lördag 18 juni 2011

Cardinal, StavangerBegav mig igår för femte året i rad till Norge på en bonusresa med SAS Eurobonus. Som vanligt kör SAS sin smått klassiska sommarkampanj där man flyger för halva poängpriset inom Norden. 465 kronor plus 8000 poäng t/r i Economy Extra, det är synd att klaga. Först ut i Norge var Svalbard, sedan Tromsö, Bergen, Bodö och nu alltså Stavanger, Norges tredje största stad med drygt 180000 invånare. Staden är mest känd för oljan, själv är jag mer intresserad av den flytande oljan i form av Imperial Stout, en riktigt bra sådan dracks igår, mer om det senare.

Stavanger har den puben i Norge med flest ölsorter, gissar att ordet Cardinal klingar bekant för en del av er.Helt klart en trevlig stad, rent och snyggt. Första anhalten igår var Vinmonopolet, köpte några öl till rummet samt ett par som ska med hem. Priserna varierar, ibland dyrt ibland ok. En Red Seal Ale kostade 39.90 NOK medan en stor flaska Cantillon Gueuze gick på 92.90. Norska kronan kostar just nu 1.21.Nå, till det viktiga nämligen Cardinal. Helt klart ett trevligt ställe med mycket karaktär, karaktär var det även på ett gäng japanska affärsmän som efter typ varje klunk sprang till toan. Verkar aningen jobbigt det men alla kör förstås sitt race. Värt att notera är att fatölen går att beställa in som en half pint. 21 öl och en cider hade de på fat.
Min ambition var att enbart dricka norska öl, det höll jag mig till. Först ut var Ægir Kvase Kølsch. Som prisexempel kostade en halvliter 93 NOK.Frisk med gräs, frukt, malt och lite "tutti-frutti". Smaken var mild kort, inte så märkvärdig men gick helt klart att dricka.

Ægir Brime Red Lager var tråkigare. Varken doftig eller så smakrik. Bröd, nötter, malt och lite karamell var väl det jag mest noterade.

Något som är väldigt bra med Cardinal är deras öllista där samtliga över 500 öl beskrivs på ett bra sätt, snacka om föredöme. Är man riktigt besatt går ölbibeln att tanka ner på Internet.Nästa öl, Lervig Konrads Stout beskrevs på följande sätt:
Väldigt god norsk Imperial Stout från det lokala bryggeriet Lervig Aktiebryggeri. Kolsvart, mycket karaktär med en massa sköna toner av espresso. Trots alkoholhalten på över 10 procent så var ölet väldigt lättdrucket och lent. Kan reda nu avslöja att det var gårdagens överlägsna vinnare.Tyvärr föll inte Nøgne Ø Not So Mild Ale mig sådär vidare i smaken. Det där med Mild Ale tycks inte vara min grej. Smakade för lite och intetsägande, bland det tråkigaste jag druckit från Nøgne Ø.

Berentsens Sorte Får Stout var jag bara tvungen att beställa in. Ölet bryggdes inför fårklippnings-vm i Rogaland (den region där Stavanger ingår) 2008.Givetvis inte alls lika karaktärsrik som Lervig Konrads Stout men ändå helt ok för sina 4,7%. Rostad, kaffe, lite lakrits samt en viss syrlighet.

Sista ölet för aftonen på Cardinal blev Berentsens Rav Amber Ale 4,7%, nja lite väl tunn och intetsägande. Karamell och bröd och en kort eftersmak var väl typ det jag noterade. Nja.

Ikväll blir det ett nytt besök på Cardinal, finns ett par fatöl kvar som jag vill prova liksom en del intressanta flasköl, bland annat Ægir Natt Imperial Porter. Den kostar sina modiga 166 NOK för en flaska men det är den förmodligen värd.

5 kommentarer:

Eirik @ Basunen sa...

Herrenån, jag sitter här och dreglar värre än en boxer foran en skål med ostbågar. Har du koll på om det går att att få tag på Lervigs porter på flaska? Den skulle jag definitivt ha ett par flaskor av hemma.

eirik @ Basunen sa...

Jag svara själv, den var på flaska eller hur?
Du kanske kan få dom att "inte öppna en flaska" i baren he he :)

Annars får man helt enkelt åka en tur till Stavanger, Cardinal verkar ju som et stabilt ställe. Kanske man skulle ta en kustresa nästa år. Oslo > Drammen (HaandBryggeriet) > Grimstad (Nögne) > Kr. Sand (Patriks) och sen Stavanger.

Det vore nåt

Gyllenbock sa...

Eirik: hehe, det är inte min mening att få dig att dregla, men visst, Stavanger är väldigt trevligt. Lervigs Porter kun på fat hos Cardinal.

Senare idag ska jag spisa kveite sedan blir det ett kvällspass på nämnda Cardinal.

Ditt reseförslag är taget, när åker vi?

Jonas sa...

Galet dyrt,jävla land,men vackert.

Gyllenbock sa...

Jonas: dyrt det är det för det mesta, men det går att klara sig undan hyggligt med lite planering. Jag har Eurobonuspoäng för ytterligare fyra resor till Norge, känns skönt det då jag verkligen gillar landet.