onsdag 30 mars 2016

Öläventyr i USA, några sista rader och lite statistik.

Att resa är förstås väldigt kul, annars hade jag inte gjort det lite då och då. Numera handlar resandet främst om att bara njuta av tillvaron och slappna av. "Sevärdheterna" på de olika ställena som besöks är främst intressanta barer/bryggeripubar eller andra ölrelaterade ställen. Vanliga sevärdheter, ja sådana som står i guideböcker bryr jag mig inte så mycket om längre. Oftast är det långa köer på sådana ställen och det mesta är inte så imponerande som man hoppades, ja förutom kinesiska muren. (det är nog den sevärdhet som imponerat mest på mig då den ringlar fram likt en gigantisk orm)

Att ägna tid åt shopping är inte heller det särskilt meningsfullt då utbudet hemma sällan är direkt sämre, ja i alla fall då man har såpass enkla behov och krav som jag. Priserna är ungefär desamma vart man än åker. (det finns förstås piratkopior för den som är intresserad av det) Ett stort undantag är dock öl, särskilt i USA går det att shoppa loss rejält till oftast bra priser om man besöker en bra ölbutik. (priserna på amerikansk öl på Systembolaget kan i vissa fall dock vara billigare än i USA, i synnerhet då dollarn är rätt stark såsom den just nu är)

Den senaste USA-resan som nästan var två veckor lång innebar att 16 flaskor öl följde med hem, 5 öl-t-shirts samt ett par jeans som inte hade någonting med öl att göra.

En väldigt trevlig resa var det, den bästa ölresan hittills vill jag lova. Allt flöt på helt enligt plan, tempot var rätt lugnt och behagligt. Intaget av öl var rätt digert vissa av dagarna men någon bakfylla blev det aldrig skönt nog. Fast lite trött och seg var man ibland, ja jetlag, fet mat och öl gör att kroppen inte alltid är helt på topp. Vore kul att veta hur mycket fräschare man skulle känna sig om man gjorde exakt samma resa men bara drack vatten och juice? (det överlåter jag åt någon annan att testa)

Resan började alltså med San Francisco, en stad som jag nu besökt fyra år i rad. Det kändes lite som att komma hem, det mesta var precis som vanligt förutom att tempot var betydligt lugnare jämfört med hur det är under SF Beer Week. Är lite tveksam till om jag vill dit nästa år igen, fast man ska förstås aldrig säga aldrig.

Även Santa Rosa var sig likt, det är en lugn liten ort där "allt" handlar om Russian River. Väldigt trevligt ställe att besöka, synd bara att det alltid är så mycket folk att det är svårt att få arbetsro. Alla deras öl är inte heller fantastiska, vissa rentav tråkiga. Känns som ett ställe som det är vettigt att besöka med några års intervaller.

Portland var resans klart bästa ställe. Känns verkligen som att jag är långtifrån klar med det ölmeckat. Skulle kunna åka dig imorgon igen, och i sommar, i höst och i vinter. Gillade stämningen i staden, rent och snyggt var det, kändes knappt att man var i USA.

I Santa Monica var jag lite trött på öl, ja det är sant hur otroligt det än låter. Det var gott med färsk IPA och DIPA men efter att ha druckit ett antal sådana under relativt kort tid så blev man lite blasé. En intressant erfarenhet även det.  

USA är annars ett land som det är härligt att besöka men till slut tröttnar man på det och vill åka hem. (om inte annat för det suveräna kranvattnet hemma) Det blir liksom för mycket och så är vissa saker så gammaldags att man inte kan annat än häpna. Världens bästa land är det verkligen inte, "fria" är de inte heller men vilka människor är egentligen det?

Avslutningsvis lite statistik: (förmodligen helt meningslös men för mig personligen är det kul att ha som ett litet minne)

Antal nya öl:

234

De fem vanligaste öltyperna (av de provade nya ölen):

Sour/Wild Ale: 40
IPA: 40
APA: 18
Imperial IPA: 17
Imperial Stout: 14

Jag är inte förvånad över att det var de fem öltyperna som var de vanligaste. Totalt provades 46 olika ölstilar. På Ratebeer finns det 77 olika stilar så att pricka in 46 av dessa är inte så tokigt.

De fem ölen som fick högst betyg:

Lost Abbey Cable Car 4.4/5 (sour/wild ale)
North Coast Old Stock Cellar Reserve (Bourbon Barrel) 4.3/5 (old ale)
Crux (BANISHED) Tough Love 4.3/5 (imperial stout)
Hair of the Dog Pannepooch Reserva 4.2/5 (belgian strong ale)
Fat Head's Head Smasher IIIPA 4.2/5 (imperial ipa)

Var ytterligare några öl som fick 4.2 men jag valde de som jag fortfarande minns allra bäst. Det var riktigt kul att äntligen ha fått dricka Lost Abbey Cable Car, en förbaskat trevlig öl är det. Det högst rankade ölet på Ratebeer i kategorin Sour/Wild Ale. Kul att en hypad öl levererade.Under resan stiftades det bekantskap men några nya bryggerier, nämligen 27 stycken sådana:

North Peak Brewing Company (Michigan)
Fieldwork Brewing Company (California)
Crux Fermentation Project (Oregon)
10 Barrel Brewing (Oregon)
El Toro Brewing Co (California)
Cismontane Brewing (California)
Three Magnets Brewing (Washington)
Alameda Brewing Co. (Oregon)
Urban Family Brewing Company (Washington)
Double Mountain Brewery (Oregon)
Tugboat Brewing Co. (Oregon)
Two Kilts Brewing Company (Oregon)
BridgePort Brewing (Oregon)
Fat Head's Brewery (Ohio)
Rock Bottom Portland (Oregon)
Trinity Brewing Company (Colorado)
Artifex Brewing Company (California)
Ex Novo Brewing Company (Oregon)
Culmination Brewing Company (Oregon)
Coalition Brewing (Oregon)
Iron Horse Brewing (Washington)
Buckman Brewing (Green Dragon) (Oregon)
pFriem Family Brewers (Oregon)
Crooked Fence Brewing Company (Idaho)
Ecliptic Brewing (Oregon)
Hangar 24 Craft Brewery (California)
Refuge Brewery (California)

Det är inte det minsta förvånande att Oregon vann delstatskampen då det var första gången som jag besökte nämnda delstat. 14 nya bryggerier därifrån, Kalifornien kom som god tvåa med 6 nya bryggerier. Drink local som man säger.

Nu när det gått drygt två veckor sedan hemkomst så börjar suget efter en ny resa komma, fast nu är det onekligen läge att lugna sig lite. Tänkbara framtida resmål skulle kunna vara Denver, San Diego och så förstås Portland igen. Östkusten lockar inte sådär vidare mycket, förutom Boston möjligtvis. Öl är som bekant gott och att resa är kul. Ölresa, kan det finnas något bättre än det?

2 kommentarer:

Jonas sa...

Ölresa? Finns det andra sorters resor?
Är det tex en bortaresa gör man det så likt en ölresa man kan.

Gyllenbock sa...

Vi borde nästan ta och starta en resebyrå. Ving med flera borde ju inte ha en chans då folk inser att det är ölresa som är the shit.