fredag 7 november 2014

Lördagsbesök på NK ölbar

För ett par lördagar sedan var jag inne i stan på ärenden. Tycker normalt sett att det urtråkigt med shopping och att besöka affärer men det finns ett lysande undantag i Stockholm, nämligen Nordiska Kompaniet på Hamngatan.

Längst nere i varuhuset vid saluhallen ligger NK Ölbar, en liten oas som fortfarande tycks vara relativt okänd för många trots att de alltid har ett trevligt och varierat utbud av öl. Mat och vin finns också för den intresserade. Personalen är mycket trevlig och ger alltid en fin service. Priserna är bland de lägsta i Stockholm, bara en sådan sak.

Öl från Danderyds Bryggeri hade jag aldrig tidigare provat så jag passade på att testa tre olika. Började med Danderyds IPA.Ölet var grumligt med ett stort vitt skum. Aromen bjöd på humle, hö och lite småkakor. Smaken innehöll grapefrukt, hö, småkakor och lite ananas. Avslutningen var medelbitter. En rätt snäll och behaglig öl som var ganska bra.

Som nummer två blev det en Danderyds Black Lemon, en öl som minst sagt var speciell. När jag doftade och smakade ölet kunde jag inte göra annat än att börja tänka på finsk citronlakrits (något som var och är obligatoriskt att köpa då båten till Finland tas). Smaken dominerades alltså totalt av lakrits och citron, fanns även en gnutta ingefära och lime. En kul och udda öl fast det är nog lämpligt att dela en flaska på två.Sist men inte minst blev det en flaska Danderyds Himmelsk Stout. Svart med ett stort ljusbrunt skum. Rostad malt, vanilj, kaffe, mörk choklad och lite gräs. Avslutningen var medelbitter. Inte så tung utan i sammanhanget lättdrucken.Det är verkligen kul att under samma tillfälle prova några olika öl från ett svenskt bryggeri som man tidigare inte har stiftat bekantskap med. Öl från lilla Danderyds Bryggeri är helt klart värda att dricka igen.

Skulle fler varuhus ha en ölbar med ett seriöst utbud och synnerligen trevliga priser så skulle jag med all sannolikhet ägna mer tid på varuhus. NK ölbar är verkligen lite av en pärla.

Inga kommentarer: