torsdag 11 augusti 2016

Internationales Berliner Bierfestival, Samstag.

På lördagen väntade ännu en dag på ölfestivalen. Uffe och Lise åkte hem men Richard och Tom var kvar. De var redan på plats vid öppning klockan 10:00 men jag som är lite morgontrött kom kring 11:30.

Direkt märktes det att det skulle bli mera folk jämfört med fredagen. Särskilt på eftermiddagen och den tidiga kvällen var det rejält trångt vid vissa passager plus att köerna för genomförande av behov var längre.Började dagen med en pilsner, ja det fanns några sådana att välja och vraka mellan. Grönwohlder Pils gick att dricka men den var inte alltför spännande. Lite för tunn i min smak. Men det är alltid kul att säga Guten Tag till ett nytt bryggeri. Sammanlagt provades öl från 40 nya tyska bryggerier liksom förstås några tidigare bekantskaper.

Bland de vanliga tyska ölstilarna var det förutom Kellerbier tysk veteöl som höll jämnast klass. Som gammal veteölsälskare blev jag glad över det. Nästan alla öl i den stilen som provades var stabila. Några som kan nämnas är Herrnbräu Hefe Weissbier Hell, Meckatzer Weizen och Landskron Weizen. Samtliga uppfriskande och med den klassiska smaken av skumbanan.Ett par öl från nya länder provades också, dessa såldes på flaska. Chinggis Mongolian Lager (inget märkvärdigt men heller inte med fulsmaker) och Kenya Tusker Lager. (tunn och tråkig med obefintlig beska)En flaska som krossade båda ovanstående var Schneider Weisse Tap X Marie's Rendezvous. En god vetebock som fick ett gammalt bockskrälle som mig att småle. Säljs förövrigt på Systembolaget just nu.Utländska Craft beer fanns det också, men för oss som är lite luttrade fanns det inte så mycket nytt bland dessa. Åker jag till Tyskland så dricker jag gärna inte öl som jag redan provat. Vad vore väl en färsk IPA från USA mot en tysk Helles från ett bryggeri som man aldrig hört talas?Tysk IPA på flaska hittades, Ratsherrn Coast Guard Westküsten IPA från Freie und Hansestadt Hamburg. Ganska god sådan fast den höll inte riktigt samma klass som många av ölen på "Västkusten".Förutom att det var mer folk på lördagen så kändes det som att det även var mer musikunderhållning och fler som spexade och höll på. Det var en hel del som var utklädda i diverse munderingar till mångas förtjusning. Inte så lite finlandsbåtsvarning var det på många. Det är kul att se att folk trivs och har skoj, det är väl livets mening det? Undrar förresten om man kommer in på SBWF i Nacka med en liknande mundering? Någon som vill prova, jag bjuder på en öl i så fall.Trots myllret av folk så såg jag inga incidenter. Visst var väl en del folk tämligen berusade men de skötte sig likväl. Skönt nog fick "katastrofskjutsen" vila.Kan man förövrigt ogilla ett land där doktorer rekommenderar öl för diverse krämpor?Vädret måste också kommenteras då det är en viktig faktor på en ölfestival som hålls utomhus. På lördagen var det kring 20 grader och både molnigt och lite sol då och då. När solen tittade fram värmde den fint. En åskskur var det på eftermiddagen men då fick de allra flesta plats under tak. På sina ställen blev det lite lerigt men inget att skriva hem om egentligen.Det tog tid för oss att gå de runt två kilometer som ölgatan var på. För grabbarna närmare sju timmar och för mig som kom lite senare drygt fem timmar. Tillbaka gick det betydligt snabbare då vi inte hela tiden gick i myllret utan gick på gatan bredvid.

Lite småkul var det att det tredje sista ölet på festivalen var den godaste av dem alla, Zehli Bräu Berliner Zoigl. En härlig traditionell öl som var riktigt uppfriskande med en behaglig humlighet, bröd, citrus och lite hö. Fler sådana öl till Sverige. Ölet skummade rejält så mannen som serverade oss bad oss dricka lite ur glaset innan han fyllde på, det gjorde inget att vi råkade dricka halva utan det fylldes på igen utan något knot, prost!Efter lite uppfräschning på hotellrummet möttes vi på Aufsturz, ett ställe med många tyska öl. Nu var vi nog alla rätt nöjda och belåtna så det blev bara en öl vardera. Jag passade även på att fylla magen med något annat än öl, en hyfsad pastarätt blev det också.För egen del var jag nöjd med den rätt långa dagen. Tog farväl av grabbarna och gick tillbaka mot hotellet. Skulle åka hem med en tidigare flight än dem så började så smått tänka på morgondagen.

Innan hemfärd knallade jag omkring i några timmar och njöt av det fina vädret. (inte helt ovanligt att det blir som bäst väder då man ska hem) Berlin är verkligen en stad som kan rekommenderas, då inte bara för den törstige. Historia och sevärdheter finns det ett överflöd av.Någon kanske undrar om jag inte åt någon currywurst då jag ändå var i Berlin? Jodå, dagen till ära (hade de koll på att jag skulle flyga hem på söndagen?) serverades en variant av den i Lufthansas Senatorlounge på Tegelflygplatsen. (tyvärr inga pommes) Inte så dumt att äta det i väntan på flyget hem.Ölfestivalen i Berlin var bättre än vad jag kunde tro. Var lite rädd för att det skulle bli lite tjatigt med alla Helles, Dunkel med mera men det blev det inte.  Den smakmässiga bredden var ändå hyfsat stor inom de olika stilarna och det fanns även en massa annan öl. Den enda kritiken jag har att komma med är att festivalens hemsida är dålig, särskilt med information om de olika öl som kommer att serveras.

Annars var det ett kul koncept, önskar att vi kunde ha något liknande i Sverige på sommaren. Tyskar är ett trevligt och härligt folk. Positivt också att inga öl tog slut, fanns alltid det man var sugen på.

Återvänder gärna, kanske inte nästa år men 2018? Stort tack till Lise, Richard, Tom och Uffe för trevligt sällskap och några glada dagar i Berlin. Prost!

2 kommentarer:

fajanen sa...

Tack själv för en mycket kul resa med mycket skratt och skoj. Skönt med massa genuint tysk öl som helles, dunkel och weissen. Grymt bra reseskildring.

Gyllenbock sa...

Tack för berömmet. Tycker fortfarande att det är kul att skriva små resebetraktelser.