onsdag 17 juli 2013

Öl i Tel Aviv, del 1

Shalom! Förra fredagen, 12/7, fanns det inget att göra än att kliva upp tidigt, tidigt och bege sig till Arlanda tillsammans med Eddan. Denna gång var det ingen resa i närområdet som hägrade utan Tel Aviv i Israel var det som gällde. I ärlighetens namn visste jag inte så mycket om den staden så det var med stor nyfikenhet som det bar av. Israel fick för övrigt äran att bli land nummer 52 som jag besökt, undrar vilken som blir det sista?

Efter ungefär 4 timmar och 15 minuter var det inte många minuter kvar innan landning på Ben Gurion, inflygningen var helt klart lovande. Till och med en badkruka som jag insåg att årets premiärdopp var nära.



Immigrationen gick smidigt, ungefär 45 minuter efter landning var vi på hotellet, ett litet trevligt hotell som låg vid strandpromenaden och den fina stranden. Lusky Hotel & Suites hette hotellet, vid incheckningen väntade en trevlig överraskning i form av en uppgradering till en svit med separat sov- och vardagsrum. Sämre start kan man helt klart få i en ny stad och nytt land. Kan helt klart rekommendera hotellet, med tanke på uppgraderingen blev det prisvärt med 600 USD för tre nätter inklusive enklare frukost och väl fungerande Wifi.



Nå, när de sedvanliga bestyren var avklarade var det bara att bege sig ut i det snudd på för varma vädret, solen var verkligen het för en lirare som har lappblod i sina ådror, men men det är bara att kämpa på. Resans första ölrelaterade plats hägrade, ölbutiken Beer Market som låg ungefär 40 minuters till fots från hotellet. Ni kan ju gissa om den promenaden gjorde en törstig?



Beer Market är en liten butik med ungefär 80 olika inhemska öl, en dröm för en som vill testa några udda öl med andra ord. De hade även öl från Palestina, nämligen från Taybeh. Ett par fatöl hade de också, givetvis provades bägge, Dancing Camel Hefe-Wit och Jaffa Red Ale, sistnämnda speciellt gjord för Beer Market. Bägge ölen var rätt söta men oj vad de dracks snabbt. Var länge sedan som jag var så törstig. Fatölen kostade ungefär 50 svenska kronor. Flaskorna kostade mer eller mindre lika mycket dock fanns det några som kostade tre Shekel (ILS) mer. Ville man köpa en flaska så kostade den 17 (förutom de som var markerade +3), mina två sexpack kostade 88 ILS per styck. 1 ILS motsvarar ungefär 1,9 SEK. Matematiken var alltså enkel, det var bara att multiplicera med två så var man klar. Som sagt, två sexpack köptes, dels öl till rummet men även några som skulle med till Sverige.



Personalen på Beer Market var mycket trevliga och hjälpsamma. De kunde mycket om öl vilket inte var förvånande. Ett riktigt bra ställe som visade vägen för vistelsen i Tel Aviv. Undrar om vi någonsin får se ställen i Sverige som mer eller mindre har samtliga "seriösa" inhemska öl? Det var inte lätt att välja vilka öl som skulle köpas men det blev en mix av lite av varje.



Resten av dagen den flöt på, god mat avnjöts, de ljumma kvällsvindarna var verkligen fantastiska. Att sitta och relaxa på balkongen efter mörkrets inbrott var verkligen finemang. Första dagen var lugn, det blev bara sex olika öl och en äppledryck. Ölet med mest karaktär var Salara Smoked Stout, fast det handlade inte om någon tung pjäs. En hel del kaffesump och choklad bjöd den på, även inslag av rök. Hebreiska är verkligen inget lätt språk, det var lite småklurigt att räkna ut vad det egentligen var som dracks. Ölet på nedanstående bild heter i alla fall Ronen HaHodit HaMekhoeret India Pale Ale, ja det var faktiskt inte så svårt att räkna ut det.


Någon humlebomb handlade det inte om, humligheten var lätt med lite grape, gräs och apelsin. Bitterheten var medel. En snäll rackare som dock slank ner utan några som helst problem.

En lugn fredag blev det, rätt mosig det var man då det skulle sovas på aftonen men det var med tillförsikt jag såg lördagen an, då skulle det provas betydligt flera öl. Om ni vill så går det alldeles utmärkt att läsa om det i nästa del som publiceras inom några dagar. Istället för att skriva ett lååååångt inlägg blir det ett eget för de tre dagarna som tillbringades i Israel.



3 kommentarer:

Anonym sa...

Inspirerande att åka till Tel Aviv. Har aldrig varit riktigt intresserad av att åka dit förrän nu. Var ni borta 3 nätter? Räckte det? Behövs visum för en svensk?
/Björn

Gyllenbock sa...

Hej Björn!

Tre nätter var vi borta, hade gärna varit där ett par till. Jerusalem vill jag gärna besöka liksom Döda havet, ja det finns mycket kvar att uppleva. Helt klart gav det korta besöket mersmak. Som EU-medborgare behöver man inget visum, tror att man får stanna i 90 dagar.

Eddan sa...

Jo, en dag i Jerusalem hade varit fint. Plus en dag till på stranden. Men det var en trevlig resa. Staden/landet överraskade på mig.