onsdag 19 november 2014

Lyxmåndag

I måndags bjöd jag in grabbarna till en provning med arbetsnamnet "lyxmåndag". Tanken var att äta något gott och dricka några väl utvalda öl med fokus på kvalitet och inte kvantitet. (det var ju trots alla måndag) Maten var en Coeur de filet Provencale, kanske min favoritvariant av oxfilé med stora mängder vitlök. Till efterrätt gjordes en chokladtårta med egengjord porterchokladsås, hallon och vaniljglass.En öl som jag köpte i april 2013 på Mikkeller & Friends var Hill Farmstead Anna. Det visade sig vara en öl värd att vänta på. Riktigt god och frisk med grape, vindruvor, lätt funk i en balanserad förpackning. Tyvärr har jag inte provat många öl från Hill Farmstead, det tycks verkligen vara ett bryggeri som motsvarar hypen och förväntningarna.Nästa öl var inte den mest exklusiva till ölstilen men däremot väldigt svår att få tag på då den normalt sätt bara serveras ombord på SAS interkontinentala flygningar i Business Class. Mikkeller Sky-High Wit var godare än jag vågade hoppas på. "Blommig" med koriander, fläder och en lätt humlighet. Uppfriskande och lättdrucken. Skulle lätt kunna tänka mig att dricka en burk eller två under längre flight med SAS. Ett kul samarbete som jag inte kan annat än ge tummen upp för.Qvänum Ekfatslagrad Ambassadörsporter är en öl som av vissa har kallats för nya "Kaggen". Riktigt det vill jag inte hålla med om även om ölet var riktigt bra. Avslappnad och balanserad med fina smaker och dofter av bourbon, vanilj, kaffe, ek och choklad. Skoj att ett litet bryggeri som Qvänum Mat & Malt kan ta fram en sådan öl, det visar på stort kunnande och mod. Respekt!Kvällens sista öl blev en flaska som jag köpte på Toronado i San Francisco i augusti 2013. Firestone Walker PNC fick dessutom äran att vara kvällens godaste öl. Utan jämförelse det godaste tequilalagrade ölet som jag druckit. Härlig blandning av tequila, lakrits, Kahlua, choklad och torkad frukt. Avslutningen var skönt värmande.Ett par andra öl som vi tidigare druckit dracks också, bägge fullt dugliga, Westvleteren 12 och Cantillon Mamouche. Ja det är synd att klaga.

Nu ska man förstås vara försiktig med att berömma sig själv men jag vill faktiskt påstå att det var en lyckad kväll. Maten och efterrätten var perfekta liksom ölen som alla höll stabil klass. En kul måndagskväll i november nådens år 2014.


2 kommentarer:

Eddan sa...

Ja, verkligen en lyckad och god kväll! Du kan det här med mat måste jag säga. Hoppas på fler tillfällen som du får briljera :-)

Gyllenbock sa...

Det är inte svårt att lyckas i köket om man har fina råvaror, det löser det mesta. Att baka är också busenkelt. Svårare är det att välja ut ölen....:)