onsdag 29 december 2010

På kalas hos Akkurat

Igår var det alltså dags för Akkurats 15-årskalas. (även ikväll har de kalas för den som missade gårdagens evenemang, 17:00 till 23:00)

Kvällens på förhand höjdare till öl var Cantillon Vélomoteur samt Konjaks Stormaktsporter. Kvällen till ära var det bra priser på de bägge ölen.Då vi var ute i god tid lyckades vi få ett bord, vi är Eddan, Eirik, Silenzi samt jag. Mattias och Danne anslöt också till vårt bord. Det var många ölprofiler i lokalen, andra ölbloggare var Johan och Tom. Ja överhuvudtaget var det mycket folk i salongen, precis som det skall vara på ett kalas.Maten var gratis igår, ett stabilt buffébord med en hel del smått och gott. I baren var det happy hour mellan 17-19, jag passade på att beställa en Nynäshamns Ofiltrerad Pickla Pils för 50 sek.Jättegod öl som var väldigt drickvänlig och läskande. Mycket gräs och en skön bitterhet. Bättre än vanliga Pickla Pils. Hoppas att den finns att få tag på kommande sommar.

Efter Picklan var det dags för Cantillon Vélomoteur.
En god Gueuze det var det fast inte världsklass enligt mig. Klassiska vibbar av geueze men överraskande snäll och inte så syrlig.

Nästa öl var inte helt ointressant vill jag hävda, Närke Konjaks! Stormaktsporter.
Verkligen en härlig öl! Tjockflytande, fina rostade toner, fin kropp, len, stabil sötma med spår av fatlagringen och en skön munkänsla. Det sköna folket på Närke Kulturbryggeri har lyckats igen! Ta chansen att prova om ni får tillfälle till det.

En sista öl blev det på Akkurat, ja sista för denna gången. Det var dags att låta personalen få jobba lite, som om de inte hade nog igår kväll. Ner till källaren och hämta en 3 Fonteinen Akkurats Gold Geuze 50/50, även känd under namnet 3 Fonteinen J & J Oude Geuze Blauw. Då korken togs av var det en del skum som sprutade ut, bra tryck på ölet alltså. (flaskan var från 2003)

Det var trångt att gå med flaskan från baren till vårt bord men under den vandringen var det minst tre personer som undrade vad det var för öl som luktade så mycket.Jättegod öl, godare än Cantillon Vélomoteur. Doften var verkligen stor. Rejält syrlig, mycket grape, källare och ek. Bra balanserad och men en fin kolsyra.

Vi var inte helt färdiga med kvällen utan gick de korta stegen till Oliver Twist, OT alltså.

Där dracks Närke cAmarillo (fräsch fruktighet, särskilt ananas, balanserad med en stabil bitterhet), Moylans Ryan OSullivans Imperial Stout (inte så märkvärdig, lite väl tunn för att vara en Imperial Stout), Stone/Nøgne Ø/Jolly Pumpkin Special Holiday Ale (Jolly Pumpkins version, kryddig och söt, ingefära, "tutti-frutti")Avslutningsvis landade en flaska Left Hand Twin Sisters Double IPA på vårt bord, jag tror att det var det lilla busfröet Johan som bjussade på den. (tack för det) Smaklökarna hade fått arbeta rätt hårt under kvällen så mitt intryck av det ölet var att det var ok men inget märkvärdigt.

Tack till alla för en toppenkväll, särskilt tack till personalen på Akkurat, det var ett kalas att minnas. Jag hoppas få vara med på många fler födelsedagsfester i framtiden.

6 kommentarer:

Baggen sa...

Jag dissade Akkurat pga det var kö när jag och mitt sällskap dök up (vi hade varit på belgobaren innan och gick sedan till OT istället).

Vad kostade Akkurats nya jubileumsöl?
*nyfiken*

Gyllenbock sa...

Cantillon Vélomoteur kostade 245 för 75cl, Konjaks! Stormaktsporter kostade 175 för 25cl. Det var jubileumspriser igår samt idag. Vet inte vad de kommer att kosta efter det.

Jag såg att det var kö, det har jag aldrig tidigare sett på just Akkurat men det var verkligen fullsatt därinne.

Eirik @ Basunen sa...

Mycket trevlig afton - fast lite skumt att få applåder när man lämnar stället (självklart från de som köade och fick komma in) he he

3 Fonteinen 50/50 var helt underbar!

fajanen sa...

Ja, det var en kul kväll. Konjaks Stormaktsportern var verkligen lysande. Får se om vi kan få ihop en träff på porterhouse senare.

Fredrik sa...

Såg ut att vara sjukt bra öl, hoppas det finns lite kvar när man kan ta sig upp...

Gyllenbock sa...

Eirik: tyvärr missade jag applåderna, du skrev inga snabba autografer?

fajanen: nog borde vi kunna hitta ett datum som passar alla, hoppas det.

Fredrik: det finns säkert kvar, när kommer du upp nästa gång?