tisdag 12 oktober 2010

Höjd ölskatt med 13%?

Som bekant presenterade regeringen idag sin budgetproposition för 2011. En snabb sammanfattning finns att läsa på regeringens hemsida.

Regeringen föreslår flera skattehöjningar i tisdagens budget, bland annat på öl. Skattehöjningen föreslås bli på 13%, det skulle ge en skillnad på cirka 50 öre per halvlitersburk (5,5 volymprocent).

Enligt regeringen är det bra för folkhälsan men knappast för oss ölälskare. Branschorganisation Sveriges bryggerier har en diametral motsatt syn på saken, de skriver:

"Om man med folkhälsan menar att vi svenskar ska dricka mindre, hade det nog varit klokare att sänka ölskatterna, och inte bara med 13 procent utan kanske med hundra. För vi svenskar kanske dricker officiellt mindre med högre skatter, däremot dricker vi i realiteten mer och oftare med våra höga ölskatter eftersom den okontrollerade konsumtionen inte syns i statistiken. Däremot syns den i verkligheten; utanför skolorna, på natten i villaområdet, i plingelingbilar som åker runt där folk finns och rör sig, hos Maria Ungdom och hos fältassistenterna. Där syns den höga ölskatten, och den okontrollerade försäljningen den fört med sig."

Kommer nu smugglingen av öl att öka? Hur påverkar skattehöjningen de svenska småbryggerierna? Vi får se vad som händer.

1 kommentar:

Johan sa...

Äh, räcker det inte med att höja skatten på ljus blasklager och sen sänka skatten på resten av ölsorterna?