måndag 21 mars 2016

Öläventyr i USA, dag 5, Santa Rosa.

Den största anledningen till att vi tog en lugn söndag var att vi på måndagen hämtade ut en bil som Eddan, Eirik och jag skulle ha i ett par dagar. Bilen hyrdes hos Alamo som låg i närheten av hotellet. Gick smidigt att hämta ut den vid halvtiotiden och köra till hotellet och lasta in väskorna.Bilen den skulle ta oss till Santa Rosa som ligger ungefär 8 mil norr om San Francisco. Den som har koll på ölvärlden vet att i Santa Rosa ligger ett bryggeri som är kända för sina "suröl" och humlebomber. Russian River Brewing Company är namnet på stället.
Efter att vi lämnat San Francisco åkte vi över Golden Gate-bron, precis på andra sidan kan man köra av till höger och stanna på en parkeringsplats och gå ut och titta på staden som ligger på andra sidan sundet liksom förstås på själva bron. Något som kan rekommenderas då utsikten är fin. Har man ännu mera tid kan man bege sig till de höga kullarna som är på den vänstra sidan efter att man kört över bron.När vi njutit färdigt av utsikten körde vi raka vägen till vårt hotell i Santa Rosa, även denna gången blev det ett Best Western. Ett typiskt hotell för bilister då alla rum hade en egen parkeringsplats. Rummet var rejält med två sovrum så det var inga problem att få plats.  Från boendet var det 20 minuters promenad till Russian River.Tanken var att kliva in på Russian River senast vid 14-tiden i förhoppningen om att det skulle vara lite lugnare. Vid mitt första besök 2014 fick vi som bekant köa i sex timmar för att komma in men då var det förstås under de galna veckor då de har Pliny the Younger på fat.Nu var det bara att kliva in men stället var mer eller mindre fullsatt. Som tur är fick vi dock ett litet bord för tre på andra sidan gången från den långa bardisken. Hade hoppats att det skulle vara lite lugnare då klockan trots allt inte var så mycket men Russian River är verkligen ett ölmecka dit många, många tycks vallfärda i jakten på det berömda ljuset.Tyvärr var jag aningen orolig i magen så fick ta det lugnt. Koncentrerade mig främst på öl som jag inte druckit tidigare, till dessa åts en pizza som var aningen salt. Till den godaste av de för mig nya ölen hörde Russian River Confirm Nor Deny vilket var en ganska god Black IPA med mango, rostade toner och en gnutta lakrits.På något sätt är det befriande att konstatera att allt hos Russian River inte är supergott. Några av deras belgiska öl är rentav lite småtrista men det kanske beror på att jag för tillfället är lite småtrött på vissa belgiska öltyper. Måste dock konstatera att ölen är väldigt välbryggda oavsett stil, STS Pils är ett sådant exempel på en klassisk pilsner.

Innan vi lämnade Russian River passade vi förstås på att handla några flaskor och lite annat smått och gott. Butiken finns numera till vänster om entrén. Tyvärr hade de inte mitt favoritöl från Russian River, Beatification, varken på fat eller flaska men det kändes ändå inte helt fel att fylla på med några Pliny the Elder, Consecration och Supplication. Alla tre öl i högsta grad värda att ta hem.I den korta kön till shoppen började vi samtala med en amerikan med asiatiska rötter som visade sig ha bott i Helsingfors i ett halvår. Han blev riktigt glad då jag lärde honom några nya finska svordomar som han inte hade lärt sig under vistelsen i Helsingfors. Fast dessa ska inte nämnas här, kan ju vara barn som är inne och läser denna blogg.

Finns några andra ölställen i Santa Rosa, det som ligger väldigt nära Russian River är Third Street Aleworks. Vi orkade bara dela på en provbricka hos dem. Deras öl höll blandad kvalitet, vissa tråkiga men det fanns glädjeämnen som den fint fruktiga Third Street Aleworks Blood Orange IPA som verkligen smakade frisk och halvsöt blodapelsin.Nästkommande dag skulle vi flyga så det var dags att tänka på väskornas vikt. Vi hade ingen lust att betala för varken övervikt eller extraväska så det fanns inget annat att göra än att beta av några flaskor på rummet.

En av dessa var en helt ny Omnipollo, Symzonia. Den var rostad med en hel del kanel, mynta, vanilj och aska. En udda men god skapelse.Något som var ännu godare var Karl Strauss Big Barrel Double IPA som var rejält humlerik och med en massa ananas och mango liksom en del karamell. Det är så härligt att bara plocka en IPA/DIPA från hyllan då man är i USA och för det mesta är det riktigt gott. Det blev en del blandat på rummet, bland annat två belgare från Russian River som var drickbara men inte särskilt spännande för att vara ärlig.Vissa måndagar är bättre än andra, denna tillhörde den skaran.Inga kommentarer: