fredag 26 juli 2013

Öl i Tel Aviv, del 3

Lite förvirrande kan det ibland vara att befinna sig utomlands, som att söndagar är en vanlig arbetsdag i Israel, något som märktes då det var betydligt färre personer på beachen jämfört med fredagen och lördagen.

Söndagar för oss innebär för det mesta en lite lugnare dag, något som dag tre i Tel Aviv blev. Det fanns några öl kvar i kylskåpet som skulle drickas upp men innan vi gjorde det var det bara att bege sig ut på stan för ännu en liten bensträckare. Efter att ha promenerat i runt 35 minuter kom vi fram till en stor marknadsgata, HaCarmel,där det såldes diverse krimskrams liksom mat, frukt och annat. Jag köpte inget men däremot var det lite småkul att se vimlet av folk. Personligen tycker jag att det bästa krimskramset fortfarande hittas i Beijing även om jag inte varit där på många år. (senast 2007)



Efter att gått ungefär halva marknadsgatan kom vi fram till Beer Bazaar som låg på en sidogata. Beer Bazaar påminde mycket om Beer Market som vi besökte på fredagen, förmodligen hade de samma ägare, något som jag förstås glömde bort att fråga om. Drygt 80 olika israeliska öl hade de liksom några palestinska. Ett par fatöl hade de också, en hembrygd liksom en kommersiell, båda dracks. Precis som på de andra besökta ställena kostade ölen mer eller mindre lika mycket, förutom några flaskor som var +3.



Beer Bazaar var ett ställe som det var svårt att inte tycka om, anspråkslöst och med ett par väldigt pratglada och trevliga ägare/personal. De var nyfikna på hur situationen för öl var i Sverige, ett trevligt samtal blev det. Inte heller de hade hört talas om Akkurat, ja det där med suröl har inte riktigt slagit i Israel ännu. Nåväl, en sak i taget så blir säkert bra.

Tillbaka på rummet fanns det inget annat att göra att dricka resans första och enda burköl. En hyllning till vår trevliga taxichaufför som körde oss från flygplatsen till hotellet, det var nämligen hans absoluta favoritöl. Goldstar var namnet på ölet, burken köptes i en matbutik för motsvarande 18 kronor. Faktum är att det var det billigaste under resan, öl är alltså inte särskilt billigt i Israel. Annars kändes landet aningen billigare än Sverige, kanske 10% eller så?


Burkens innehåll motsvarade de lågt ställda förväntningarna, en typisk öl för någon som inte bryr sig om vad det är i glaset. Det var bara att gå vidare med andra ord.

Under resan hann vi prova 31 israeliska öl plus en från Palestina. 17 bryggerier stiftades det bekantskap med. Var det någon som inte tyckte om statistik? Något som var både roligt och lite anmärkningsvärt var faktumet att inte en enda öl från varken Mikkeller eller BrewDog sågs överhuvudtaget. Det kändes faktiskt lite unikt att besöka ett land där öl från de två hyfsat kända bryggerierna inte kunde hittas.

Många av de israeliska ölen känns lite som många öl från de nya svenska bryggerierna, de är inte riktigt framme ännu. Av de 32 provade ölen är det runt 5-7 stycken som jag gärna skulle dricka igen, resten är det tack och adjö till.



Helt klart gav det korta besöket mersmak, Israel är ett land som jag gärna återvänder till. Överlag var folk väldigt trevliga, stranden var suverän och maten alldeles underbar. Klimatet går det inte att klaga på, även om en nisse som jag med lappblod i ådrorna tyckte att det var snudd på väl varmt med runt 30 grader varje dag. Ölen lär också bara bli bättre och bättre. Visst märks det av att landet är väldigt religiöst jämfört med Sverige, att säkerheten är hårdare. (det tog ungefär 1:20 att klara av alla processer på flygplatsen då vi åkte hem, bland annat var det manuell sökning av resväskan) Nä gott folk, åk till Israel om ni får chansen, det kommer jag att göra, Kanarieöarna är ju så uttjatat.





2 kommentarer:

Anonym sa...

Konstigt att du inte stötte på nåt från Brewdog. Läste i c/o Hops i London-artikeln att några turister besökte Brewdog Bar bara för att Brewdog var populära i Israel. :S

Gyllenbock sa...

Kanske i andra delar av Israel, men i Tel Aviv lös BrewDog med sin frånvaro. Hade förstås ändå inte druckit något från dem om jag sett dem där, nä i Israel vill i alla fall jag prova inhemska öl.