni kände av som provade ölen på plats? Eller kommer det från burkarna?? Tycker jag hittat samma felsmaker i Brewdogs öl de senaste åren. Jag kan tänka mig att du säkert provat många av Stones öl från Escondido och dina jämförelser lyssnar jag gärna till. Bra blogg!

Gyllenbock sa...

Hej! Kände inte av några metallsmaker i ölen från Stone men de vi drack i Berlin var alla från fat. Brewdog tycker jag har svajat lite de senaste åren, kanske inbillning eller så har flera av de andra bryggerierna kommit ikapp och förbi.

Tack, kul att du tycker att det är läsvärt.