onsdag 31 juli 2013

Ölkalas i Malmö

Listan över historiska datum är förstås lång, till den kan läggas lördag 27/7 2013. Ett datum som jag förmodligen aldrig kommer att glömma, anledningen till det är den redan nu legendariska ölprovningen som Thorsten Ekne bjöd in till i Malmö.Den gode Thorsten fyllde nyligen 50 och självklart ska man då prova igenom 50 olika imperial stout liksom en tjugotal andra öl som "mellanöl" och matöl. Först trodde jag inte riktigt på det men det var alltså 50 olika imperial stout som skulle betas av, något liknande har jag då aldrig varit med om tidigare och lär aldrig uppleva igen. Mitt tidigare rekord med 10 imperial stout på en och samma provning blev fullständigt slaktad.

Som mest var vi nio personer på provningen, idel skånsk öladel och undertecknad som fick representera Stockholm. Efter en välsmakande brunch samt några matöl var det dags börja den långa dagens ölprovning. Samtliga öl provades blind i sammanlagt 14 flighter. Kraven på de olika ölen var höga, ingen hade sämre än 3,56 i snittbetyg på Ratebeer.Måste säga att det var riktigt intressant att prova de olika ölen blint, en del tidigare favoriter som t ex AleSmith Speedway Stout fick tämligen beskedligt betyg, men till dess försvar måste sägas att har man druckit öl under en hel dag så tar smaklökarna stryk. Vi hade även som uppgift att försöka gissa vilka de olika ölen var, något som jag var totalt kass på. Bäst i klassen var Pappa Balder som lyckades pricka 21/50, snacka om imponerande! Ni som tror att det är väl ingen match kan gott ta och prova själva.

Noterbart i övrigt var att de riktigt starka ölen som kom i slutet av provningen överlag fick låga betyg, detsamma gällde många av de fatlagrade varianterna, särskilt då öl som Amager Hr Frederiksen Danish Red som jag aldrig tycks kunna bli kompis med. Alldeles för mycket "lacknafta" i det ölet.

Som palettrensare bjöds vi på flera olika öl från Crooked Stave, en för mig okänt bryggeri från Denver. Nu är det bara att konstatera att öl det kan de brygga. Överlag höll deras öl hög klass, sådär lagom "funkiga" men en hel del karaktär. Öl som alltid har karaktär är öl från Cantillon, tre olika bjöds det på av vilka Fou Foune är min favorit, ja den är verkligen superb. 3 Fonteinen Framboos dracks också, ja det är galet vad bra man kan ha det.I ärlighetens namn dracks det även några öl som hade karaktär på fel sätt, kvällens sämsta öl var polska Czarnkowskie Piwo Jasne som var fullkomligt vedervärdig, mycket söt och kvalmig.  Jag kunde inte ens dricka upp 3-4cl. En annan öl som inte var direkt bra var nordkoreanska Ponghak Beer 12, tunn och intetsägande. Fast den är ju ändå cool på det sättet att den kommer från Nordkorea. (tack Björn för flaskan)På aftonen bjöds det på grillat, till det dracks det några öl av dessa var Firestone Walker Double Jack IPA, trots att den inte var helt färsk så var den fortfarande i högsta grad sympatisk. Till den schyssta köttbiten tog jag några droppar nagachili, något jag inte borde ha gjort. Förutom att munnen tog eld bedövades smaklökarna riktigt fint, det tog ett tag att komma igång igen.

Som final på kvällen blev det en slurk ur vattenkannan, i den hade vi hällt en liten skvätt av samtliga imperial stouts som dracks under dagen. Där snackar vi om en unik häxblandning. (Där har Monks något att försöka slå)Kring 03 natten mot söndagen kände jag att det var nog, det var dags att bryta och knalla iväg till hotellet som lång ungefär 25 minuter bort. Några tappra galningar fortsatte kvällen/natten, ja dessa skåningar är ett hårt släkte.

Det går förstås inte att nog tacka Thorsten för denna makalösa ölprovning, så väldigt generöst. Maten, umgänget, de olika ölen, ja allt var perfekt. Vågar inte ens tänka på vad han hittar på den dagen då han fyller 75. Tack också till övriga medverkande, ett par nya bekantskaper blev det också vilket alltid är skoj.

Sist men inte minst måste det nämnas att fläsksvål är alldeles fantastiskt gott till öl, ja vad vore livet utan fläsk?

5 kommentarer:

fajanen sa...

Lät episkt och helt galet.

Anonym sa...

Inte så oväntat att Ponghak var trist men, vem vet, om några år kanske Nord Korea har en IPA eller kanske en imperial stout till försäljning. Kan man hoppas på en suröl? ;)
/Björn

Gyllenbock sa...

Fajanen: ja det var både episkt och galet, riktigt skoj dag. Där har vi något att försöka slå här i Stockholmstrakten. :)

Björn: nordkoreansk IPA eller suröl, ja jädrans, det vore kul. Frågan är om det kommer att ske innan vi multnar i jord?

Fredrik - Ölhunden sa...

Fan vad roligt det där lät. Ibland kan man nästan inbilla sig att det hade varit roligt att bo lite längre söderut. ;-)

Gyllenbock sa...

Fredrik: ja att bo i Skåne skulle inte vara dumt, självklart då med havsutsikt. Lördagen var verkligen makalös, en mer generös och bättre värd än Thorsten går inte att hitta, vilken hjälte!