onsdag 22 oktober 2014

Mikkeller nummer 300

I förra veckan bjöd jag in herrarna Eddan och Eirik till ett brådskande ärende, det var nämligen dags att dricka min Mikkeller nummer 300. I mars dracks nummer 250 så det har rullat på ganska stabilt under året trots noll besök till Köpenhamn sedan CBC i maj.

Precis som vanligt då vi ses blir det några buteljer. Denna gången var det en ganska "enkel" provning utan några direkta rariteter även om det för den delen inte gick någon nöd på oss.

Kvällens bästa öl var en kär gammal bekant, Cantillon Fou Foune buteljerad i augusti 2014. Verkligen en härlig öl som bara tycks bli bättre och bättre.

Kvällens sämsta var en flaska Bourbon från Brasserie de Bourbon beläget på Reunion. Den var verkligen vedervärdig med kokta grönsaker, majs, mögel och örter. Väldigt tunn och väldigt odrickbar. Helt enkelt en sådan där öl man inte kan annat än garva åt. Tack dock till Thomas (Nisse666 på Ratebeer) som skickade flaskan till mig i ett litet byte.Innan det var dags för Mikkeller nummer 300 provades två andra öl från Mikkeller. Mikkeller SpontanCherryFrederiksdal (Malaga Wine Edition) och Mikkeller SpontanCherryFrederiksdal (Chardonnay Edition). Bägge två minst sagt trevliga även om jag föredrog den förstnämnda. Fint syrlig och välgjord med fina toner av körsbär. Helt klart en öl som jag måste försöka få tag på några flaskor till av.I ärlighetens namn hade jag inga direkta planer på vilken Mikkeller som skulle få äran att bli min nummer 300 men efter att ha varit och rotat i förrådet fick jag syn på en Mikkeller Sour Bitch. Lite lätt bortglömd stackare till flaska då den köptes på Mikkeller & Friends i Köpenhamn i april 2013. Nu skulle den äntligen få hamna i rampljuset.Mikkeller Sour Bitch är en fruktlambik med tillsatt kinesisk stenfrukt, Litchi (Lychee på engelska). Ölet hade premiär i november 2011 och är en hyllning till ägaren av Lakeview Liquors i Chicago.

Tycker att ölet var behagligt. Bra syrlighet och med en tydlig ton av fat och litchi. Finishen var torr. I det stora hela en avslappnad och "lättdrucken" öl. Nog har jag druckit godare öl från Mikkeller men visst var det en värdig nummer 300, ja det tycker jag allt. 


1 kommentar:

Nisse666 sa...

Gött mos / Thomas