tisdag 21 juni 2011

Stavanger, lördag

Lördagen i Stavanger ägnades först åt en tur ut på Lysefjorden. Tre timmar tog turen, något som jag verkligen vill rekommendera att göra då man är i Stavanger. Verkligen enastående vackert.


Ett par videosnuttar:
Sol och tre timmar till havs gör att i alla fall jag blir lite dåsig, så det var till att gå tillbaka till hotellrummet för en vilostund. Väl där dracks Pinkus Hefe Weizen.Tyvärr var det inte en god veteöl. Blaskig, vattnig och med alldeles för lite karaktär. För lite syrlighet och citrus. Nå, nu vet jag det.

Efter vilan var det läge att få sig en bit mat, fisk lockade och det fanns på N.B. Sørensens Damskibsexpedition, och vilken fisk sedan! Inredningen var härligt maritim, fanns en massa intressanta inredningsdetaljer att studera för en fartygsfantast som jag.
Jag åt en sagolikt god kveite (marulk) som var prisvärd med sina 285 NOK. En liknande fisk kostar mer på Stockholms finare fiskkrogar. Äta fisk är prisvärt i Norge, kan vara värt att lägga på minnet.

En bensträckare blev det innan det var dags för en sittning på härliga Cardinal. Passade på att ta en hel del bilder i det härliga ljuset. (runt 300 foton togs på två dagar, en normal dos för att vara mig)Nå tillbaka till det viktiga, nämligen lördagens besök på Cardinal. Det var lugnt därinne då de flesta verkade föredra att sitta utomhus i det strålande solskenet.Ett par fatöl fick inleda övningarna, Kinn Pilegrim och Lervig Lucky Jack.
Kinn Pilegrim är ett öl från ett för mig nytt norsk bryggeri, Kinn Bryggeri. Utan att överdriva vill jag säga att det kanske är den godaste bittern jag druckit. Väldigt uppfriskande med fina gräsiga toner och en trevlig beska. En härlig positiv överraskning.

Lervig Lucky Jack var inte heller helt tokig om än med en rätt speciell touch av "rök". I doften fanns det svaga vibbar av lambic. Ölet är en American Pale Ale så jag vet inte riktigt om det verkligen skulle dofta/smaka så men ner det slank ölet utan några protester från maskinchefen.

Ett litet mål i livet som jag har är att dricka så många öl från Nøgne Ø som möjligt, Nøgne Ø Blonde (Kos på Groos) passade jag på att beställa in. Den fick äran att bli öl nummer 36 från Nøgne Ø som jag druckit.Även den var överraskande god. Mycket karaktär för att vara en såpass lätt öl. (4,5%) Smörkola, lime, kryddor, uppfriskande, ja helt enkelt väldigt stabil utan att vara direkt suverän.

Jag skrev tidigare att det var lugnt inne på Cardinal, tyvärr ändrades det efter tag då fyra gentlemän från Storbritannien klev in i salongen, inte ens Kapten Haddock med sin legendariska tordönröst hade kunnat överglänsa de herrarna, det blev helt enkelt jobbigt att sitta i det bullret men en sista öl hanns med innan det var dags att kapitulera.
Ægir Natt Imperial Porter var verkligen en god öl, kaffe, soja, lakrits. Inte så tung men med en silkeslen munkänsla. Gott, gott så synd att ölet inte fanns att köpa på Vinmonopolet. Hade lätt köpt med mig några flaskor hem.

Som sagt, det var skönt att komma ut från de skrikande herrarna, ett fint kvällsljus var det också.
Dagens dåre var liraren som ivrig påhejad klättrade upp i en lyktstolpe, snacka om galenskap!
Det kändes tråkigt att behöva lämna Stavanger men så är det, allt roliga har ett slut. SAS flög oss hem och tyvärr har de ingen god öl ombord så jag fick nöja mig med en skvätt champagne, som sagt livet är ibland surt.

Skall jag oppsummere resan till Stavanger så kan jag inte säga annat än att jag är verkligen nöjd med resan, verkligen en härlig liten stad som är väldigt besöksvänlig. Noterade att det i Stavanger inte alls arbetar lika många svenskar som i Oslo, skönt det ty i Norge vill jag höra norska och inte svenska. Cardinal är en pub i absoluta verdensklasse, det finns många bra restauranger sedan är Lysefjorden i närheten. Kul också att det i norska oljehuvudstaden hittades en suverän norsk imperial stout i form av Lervig Konrads Stout, även Ægir Natt Imperial Porter höll väldigt hög klass. 10 nya norska öl blev det, tre nya bryggerier i form av Kinn Bryggeri, Lervig Aktiebryggeri och Berentsens Brygghus.

Fasiken, det finns inget land som är vackrare än Norge, inte bland de 50 som jag besökt i alla fall. Tryggt och säkert är det också, väldigt bekvämt land att befinna sig i. Undrar vart nästa Norgeresa går till, Grimstad, Ålesund eller kanske Trondheim? Vi får se, vi får se.

3 kommentarer:

Eirik @ Basunen sa...

Stavanger såg mycket mysigt ut.
E vil au dit (ekta grimstask).

Johan sa...

Ser riktigt charmigt ut! Man borde verkligen ge sig på att se lite mer av Norge någon gång. Kanske när jag blivit rik så jag har råd med det ;)

Gyllenbock sa...

Eirik: Hurtigruten måste det bli inom något åt, även Widerös flygluffarkort är högintressant. Liksom Grimstad, undrar om det går att ordna en rundtur hos Nøgne Ø?

http://www.wideroe.no/modules/module_123/proxy.asp?D=2&C=223&I=2778

flyga så mycket man orkar under 14 dagar i hela Norge, endast 3975 NOK. Det är ju nästan gratis.

Johan: Norge är väldigt charmigt, helt klart mitt favoritland i Europa, ja kanske i hela världen. Priserna är rätt höga men det går att komma hyfsat undan med planering.