söndag 7 juli 2013

Patricks Pub, Kristiansand


En fördel med mindre städer är att man inte behöver ägna mycket tid eller pengar åt transporter, mellan Christianssand Brygghus och Patricks Pub og Restaurant är det inte mer än 150 meter. Patricks Pub, ja det är ett ställe som jag hört talas om vid några tillfällen, ett ställe där man brukar kunna hitta det allra senaste från mina norska favoriter Nøgne Ø. 


På fat fanns runt 10 olika öl, det som intresserade mig mest var en cider, nämligen Lervig Sourhead Cider. Ja, det gamla bockskrället kan faktiskt dricka annat än öl, bara så att ni vet. Tydligen fanns cidern på CBC i maj men då missade jag den. Tycker att den var väldigt uppfriskande med stora smaker av äpple. Lätt syrlig och befriande nog inte söt. Bra grejer helt enkelt.


Efter en titt i flaskutbudet kunde jag konstatera att de inte hade något från Nøgne Ø som jag inte hade druckit tidigare. Det fanns inget annat än att fråga den pratglade bartendern (de var flera men jag hade "bäst" kontakt med en av dem) om de möjligtvis hade något som inte fanns med på listan, som t ex Nøgne Ø Funky Geyser, jodå den fanns. Trevligt värre, tänkte jag. Ölet är fullproppat med brettanomyces, något som märktes då kapsylen åkte av, det skummade rejält. Ölet både doftade och smakade en hel del "brett" liksom gröna äpplen, citrus och hö. Kroppen var åt det tunnare hållet och avslutningen torr. En stabil sak.


På Patricks Pub var det mer fart än på Christianssand Brygghus, bland annat en stammis som hela tiden ville ha uppmärksamhet. Turligt nog pratade han en norska som jag hade svårt att förstå så några alltför djupa diskussioner och världspolitiken blev det inte. Annars så måste jag säga att jag gillade Patricks Pub, inredningen var åt det mörkare klassiska pubhållet. Helt klart ett ställe som det är värt att titta in i om man är Kristiansand. 


Det var det här med mindre städer, Gastropuben KICK Malt & Mat låg också väldigt nära de två andra besökta ställena, en gyllene triangel kan man helt klart kalla det. KICK är det ställe i Kristiansand med flest fatöl, hela 30 stycken vilket är riktigt imponerade. Fatölen varierade, från vanliga industrilager till mer intressanta skapelser. 


På KICK samtalade jag ett tag med en dam av en den yngre generationen som var påfallande kunnig om öl. Ibland undrar jag vad det egentligen är som sker men det är förstås mycket glädjande att ölintresset sprider sig. Nåväl, snart sitter man där i gungstolen och undrar över vad det var som egentligen skedde?


I mitt glas hamnade ett par brygder, Fanø Forår vilket var en söt bocköl. Den var förstås maltig med en del torkad frukt och sirap. Drickbar men ingen favorit. En gammal favorit hanns också med, Nøgne Ø Imperial Stout. Jo tack, den fungerar nästan vilken tid som helst på dygnet, riktigt sympatisk öl som alltid. 

KICK var det lugnaste av de tre ställena som besöktes, ja det var riktigt lugnt då gästerna inte var många i den tämligen stora lokalen. Skulle jag då rekommendera folk ett besök, självklart! 

Efter en timmes kvällspromenad där mesta av tiden ägnades åt att njuta av de härliga dofterna från havet fanns det inte så mycket mer att uträtta, förutom ett par öl på hotellrummet. Både Lade Gaards Brygghus Lys Hvete och Grans Lättöl var så trista att det räcker mer än nog att bara publicera dem på bild. 


Något som var glädjande att se på flygplatsen Kjevik var de tre ölen från Nøgne Ø som fanns att köpa. Undrar när något liknande kommer att skådas på Arlanda? 


Ännu ett besök i Norge var över. Har ingen aning om när nästa besök till det fagra landet kan tänkas ske, men förr eller senare lär det bli av.

Inga kommentarer: