onsdag 29 juni 2011

Spontan blåbärsjaktDet blev en ganska så spontan jakt på blåbär i Danmarks härliga huvudstad. Det är inte blåbärssylt eller annat med blåbär som jag syftar på utan naturligtvis blåbärsöl. I lördags var det som bekant premiär för årets lilla dos på inte ens 300 liter av Cantillon Blåbær, ett öl som enkom säljs på Ølbutikken. (i alla fall officiellt) Jag trodde att de fåtaliga flaskorna som skulle säljas skulle ta slut tämligen fort men till min glädje såg jag att Ølbutikken i söndags uppdaterade sin hemsida och lade då in nämnda öl. Passande nog var jag ledig måndag och tisdag så efter en kort tids fundering bestämde jag mig för att åka ner till Köpenhamn i måndags, en dag då Ølbutikken håller stängt men som tur har Mikkeller Bar öppet veckans alla dagar.

Innan Mikkeller Bar var jag bara tvungen att äta en hamburgare på Burger & Bun, precis lika gott som första gången var det. I ärlighetens namn passade inte Mikkeller Dim Sum Beer optimalt till den suveräna hamburgaren, nästa gång vill jag prova ölet till asiatisk mat vilket är tanken bakom det. Ölet har smak av koriander och citrongräs, thaimat någon?Det är bara att konstatera att det var lugnt på Mikkeller Bar en måndag kväll i slutet av juni, räknade till sju personer inne i salongen samt några stycken som satt utomhus. Lugnt blev det även för mig vad gäller öldrickande men tre stycken dracks i alla fall.Började med Mikkeller Å Pale Ale vilken är en ny pale ale som lanserades för några veckor sedan.Inte så tokig, fint fruktig och med en härlig "törstsläckaregenskap".

Öl nummer två blev Boon Mikkeler Bar Calva Lambic, ett öl som enbart säljs på Mikkeller Bar och tillverkades i 30 fat gånger 30 liter.Om Mikkeller Å Pale Ale släckte törsten väl, var lambicen ännu bättre ur den synvinkeln. Väldigt sympatisk öl som var skönt drickbar. Syrlig, trä och med något litet annorlunda, kan det ha varit en ton av calvados? Nu är inte jag någon expert på calvados, men onekligen fanns det något i ölet som påminde om det.

Kvällens sista öl valde jag att dricka utomhus då det ändå var en smått magisk afton i Köpenhamn. Stillwater Existent blev det.En hybridaktig öl som hade drag av en stout, saison och black ipa. Helt klart god och småspännande.

Hade gärna druckit några öl till men valde istället att ta en tidig kväll för att vara pigg och glad då Ølbutikken skulle öppna 13:00 på tisdagen. Något som är värt att nämnda för den som inte besökt Mikkeller Bar är att man kan beställa in deras fatöl på 20 cl om man nöjer sig med den mängden. Väldigt bra om du frågar mig.

Som bekant flyttade Ølbutikken till nya lokaler i maj i år. Nu ligger de ungefär 5 minuter närmare centralstationen. Burger & Bun ligger typ 150 meter från Ølbutikken, om man nu vill slå två flugor i en smäll.
Den nya lokalen är större jämfört med den gamla, därmed inte sagt att det finns hur mycket utrymme som helst. En annan nyhet jämfört med den gamla förutom storleken är att man numera kan dricka öl på plats mot en extra kostnad. I juli kommer en flaska som dricks på plats inte kosta något extra att dricka, så passa på ni som besöker Köpenhamn i juli.

Blåbär var det ja, Cantillon Blåbær. En stor och en liten flaska per person är det som gällde, givetvis köpte jag 1+1. I skrivande stund finns ölet kvar på Ølbutikkens hemsida, alltså bör det finnas flaskor kvar. Jag frågade innan jag gick därifrån hur många som fanns kvar, min danska är inte bra men "inte så många" blev svaret.
Nu hade jag bara en liten kabinväska med mig men några andra flaskor köptes också, nämligen dessa:

Mikkeller Spontancassis
Mikkeller Spontangrape
Mikkeller Spontancranberry
Mikkeller Spontanredcurrant
Mikkeller Mielcke & Hurtigkarl
Maui Brewing CoCoNut PorTeRPå Kastrups flygplats köpte jag även ett par öl från Bornholmska Svaneke Bryghus.Innan jag lämnade Ølbutikken var jag bara tvungen att prova en öl på plats, valet föll på en dubbelipa från Japan, Baird Suruga Bay Imperial IPA.Stabil, klart bästa ölet från Japan som jag druckit, även om de av naturliga skäl inte är många. Rejält humlig med en stabil fruktighet och bitterhet. 良い!

Sådärja, en kul och spontan kortresa på ett drygt dygn blev det, hade förstås varit en stor besvikelse om Cantillon Blåbær varit slut men jag var säker på min sak. Nu är det bara att hoppas att ölet också är gott.

Innan jag avslutar måste jag bara nämnda att det på samma adress som Ølbutikken är en lägenhet till salu högst upp. Himmelriket eller helvetet?

8 kommentarer:

Stefan - Ölsvammel sa...

Kul att du fick tag på några flaskor. Jag tänkte besöka Ölbutikken i Oktober, men då lär det ju iofs inte finnas några blåbär kvar. Men jag för nöja mig med allt annat gött som finns där.

Kristopher sa...

Ska till Köpenhamn idag, det står på hemsidan att det ska finnas, men jag vågar inte ha för höga förhoppningar.. Håller tummarna! Om inte annat så finns där ju andra godingar man kan frossa i :)

Gyllenbock sa...

Stefan: i oktober är de sedan länge slut men det finns förstås en massa annat skoj.

Kristopher: lycka till, jag håller tummarna att du får tag på ett par. Jag tror att det går vägen.

Gripen sa...

Riktigt kul spontanresa måste jag säga! Verkar ha blivit många bra öl också. Kul att se att du köpte/drack från lite udda bryggerier som Svaneke och Baird.

Fredrik sa...

Köpenhamn är ju alltid trevligt, kul att det var en lyckad blåbärsjakt. :)

Danne sa...

Tack för att du avstod DH 1 den här gången, då kanske den finns en kvar när Matte och jag åker ner om en månad ;)

Gyllenbock sa...

Gripen: ja verkligen! Baird var som sagt ett helt nytt bryggeri för mig, från Svaneke har jag bara druckit två tidigare så det blir skoj att dricka de två jag köpte.

Fredrik: Köben är alltid en trevlig stad att besöka, verkligen fint att det fanns blåbär kvar att plocka.

Danne: jag är ju en gentleman så självklart avstod jag en DH1 dennagång. :)

Triballus sa...

Mikkeller bar har måske stadig blåbær lambik i september. Men selvfølgelig til en højere pris. :-(